Prati nas

Mozaik

Samo mudra svekrva može biti dobra svekrva

Iako to društvo očekuje, odnos između svekrve i snahe ne mora biti napet. Kako su svekrve starije, iskusnije, da ne kažemo pametnije, na njima je i veća odgovornost u razvijanju dobrog odnosa sa sinovljevom suprugom.

Objavljeno

|

Zašto se snahe i svekrve svađaju?
foto: BigStock

Svekrva koja se „poput margarina miješa u sve“  je jedan od najjačih bezvremenskih stereotipa pa i sama riječ svekrva ima negativan prizvuk, čak i kada ne znamo kakva se osoba iza njega krije. O omraženosti svekrva, ponekad i s razlogom, govori i podatak da u narodu postoje nazivi za dvije vrste kaktusa; jedan je “svekrvin jezik”, dok je drugi “svekrvin stolac”. Savjetnica za međuljudske odnose Cat Williams tvrdi da je uzrok u napetim odnosima “najvažnijih žena u životu jednog muškarca” u tomu što svekrva predstavlja prijetnju snahinom samopoštovanju; prvenstveno zbog bogatog životnog iskustva i mogućnosti da ju procjenjuje kao ženu, majku i suprugu.

Čak i kada ih ne osuđuju i ne „dociraju“ iz pozicije starije i iskusnije žene, snahe iznova ispituju svekrvine riječi tražeći u njima neizrečeno mišljenje. A zapravo, i svekrve i snahe žele isto – osjećati se poštovano, voljeno i uvažavano.


Kada se osjećamo kritiziranima i nepoštovanima, naš mozak nesvjesno pokreće obrambeni mehanizam, ubrzava puls, pokreće drhtavicu ruku, tijelo zapljuskuju valovi vrućine. Psihološki odgovor u takvim situacijama je uznemirenost, bijes, strah ili tjeskoba. Osoba koja nije svjesna ovakvih reakcija, ne može biti svjesna ni protureakcija koje čini kako bi zaštitila ili popravila svoje samopouzdanje. U tom trenutku čini ono što će joj pomoći da se osjeća bolje. Ako je u pitanju svekrva, nerijetko će posegnuti za kritikom, demonstrativnim odlaskom ili čak i plačem.

Kako biti idealna snaha?

foto: BigStock

Što možemo učiniti da poboljšamo odnos sa snahom?

1. Budite odgovorne. Starije ste i morate znati pokazati neuvjetovano  prihvaćanje, poštovanje i ljubav, prije nego što vam isto bude uzvraćeno. Obje ste zasebne jedinke, postoje razlozi za vaše osjećaje i ponašanje. Da biste se razumjele morate ulagati trud, vrijeme i strpljenje.

2. Realno sagledajte vrijeme koje provodite zajedno i nemojte se previše izbjegavati. Da biste osjetile zajedništvo i razvile prijateljski odnos morate se redovno viđati i pri tome pokušati to vrijeme učiniti što pozitivnijim iskustvom.

3. Razmislite na kojem bi mjestu i kako bilo najbolje provesti zajedničko vrijeme. Na primjer, šetnja prirodom je puno opuštenija od ručka u vašem domu.

4. Pripremite se. Kažite samoj sebi da ste dobra osoba i da možete biti ljubazni prema snahi, ma kako se ponašala.

5. Budite pozitivni. Dajte joj komplimente i pokažite da cijenite ono što radi. Pitajte ju za posao, koji su joj omiljeni recepti i slično. Nemojte ništa pretpostavljati, postavite par obzirnih pitanja i pustite je da govorio sebi. Možda ćete naučiti stvari koje će vas iznenaditi.

6. Dopustite joj da bude supruga i majka na njen način. Snaha nikada ne želi vaš savjet, osim ako ga ne zatraži. Zapamtite, vi ste prijetnja njenom samopouzdanju, sve dok ne dokažete suprotno. Vaš nespretni savjet se može činiti osobnim napadom.

7. Pohvalite njene roditeljske metode. Čak i kada se ne slažete u potpunosti  s njima, uvijek ćete moći pronaći ono što vam se sviđa. Što se bolje osjeća, snaha će biti i boljom majkom, a i vaš će odnos napredovati.

8. Ako nešto zaista ne možete prešutjeti i posebno vam smeta, postavite pitanje u obliku – „Možda mi je nešto promaknulo, postoji li razlog zašto to činiš tako i tako?“ Pokušajte shvatiti njene razloge. Možda vas i sama želi upitati za savjet ili pomoć, ali se boji vaše kritike.

9. Ne kritizirajte snahu pred sinom. To je njegova supruga i on će je braniti, a to bi vas moglo dodatno uzrujati i pokrenuti odnos u negativnom smjeru. Umjesto toga, pokažite da je prihvaćate, a vaš će sin to cijeniti. Za njega je napetost između vas i snahe izuzetno neugodna i stavlja ga u vrlo ranjiv položaj.

10. Povremeno snahi darujte nešto lijepo. Tako će znati da vam je važna. Ako vidi da se pri tom trudite pogoditi njen ukus, to bi vam moglo dodatno pomoći u održavanju kvalitetnog odnosa.

.

Show

Kolinda Prljavcima uručila povelju za promicanje domoljublja i 40 godina rada

Zadnjih četiri desetljeća s Prljavim kazalištem rasli smo i stasali vjerujući kako je sve ‘lako kad si mlad’ i od najranije mladosti željeli smo ‘zaustaviti Zemlju’ i ‘živjeti u ritmu’, kaže predsjednica.

Objavljeno

|

Autor

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović uručila je Povelju Republike Hrvatske zagrebačkom rock-sastavu Prljavom kazalištu. Povod je 40. obljetnica uspješne glazbene karijere.

“Kroz četiri desetljeća Prljavo kazalište je stvaralo pjesme koje su postale dio naših osobnih ljubavi i boli, proslava i tugovanja, sjećanja i putova u snove. Posebno nam je svima bliska ona osobna posveta majci, koja se iz svojih okvira tihog opraštanja, prelila u gotovo nacionalnu budnicu. ‘Ruža hrvatska’ zauzela je osobito mjesto u antologiji hrvatske glazbe. Povelju Republike Hrvatske dodijelila sam glazbenom sastavu Prljavo kazalište za izniman doprinos u promicanju domoljublja, humanitarnog djelovanja te ugleda hrvatske rock glazbe, a povodom 40. godina djelovanja”, objavila je Grabar-Kitarović na društvenim mrežama.


“Zadnjih četiri desetljeća s Prljavim kazalištem rasli smo i stasali vjerujući kako je sve ‘lako kad si mlad’ i od najranije mladosti željeli smo ‘zaustaviti Zemlju’ i ‘živjeti u ritmu’. Prljavce smo pratili od antologijskih albuma: ‘Crno bijelog svijeta’ do ‘Zlatnih godina’ i ‘Moj dom je Hrvatska’, predsjedničine su riječi.

Pjevač Kazališta Mladen Bodalec istaknuo je da je to veliko priznanje te da ne zahvaljuje samo u ime banda, nego i u ime tisuću rockera koji, kako je rekao, traže svoje mjesto pod suncem, a nije im lako u konkurenciji s ozbiljnijim oblicima glazbe.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP