Prati nas

Aktivno starenje

Split: Prabaki (93) i praunuci niknuo zub u istom danu

Zubi nam tijekom života rastu dva puta: mliječni, koji počnu nicati oko prve godine, i trajni, koji se pojavljuju oko šeste godine života. Vrlo rijetko se događa da nekome zubi rastu i po treći put. Gospođa Luce je jedna od tih rijetkih sretnica.

Objavljeno

|

Kada ljudima rastu treći zubi?
Iliustracija (foto: BigStock)

U Kaštel Gomilici kraj Splita dogodio se doista nesvakidašnji događaj: praunuci i prabaki u istome je danu niknuo novi zub, piše Slobodna Dalmacija. I baka i malena zovu se Luce; i dok je djevojčici tek nešto manje od dvije godine, baka će uskoro napuniti devedeset i tri. U obitelji Žarko vlada veliko veselje zbog novih zubiju: jednog mliječnog, već petnaestog po redu, i jednog potpuno neočekivanog, niti mliječnog, niti trajnog, već iz treće serije, u donjoj vilici vremešne gospođe Luce.

Gospođa Luce prije devet je godina ostala udovica i tada se iz okolice Sinja preselila sinu i snahi u Kaštel Gomilicu. Zdravlje joj je dosta dobro, iako je još prije nekoliko godina liječnik ustvrdio kako je “spremna za umrit”.


Tajna dugovječnosti možda leži u prehrani i istome ritualu koji vremešna gospođa ponavlja svakoga dana. Za doručak popije pola litre mlijeka i pojede nešto kruha, za ručak obavezno mora biti nešto jušno, što se jede “na žlicu” i mnogo povrća. Popodne je vrijeme za nešto slatko: ribano voće ili meki kolač (jer gospođa, osim ovog jednog novog, nema niti jedan drugi zub), a navečer prije spavanja Luce popije tek jedan jogurt.

Dolazak novih zubiju obitelj je proslavila kolačima koje obje Luce obožavaju, no prava će se fešta dogoditi u prosincu kad će baka Luce napuniti devedeset i tri godine.

.

Aktivno starenje

Cvijeta Pahljina doktorirala je sa 77 godina: Nikad nismo prestari, ali ni premladi za učenje

‘Bilo je puno ispita koje je trebalo pripremiti. To je jedno područje koje meni nije tako blisko, kao medicina, i trebalo je i taj rječnik svladati. Meni je svaki ispit jedno istraživanje, a ispita je bilo 15’, kaže logoterapeutkinja Pahjina.

Objavljeno

|

Autor

Mnogo puta spominjanu izreku da za obrazovanje nikada nije kasno, najbolje potvrđuje ova priča. Cvijeta Pahljina doktorica znanosti postala je sa 77 godina, javlja HRT.

Rođena je, kaže, na najljepšem otoku na svijetu – Rabu. Ima šestero djece i uspješnu karijeru. Diplomirala je na Medicinskom fakultetu i specijalizirala psihijatriju. Ali nije željela stati na tome.


Zato je ova 77-godišnjakinja odlučila doktorirati u području logopedagogije, svoje velike ljubavi. U to je uložila sedam godina predanoga rada. “Bilo je puno ispita koje je trebalo pripremiti. To je jedno područje koje meni nije tako blisko, kao medicina, i trebalo je i taj rječnik svladati. Meni je svaki ispit jedno istraživanje, a ispita je bilo 15”, rekla Pahljina.

Imala je, kaže, najbolju mentoricu na svijetu. A profesorica Dubravka Miljković uzvraća: “Koliko sam ja bila mentorica kolegici, toliko sam ja učila od nje. To je osoba s toliko puno životnog iskustva i topline da sam u svakom našem kontaktu ja možda profitirala više nego ona”, rekla je prof. dr. Miljković s Učiteljskog fakulteta.

To je do sada najposjećenija obrana doktorata na Učiteljskom fakultetu, otkrivaju i dekan i predsjednik Komisije. Cvijeta je suvereno obranila svoj doktorat, pokazala i kazala: “Nikada nismo previše stari da bi prestali s učenjem i nikada nismo previše mladi da bi s tim počeli.”

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP