Prati nas

Zdravlje

6 malih navika zbog kojih ćete biti sretniji

Dignite glavu, izađite na sunce i nasmiješite se.. Neki se ljudi osjećaju nezadovoljno čak i kad je sve naizgled sve u redu. Dobra je vijest da se raspoloženje dade malo popraviti usvajanjem par jednostavnih navika.

Objavljeno

|

Kako biti sretan?
foto: BigStock

Dignite glavu, izađite na sunce i nasmiješite se. Osjećajte se trenutno sretnije, usvajajući ove male navike koje dokazano podižu raspoloženje.

Slušajte zvukove prirode

Lako moguće da negdje u kući imate koji CD s relaksirajućim zvukovima prirode, a ako ne – uvijek je tu Youtube. Istraživanje Državnog sveučilišta u Pennsylvaniji pokazalo je da je samo 3 minute slušanje snimki prirodnih zvukova nakon gledanja uznemirujućih snimki, značajno popravilo raspoloženja svih ispitanika. Neki drugi zvukovi ili tišina neće pomoći. Grupa ispitanika koja je slušala prirodne zvukove pomiješane sa žamorom ili brujanjem vozila te oni koji su slušali tišinu, nisu pokazali promjene u raspoloženju, prenosi Huffington Post.


Nasmiješite se!

Jednostavan osmijeh može biti sve što vam treba za podizanje raspoloženja – ali morate se smiješiti iskreno. Studija Sveučilišta u Michiganu pokazala je da su zaposlenici u uslužnim djelatnostima koji su se smiješili tijekom radnog vremena i istovremeno mislili pozitivne misli, nakon toga bili boljeg raspoloženja od onih koji su se smiješili na silu. Prisjetite se sretnih trenutaka i smješkajte se za instant bolje raspoloženje.

Pokušajte biti sretni

Postoji engleska izreka: Fake it until you make it. (Pretvarajte se dok ne uspijete.) Čini se da je to primjenjivo i na sreću, kako sugeriraju dvije studije objavljene u Journal of Positive Psichology. U prvoj studiji, nakon slušanja brze glazbe, ispitanici koji su bili zamoljeni da se potrude osjećati se sretno, kasnije su se zaista tako i osjećali za razliku od onih koji su samo pasivno slušali glazbu. Znanstvenici su i u drugoj studiji, koja je uključivala duže vrijeme, primijetili isto: oni koji su u periodu od dva tjedna slušali brzu glazbu i nastojali biti dobre volje, poslije su zaista i bili boljeg raspoloženja od onih koji su glazbu samo slušali.

Učinite nešto za nekoga drugoga

Kad poklonite nešto unucima, obuzme vas topao, neodređeni osjećaj. Prema studiji objavljenoj u magazinu Science, to je zato što nas trošenje makar i malog  iznosa novca na druge, čini sretnijima. Čak i sretnijima nego da smo taj iznos potrošili na sebe. Sljedeći put kad budete poželjeli malu dozu instant sreće, potrošite par kuna na nekoga tko vam je drag.

Budite na suncu

Znamo da je zaštita kože od sunca izuzetno važna, no to ne znači da život moramo provoditi u sjeni. Štoviše, nedovoljno sunca može kod starijih osoba rezultirati narušenim raspoloženjem i pamćenjem, pokazala je studija u American Journal of Geriatris Psichiatry. Istraživanje iz 2011. pokazalo je da je veća količina sunčeve svjetlosti povezana s manje depresivnih stanja, a veća količina vitamina D (koji tijelo proizvodi kad je izloženo UV zrakama), znači i bolje raspoloženje. Zato upijajte sunce kad god ste u prilici, ali, naravno, ne zaboravite se namazati kremom za sunčanje.

Promijenite hod

Mali pomak u načinu na koji hodate, može vam popraviti raspoloženje. Promijenite li način hodanja – više pomičete ruke ili zabacite ramena unazad – možete promijeniti i način kako se osjećate. Istraživanja objavljena u Journal of Behavior Therapy and Experimental Psychiatry, otkrila su da hodate li uzdignute glave, osjećat ćete se bolje nego da hodate pogrbljeni i spuštenih ramena.

.

Zdravlje

Obranite se od komaraca – bez kemije

Promotori organskog življenja tvrde da ne moramo uvijek koristiti ‘kemiju’ kako bismo se obranili od letećih napasnika. Ovo su samo neki od prijedloga koji vam neće isprazniti novčanik, a mogli bi funkcionirati i u vašem slučaju.

Objavljeno

|

Autor

Obilne kiše i poplave pogodovale su razmnožavanju komaraca koji sada u nemjerljivo velikim rojevima maltretiraju cijele gradove. Nažalost, ove životinje nisu, kao nekad, samo neugodne i dosadne, već na našim područjima šire i virus zapadnog Nila.

Posebno je teško u Osijeku gdje je izmjereno da na čovjeka može sletjeti više od 130 komaraca u samo 15 minuta.


Promotori organskog življenja tvrde da ne moramo uvijek koristiti “kemiju” kako bismo se obranili od letećih napasnika. Ovo su samo neki od prijedloga koji vam neće isprazniti novčanik, a mogli bi funkcionirati i u vašem slučaju.

Neem i kokos

Prema nekim istraživanjima mješavina ulja neema i kokosa može držati komarce podalje i to čak osam sati. Neemov prah ili ulje lako je nabaviti u trgovinama organskom hranom, dok kokosovo ulje prodaju i svi veći trgovački lanci u Hrvatskoj.

Neem ili indijski jorgovan je brzorastuće drvo koje botaničari zovu Azadirachta indica. U Indiji se tradicionalno koristi u narodnoj medicini dok se u posljednje vrijeme propagira njegova upotreba u organskoj poljoprivredi kao sredstvo protiv štetnika.

Sprejevi na bazi ulja geranija

Lijepo mirišu, a neškodljivi su. Dostupni su u ljekarnama, a sve češće ulje geranija koristimo i za zaštitu kućnih ljubimaca od komaraca i krpelja.

Češnjak

Oni koji vole češnjak, tvrde da jedan režanj vrlo uspješno drži na daljini i komarce. Prema nekim izvorima, češnjak maskira ugljični dioksid koji lučimo disanjem, a koji komarcima služi kao signal za napad.

Provjerite imate li stajaće vode oko kuće, na balkonu, u olucima…

Samo je tjedan dana potrebno da se iz jajeta razvije odrasli leteći komarac. Njegove ličinke žive u ustajaloj vodi pa bi bilo uputno provjeriti postoje li negdje u vašoj blizini otvorene bačve s vodom, stari lonci s kišnicom ili vanjske gume od vozila koje zadržavaju vodu i služe kao dom komarčevim larvama.

Pivo i banane su dobar izbor

Neki znalci tvrde da ova dva prehrambena proizvoda odbijaju komarce. Stoga, prije nego izađete van, iskapite pivo i pojedite bananu. Ako ništa drugo, bit ćete siti i napojeni.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP