Prati nas

Kuhinja

Kruh s pestom ‘koji se kida’

Pull apart kruh je vrsta kruha koji daje mnogo prostora za improvizaciju tako da svatko može napraviti upravo kruh po svom ukusu. Nadjev od pesta, sir, maslac sa začinskim travama, cimeta i šećera samo su neke od kombinacija okusa. Kruh se ne reže već se kidaju šnite.

Objavljeno

|

Kako zamijeiti tijesto za kruh?
foto: Kuzinavanje.com

Dizano tijesto i nije toliko komplicirano koliko se nekima čini. Sve su to jednostavni sastojci za pripremu: brašno (glatko ili oštro), sol, šećer, kvasac (svježi ili suhi) tekućina (mlijeko ili voda), masnoća (ulje ili maslac), u nekim slučajevima jaja i dodatne arome za slatke varijante tijesta, piše Hrvoje s kulinarskog portala Kuzinavanje.com.

Pull apart kruh je vrsta kruha koji daje mnogo prostora za improvizaciju tako da svatko može napraviti upravo kruh po svom ukusu. Nadjev od pesta, sir, maslac sa začinskim travama, cimeta i šećera  samo su neke od kombinacija okusa. Kruh se ne reže već se kidaju šnite.


Isto kao i nadjev, tijesto se može obogatiti raznim dodacima. U mojim slanim varijantama tijesta za kruh se uvijek nalazi maslinovo ulje, a ponekad uz ulje dodam i maslac koji daje još bolju aromu tijestu. Isto tako kod pravljenja kvasa za kruh koristim med kao zamjenu za šećer. Dovoljno je sladak da aktivira kvasac. Svježi ili suhi kvasac? Može se koristiti po želji, više preferiram svježi kvasac, dok je suhi praktičniji za upotrebu i može se bez prethodnog aktiviranja dodati u suhe sastojke. Kod pripreme svježeg kvasca potrebno je pripaziti da tekućina koja se koristi (voda ili mlijeko) ne bude previše vruća, već je dovoljno da bude ugrijana oko nekih 37°C. Dodajte žličicu šećera i žličicu brašna, poklopite i kvasac bi se za desetak minuta trebao zapjeniti.

Sastojci

500 g glatkog pšeničnog brašna
1 žlica soli
50 ml maslinovog ulja
50 g omekšalog maslaca
40 g svježeg kvasca
250 ml vode
1 žličica meda (blažeg okusa)
1 žličica brašna
pesto od bosiljka

Kako se radi kruh s pestom?

foto: Kuzinavanje.com

Priprema

U lončiću zagrijati vodu, namrviti kvasac, dodati med i brašno, promiješati, poklopiti i pustiti sa strane da se kvasac aktivira i zapjeni. U međuvremenu zagrijati pećnicu na 175 – 200°C, u posudu za miješanje prosijati brašno, dodati sol i omekšali maslac. Prstima utrljati maslac u brašno (slično kao i kod prhkog tijesta). U brašnu napraviti udubinu u koju dodamo maslinovo ulje i pripremljeni kvasac. Rukama zamiješati tijesto  mjesiti oko 10 minuta dok tijesto ne postane glatko i dok se počne odvajati od posude. Tijesto pokriti krpom i ostaviti na toplom da se diže oko 45 minuta.

Dignuto tijesto po želji još jednom premijesiti i pustiti da se diže ili prebaciti na pobrašnjenu radnu površinu i lagano rastanjiti valjkom u veliki pravokutnik.Tijesto premazati pripremljenim pestom od bosiljka i isjeći na pet traka koje položimo jednu preko druge, a zatim sve narezati na kocke. Tako pripremljeno tijesto poslagati u uski kalup za kruh koji prethodno obložimo masnim papirom (vidi sliku), pokriti i ostaviti još kratko vrijeme da se diže.

Peći u prethodno zagrijanoj pećnici oko 45 minuta, pečeno ostaviti da se hladi u kalupu a zatim poslužiti.

 

.

Kuhinja

Laki kolač od marelica – većinu sastojaka već imate u kući

Nudimo vam isprobani recept za iznimno jednostavan, a ukusan kolač. Kada vam dosade marelice, možete ih zamijeniti šljivama, višnjama, trešnjama…

Objavljeno

|

Autor

Tako je bliska šljivi, a opet se od nje razlikuje! Marelica ili kajsija svestrano je voće koje svoju primjenu pronalazi u marmeladama, džemovima, punjenjima za okruglice, sokovima pa čak i u kozmetici. Jedemo je svježu ili sušeno.

Riječ je o koštuničavom voću koja zajedno sa šljivama, bademima, breskvama, višnjama i trešnjama pripada rodu Prunus porodice Rosaceae ili ruža.


Hranjiva vrijednost i sastav ploda mijenjaju se sušenjem ili termičkom obradom. U sastav ploda ulaze pojedini vitamini, kao i polifenoli. Osim ploda, sjemenka marelice koristi se u prehrambenoj industriji, najčešće kao zamjena za sjemenku badema. Od ove sjemenke se spravlja i talijanski liker amareto. Mi vam nudimo isprobani recept za iznimno jednostavan, a ukusan kolač. Kada vam ponestane marelica, možete ih zamijeniti šljivama, višnjama, trešnjama…

foto: Pixabay

Sastojci

500 – 700 grama svježih marelica (prema želji)
4 jaja
130 grama šećera
1,3 dl ulja
1,8 dl jogurta
2 razom pune žlice ribane limunove korice
200 g brašna
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
šećer u prahu za posipanje

Priprema

Marelice operite i krpom dobro posušite. Nožem ih raspolovite i izvadite koštice. Istucite bjelanjke u čvrsti snijeg. U drugoj zdjeli pjenasto mikserom izradite žutanjke, ulje, šećer, vanilin šećer i limunovu koricu. Dodajte jogurt, prašak za pecivo i brašno pa sjedinite miješajući na najmanjoj brzini. Kada nestanu grudice, žlicom umiješajte bjelanjak. Smjesu izlijte u namašćeni okrugli lim promjera 32 cm (za pite ili pizze) ili u kalup za torte. Dobro je na dno lima staviti papir za pečenje. Na smjesu posložite marelice tako da kožica bude položena prema dolje. Ako su kisele, rupe od koštica napunite šećerom. Količinu marelica prilagodite vlastitom ukusu i veličini lima. Pecite 40 minuta na 175°C. Kada se ohladi, pospite šećerom u prahu i poslužite.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP