Prati nas

Zdravlje

Alkohol za bolje pamćenje u starijoj dobi?

Iako je prekomjerna konzumacija alkohola vrlo štetna, znanstvena istraživanja pokazala su povezanost između umjerenog unosa alkohola i pamćenja. Odnosi se to na osobe starije od 60 godina, a umjerenim unosom se smatra do dva alkoholna pića dnevno.

Objavljeno

|

Koliko alkohola nije štetno?
foto: BigStock

Nije tajna da prekomjerno konzumiranje alkohola može dovesti do niza zdravstvenih problema, uključujući oštećenja jetre. Međutim, nove studije pokazuju da je umjereno pijenje alkohola u starijoj dobi povezano s boljom memorijom, piše Huffington Post.

Znanstvenici sa Sveučilišta Medical Branch u Galvestonu u Teksasu, sa Sveučilišta u Kentuckyju i Sveučilišta u Marylandu, ustanovili su da su male do umjerene količine alkohola povezane s boljim izvedbama na testovima memorije u skupini ispitanika starijih od 60 godina.


Studija opisana u American Journal of Alzheimer’s Disease and other Dementias, analizirala je podatke poput navika pijenja, povijesti bolesti i genetski uvjetovanih oboljenja kod više od 660 pacijenata u Framingham Heart Study Offpring Cohort. Ti su pacijenti ispunili i niz kognitivnih i memorijskih testova.

Znanstvenici su otkrili da je pijenje jednog ili dva alkoholna pića dnevno, povezano s većim hipokampusom, dijelom mozga zaslužnim za tzv. epizodno pamćenje, odnosno s mogućnošću prisjećanja određenih događaja. Prijašnje studije provedene na životinjama pokazale su da umjerena konzumacija alkohola može pomoći u očuvanju hipokampusa tako što potiče rast novih stanica u dijelu mozga ključnom za vještine pamćenja i živčani sustav.

Osobe koje nastavljaju konzumirati alkohol i u starijoj dobi su zdravije, imaju bolju kogniciju i veći volume mozga nego osobe koje su smanjile unos alkohola zbog nepovoljnih zdravstvenih okolnosti, iznosi se u studiji autora Briana Downera sa sveučilišta u Teksasu. Downer dodaje kako količina popijenog alkohola nije imala nikakav utjecaj na sveukupnu mentalnu sposobnost.

Važno je naglasiti da su znanstvenici samo utvrdili vezu između male do umjerene konzumacije alkohola u starijoj dobi i pamćenja, no nisu ustanovili i posljedičnu povezanost između toga dvoje.

Iako se često naglašava potencijalna korist od male do umjerene konzumacije alkohola, duži periodi prekomjernog uživanja alkohola (pet ili više alkoholnih pića odjednom), dokazano štete mozgu i zdravlju općenito.

Doista, nedavna studija provedena na Sveučilištu Exeter Medical School, ustanovila je da su starije osobe koje su u srednjoj dobi puno pile, u dvostruko većoj opasnosti od ozbiljnih kognitivnih i problema s pamćenjem u usporedbi s osobama koje nisu pile. No ipak, jedna druga studija objevljena na Sveučilištu College u Londonu ustanovila je da su muškarci koji su umjereno ili puno pili, pokazali poboljšanje u kognitivnim procesima i do 6 godina prije od onih koji su pili malo ili nisu pili uopće.

Prema Center for Disease and Prevention, pretjerano konzumiranje alkohola znači osam ili više alkoholnih pića tjedno za žene i petnaest ili više alkoholnih pića tjedno za muškarce.

.

Zdravlje

Znate li prepoznati simptome? Lajmska bolest najviše pogađa starije žene

Lajmska bolest, bakterijska infekcija koju prenose krpelji, najviše pogađa starije žene, pokazala je nova studija. Razlog bi mogao biti vrlo banalan. Naime, starije žene češće šeću prirodom.

Objavljeno

|

Starije žene koje žive u ruralnim područjima u najvećoj su opasnosti da se zaraze lajmskom bolešću, pokazala je novo istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji, piše Independent.

Znanstvenici sa Sveučilišta Liverpool analizirali su podatke iz više od 2.000 bolničkih pacijenata diljem Engleske i Walesa i otkrili da su osobe između 61 i 65 godina starosti te djeca do 10 godina u najvećoj opasnosti da se zaraze bolešću koju prenose krpelji. Analizirani podaci su pokazali da je 60 posto zaraženih osoba ženskog spola te da se u 96 posto slučajeva radilo o bijelcima.


John Tulloch, autor studije, kazao je da podaci pokazuju da je među zaraženima najviše žena starijih od 60 godina te da je vrlo teško objasniti zašto je to tako. Tulloch dodaje da bi jedan od razloga moglo biti to što su žene češće od muškaraca u potrazi za zdravijim načinom živote pa stoga češće odlaze u duge šetnje prirodom zbog čega su više izložene ugrizima krpelja. Iz istog razloga, odnosno češćeg boravka na livadama, u većoj su opasnosti i djeca.

Naučite prepoznati migrirajući eritrem

Lajmska bolest je bakterijska infekcija koju prenose zaraženi krpelji. Simptomi mogu uključivati migrirajući eritrem koji najčešće nastaje između trećeg do tridesetog dana nakon ugriza krpelja. Riječ je o crvenoj mrlji ili ispupčenju na koži koji se prstenasto šire do 50 cm u promjeru, vrlo često s središnjim izbljeđivanjem. Neki ljudi imaju i simptome nalik gripi što uključuje visoku temperaturu, glavobolju, bol u mišićima i zglobovima i manjak energije.

Migrirajući eritremi (foto: Jongarrison, Mikael Häggström, Guswen, Wunderling/Wikimedia)

Važno je antibioticima liječiti prvi stadij bolesti, u fazi migrirajućeg eritrema, kako bi se spriječio razvoj teških i kroničnih oblika bolesti.  Lajmska bolest najčešće bilježi u sjeverozapadnom području Hrvatske, no prisutna je u cijelom kontinentalnom dijelu države. Rijetko se javlja u dalmatinskim županijama.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP