Prati nas

Kuhinja

Kruh s pestom ‘koji se kida’

Pull apart kruh je vrsta kruha koji daje mnogo prostora za improvizaciju tako da svatko može napraviti upravo kruh po svom ukusu. Nadjev od pesta, sir, maslac sa začinskim travama, cimeta i šećera samo su neke od kombinacija okusa. Kruh se ne reže već se kidaju šnite.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Kako zamijeiti tijesto za kruh?
foto: Kuzinavanje.com

Dizano tijesto i nije toliko komplicirano koliko se nekima čini. Sve su to jednostavni sastojci za pripremu: brašno (glatko ili oštro), sol, šećer, kvasac (svježi ili suhi) tekućina (mlijeko ili voda), masnoća (ulje ili maslac), u nekim slučajevima jaja i dodatne arome za slatke varijante tijesta, piše Hrvoje s kulinarskog portala Kuzinavanje.com.

Pull apart kruh je vrsta kruha koji daje mnogo prostora za improvizaciju tako da svatko može napraviti upravo kruh po svom ukusu. Nadjev od pesta, sir, maslac sa začinskim travama, cimeta i šećera  samo su neke od kombinacija okusa. Kruh se ne reže već se kidaju šnite.


Isto kao i nadjev, tijesto se može obogatiti raznim dodacima. U mojim slanim varijantama tijesta za kruh se uvijek nalazi maslinovo ulje, a ponekad uz ulje dodam i maslac koji daje još bolju aromu tijestu. Isto tako kod pravljenja kvasa za kruh koristim med kao zamjenu za šećer. Dovoljno je sladak da aktivira kvasac. Svježi ili suhi kvasac? Može se koristiti po želji, više preferiram svježi kvasac, dok je suhi praktičniji za upotrebu i može se bez prethodnog aktiviranja dodati u suhe sastojke. Kod pripreme svježeg kvasca potrebno je pripaziti da tekućina koja se koristi (voda ili mlijeko) ne bude previše vruća, već je dovoljno da bude ugrijana oko nekih 37°C. Dodajte žličicu šećera i žličicu brašna, poklopite i kvasac bi se za desetak minuta trebao zapjeniti.

Sastojci

500 g glatkog pšeničnog brašna
1 žlica soli
50 ml maslinovog ulja
50 g omekšalog maslaca
40 g svježeg kvasca
250 ml vode
1 žličica meda (blažeg okusa)
1 žličica brašna
pesto od bosiljka

Kako se radi kruh s pestom?

foto: Kuzinavanje.com

Priprema

U lončiću zagrijati vodu, namrviti kvasac, dodati med i brašno, promiješati, poklopiti i pustiti sa strane da se kvasac aktivira i zapjeni. U međuvremenu zagrijati pećnicu na 175 – 200°C, u posudu za miješanje prosijati brašno, dodati sol i omekšali maslac. Prstima utrljati maslac u brašno (slično kao i kod prhkog tijesta). U brašnu napraviti udubinu u koju dodamo maslinovo ulje i pripremljeni kvasac. Rukama zamiješati tijesto  mjesiti oko 10 minuta dok tijesto ne postane glatko i dok se počne odvajati od posude. Tijesto pokriti krpom i ostaviti na toplom da se diže oko 45 minuta.

Dignuto tijesto po želji još jednom premijesiti i pustiti da se diže ili prebaciti na pobrašnjenu radnu površinu i lagano rastanjiti valjkom u veliki pravokutnik.Tijesto premazati pripremljenim pestom od bosiljka i isjeći na pet traka koje položimo jednu preko druge, a zatim sve narezati na kocke. Tako pripremljeno tijesto poslagati u uski kalup za kruh koji prethodno obložimo masnim papirom (vidi sliku), pokriti i ostaviti još kratko vrijeme da se diže.

Peći u prethodno zagrijanoj pećnici oko 45 minuta, pečeno ostaviti da se hladi u kalupu a zatim poslužiti.

 

.

Kuhinja

Izdašni ‘jugoslavenski kolač’ od jabuka ponovno je u modi

Riječ je o svojevrsnom slastičarskom vremeplovu, kulinarskoj nostalgiji s mirisom djetinjstva. Sve što trebate su jabuke, puding i slatko vrhnje. Sve ostalo sigurno imate u smočnici.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Najbolji kolači od jabuka - recept - jugoslavenski kolač

Jedna od slastica koja je obilježila odrastanje u Jugoslaviji jest i kolač s nadjevom od kuhanih jabuka ili, kako ga sada zovu, jugoslavenski kolač. Iznimno popularan u osamdesetima, ovaj kolač objedinjuje svježinu lažnog želea od jabuka (zbog čega ga obožavaju djeca) i laku dostupnost namirnica.

Njegovo neobično ime možemo objasniti činjenicom da su ga gastarbajteri iznijeli izvan granica bivše države pa je među Nijemcima i Austrijancima postao poznat kao Jugoslawischer Apfelkuchen. Osim jeftinih sastojaka, krasi ga i velika izdašnost pa se uvijek vraća u modu u vremenima kada treba pripaziti na novčanik ili izbjegavati teške namirnice poput oraha ili maslaca.


Sastojci

Za biskvit

4 srednje velika jaja
160 g brašna
160 g šećera
1 prašak za pecivo
60 ml tople vode
60 ml suncokretovog ulja

Za kremu

1 kg jabuka
1 l vode ili soka od jabuka (ako želite jači okus)
200 g šećera (100 grama, ako koristite sok od jabuka)
3 pudinga od vanilije
cimet po želji
500 ml slatkog vrhnja

Priprema

Bjelanjke 4 jaja s prstohvatom soli istucite u čvrsti snijeg. Mikserom izradite žumanjke i šećer u glatku pjenastu smjesu, razrijedite uljem i vodom pa dodajte brašno i prašak za pecivo. Potom mikserom na najmanjoj brzini (vrlo kratko) izmiješajte u glatku smjesu pa u nju žlicom oprezno umiješajte snijeg. Pazite da što više zraka ostane u smjesi. Izlijte u lim za pečenje (cca. 27×35 cm) dna obloženog papirom za pečenje. Pecite 25 minuta na 175°C pa ohladite.

Jabuke tanko ogulite, očistite i narežite na kocke. Prelijte sa 8 dl vode, dodajte šećer (ostavite tri žlice šećera sa strane), cimet po želji i kuhajte 15-20 minuta na laganoj vatri dok jabuke skroz ne omekšaju. Izmiješajte prah 3 pudinga i ostavljeni šećer pa izmutite s 2 dl vode. Skinite jabuke s vatre i umutite puding. Vratite na vatru i pustite da ključa 3-4 minute. Odmah izlijte na ohlađeni biskvit.

Ohladite na sobnoj temperaturi pa stavite u hladnjak na dva sata. Prekrijte slojem tučenog slatkog vrhnja koje ćete pripremiti prema uputama na pakiranju.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP