Prati nas

Mozaik

Što to muči 70+ generacije?

Svaka dob nosi sa sobom posebna pitanja i brige. Evo o čemu najviše razmišljaju sedamdesetogodišnjaci, koja si pitanja postavljaju, što ih muči i o čemu brinu.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Čega se boje stari ljudi?
foto: BigStock

Ovo nije popis odgovora, već popis pitanja koja sebi postavljaju osobe u osmom desetljeću života. Autori bloga 70candles.com razgovarali su s osobama od sedamdeset i više godina i doznali o čemu najviše brinu i što ih muči. Evo što su rekli:

1. Posao i umirovljenje

Sa sedamdeset godina većina je već u mirovini. No što učiniti s toliko nestrukturiranog vremena? Pogotovo ako smo imali dinamičnu i uspješnu karijeru. Kako ostati uposlen, ispunjen i smisleno sudjelovati u životu?


2. Organizacija stanovanja

Trebamo li ostati živjeti gdje i do sada ili se treba preseliti? Možda bi trebalo živjeti bliže obitelji? Trebamo li ostati na poznatom terenu, ali u manjem stanu? Ili se pokušati snaći u posve novom okruženju. I kada se, ako ikada, preseliti u Dom umirovljenika?

3. Ageizam

Ageizam je pojam iz engleskog jezika koji označava nepriznavanje ili ograničavanje prava starijim dobnim skupinama. Kako se prema tome postaviti? Kako se postaviti prema onima koji na starije gledaju sa strahom ili čak prezirom? Kako se nositi s osjećajem da smo nevidljivi koji naročito pogađa starije žene?

4. Njega

Mnogi koji se brinu o starijim roditeljima, parnerima ili supružnicima, pa čak i unucima, osjećaju veliki stres i odgovornost. Kako se s time nositi?

5. Društvene veze

Iznad svega, ljudi u sedamdesetima ne žele biti izolirani i žude za društvenom povezanošću. Neki to postižu kroz održavanje veza s bivšim kolegama s posla, a drugi kroz razne tečajeve, volonterski rad, sudjelovanje u lokalnim aktivnostima, religijskim zajednicama ili kroz putovanja. U sedamdesetim godinama prijateljstvo je silno važno, no mnogi imaju problem u održavanju veza s drugima. Kako to riješiti?

6. Tjelesne promjene

Iako su tjelesne promjene neminovne i očituju se na različite načine, poput gubitka pamćenja, naša je namjera hrabro nastaviti dalje, bez obzira na sve. Poželjno je ostati aktivan i ne bojati se nove tehnologije koja nam može pomoći, poput slušnih aparata, naravno, naočala, pa čak i novih zglobova i mnogočega drugog. Zapravo, ovdje se prvenstveno radi o trenutku kada početi upotrebljavati navedena pomagala.

7. Biti baka ili djed

Postoji mnogo načina da se bude baka ili djed, pogotovo ako je obitelj razasuta diljem zemlje. Neki se osjećaju odvojeni i nepovezani, drugi se vesele kontaktima koji se mogu ostvariti pomoću moderne tehnologije i društvenih mreža te povremenih posjeta. Neki se odlučuju na preseljenje kako bi bili bliže svojoj djeci i povremeno im čuvali podmladak. Koja je vrsta kontakta optimalna? I što s onima koji nemaju unučad?

8. Gubitak i kraj života

Kako se nositi s gubitkom dragog prijatelja ili člana obitelji, posebno supružnika? I, konačno, kako se najbolje pripremiti za kraj našeg vlastitog života?

.

Aktivno starenje

Upoznajte Sheilu Kiss i pokušajte pogoditi koliko joj je godina

Godine zdravog života i brige za tijelo ovoj su se Britanki itekako isplatile. Naime, Sheila Kiss ima 62 godine, izgleda fantastično i muku muči kako otjerati od sebe sve mlađahne kavalire.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Sheila Kiss je Britanka, trenutno nastanjena na Baliju. Voli aktivan život, redovito vježba i pazi što jede, no to sve skupa nije ono najzanimljivije u vezi Sheile. Najneobičniji podatak u vezi gospođe Kiss je nejzina dob. Naime, 62 su joj godine.

Dakako, mnogi joj kažu da izgleda i do 20 godina mlađe, što joj svakako godi čuti. No zbog toga, kako priznaje, ima i problema.


“Moram stalno podsjećati mlađahne muškarce da sam dovoljno stara da im budem majka”, kaže Kiss i otkriva da joj se na Instagram profil redovito javljaju i upola mlađi kavaliri.

Kiss je u mladosti bila manekenka i fitness trenerica, a desetljeća brige za vlastito tijelo, sada se itekako vide. No, gotovo opsjednuta teretanom postala je tek u četrdesetim godinama, nakon što je rodila dvoje djece, te je tada počela vježbati gotovo svakodnevno, a tu je naviku zadržala sve do sada.

S obzirom da je pojačala vježbanje, može jesti što god poželi, a upravo to – uživanje u životu – smatra i glavnim sastojkom dobrog izgleda.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP