Prati nas

Aktivno starenje

Split: Prabaki (93) i praunuci niknuo zub u istom danu

Zubi nam tijekom života rastu dva puta: mliječni, koji počnu nicati oko prve godine, i trajni, koji se pojavljuju oko šeste godine života. Vrlo rijetko se događa da nekome zubi rastu i po treći put. Gospođa Luce je jedna od tih rijetkih sretnica.

Objavljeno

|

Kada ljudima rastu treći zubi?
Iliustracija (foto: BigStock)

U Kaštel Gomilici kraj Splita dogodio se doista nesvakidašnji događaj: praunuci i prabaki u istome je danu niknuo novi zub, piše Slobodna Dalmacija. I baka i malena zovu se Luce; i dok je djevojčici tek nešto manje od dvije godine, baka će uskoro napuniti devedeset i tri. U obitelji Žarko vlada veliko veselje zbog novih zubiju: jednog mliječnog, već petnaestog po redu, i jednog potpuno neočekivanog, niti mliječnog, niti trajnog, već iz treće serije, u donjoj vilici vremešne gospođe Luce.

Gospođa Luce prije devet je godina ostala udovica i tada se iz okolice Sinja preselila sinu i snahi u Kaštel Gomilicu. Zdravlje joj je dosta dobro, iako je još prije nekoliko godina liječnik ustvrdio kako je “spremna za umrit”.

Tajna dugovječnosti možda leži u prehrani i istome ritualu koji vremešna gospođa ponavlja svakoga dana. Za doručak popije pola litre mlijeka i pojede nešto kruha, za ručak obavezno mora biti nešto jušno, što se jede “na žlicu” i mnogo povrća. Popodne je vrijeme za nešto slatko: ribano voće ili meki kolač (jer gospođa, osim ovog jednog novog, nema niti jedan drugi zub), a navečer prije spavanja Luce popije tek jedan jogurt.

Oglas

Dolazak novih zubiju obitelj je proslavila kolačima koje obje Luce obožavaju, no prava će se fešta dogoditi u prosincu kad će baka Luce napuniti devedeset i tri godine.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.