Prati nas

Kuhinja

Kruh s pestom ‘koji se kida’

Pull apart kruh je vrsta kruha koji daje mnogo prostora za improvizaciju tako da svatko može napraviti upravo kruh po svom ukusu. Nadjev od pesta, sir, maslac sa začinskim travama, cimeta i šećera samo su neke od kombinacija okusa. Kruh se ne reže već se kidaju šnite.

Objavljeno

|

Kako zamijeiti tijesto za kruh?
foto: Kuzinavanje.com

Dizano tijesto i nije toliko komplicirano koliko se nekima čini. Sve su to jednostavni sastojci za pripremu: brašno (glatko ili oštro), sol, šećer, kvasac (svježi ili suhi) tekućina (mlijeko ili voda), masnoća (ulje ili maslac), u nekim slučajevima jaja i dodatne arome za slatke varijante tijesta, piše Hrvoje s kulinarskog portala Kuzinavanje.com.

Pull apart kruh je vrsta kruha koji daje mnogo prostora za improvizaciju tako da svatko može napraviti upravo kruh po svom ukusu. Nadjev od pesta, sir, maslac sa začinskim travama, cimeta i šećera  samo su neke od kombinacija okusa. Kruh se ne reže već se kidaju šnite.


Isto kao i nadjev, tijesto se može obogatiti raznim dodacima. U mojim slanim varijantama tijesta za kruh se uvijek nalazi maslinovo ulje, a ponekad uz ulje dodam i maslac koji daje još bolju aromu tijestu. Isto tako kod pravljenja kvasa za kruh koristim med kao zamjenu za šećer. Dovoljno je sladak da aktivira kvasac. Svježi ili suhi kvasac? Može se koristiti po želji, više preferiram svježi kvasac, dok je suhi praktičniji za upotrebu i može se bez prethodnog aktiviranja dodati u suhe sastojke. Kod pripreme svježeg kvasca potrebno je pripaziti da tekućina koja se koristi (voda ili mlijeko) ne bude previše vruća, već je dovoljno da bude ugrijana oko nekih 37°C. Dodajte žličicu šećera i žličicu brašna, poklopite i kvasac bi se za desetak minuta trebao zapjeniti.

Sastojci

500 g glatkog pšeničnog brašna
1 žlica soli
50 ml maslinovog ulja
50 g omekšalog maslaca
40 g svježeg kvasca
250 ml vode
1 žličica meda (blažeg okusa)
1 žličica brašna
pesto od bosiljka

Kako se radi kruh s pestom?

foto: Kuzinavanje.com

Priprema

U lončiću zagrijati vodu, namrviti kvasac, dodati med i brašno, promiješati, poklopiti i pustiti sa strane da se kvasac aktivira i zapjeni. U međuvremenu zagrijati pećnicu na 175 – 200°C, u posudu za miješanje prosijati brašno, dodati sol i omekšali maslac. Prstima utrljati maslac u brašno (slično kao i kod prhkog tijesta). U brašnu napraviti udubinu u koju dodamo maslinovo ulje i pripremljeni kvasac. Rukama zamiješati tijesto  mjesiti oko 10 minuta dok tijesto ne postane glatko i dok se počne odvajati od posude. Tijesto pokriti krpom i ostaviti na toplom da se diže oko 45 minuta.

Dignuto tijesto po želji još jednom premijesiti i pustiti da se diže ili prebaciti na pobrašnjenu radnu površinu i lagano rastanjiti valjkom u veliki pravokutnik.Tijesto premazati pripremljenim pestom od bosiljka i isjeći na pet traka koje položimo jednu preko druge, a zatim sve narezati na kocke. Tako pripremljeno tijesto poslagati u uski kalup za kruh koji prethodno obložimo masnim papirom (vidi sliku), pokriti i ostaviti još kratko vrijeme da se diže.

Peći u prethodno zagrijanoj pećnici oko 45 minuta, pečeno ostaviti da se hladi u kalupu a zatim poslužiti.

 

.

Kuhinja

Bili smo skeptični, ali kraljevska sipana pita od jabuka je pun pogodak

Riječ je tipu slastica koje zovemo sipanim pitama, a odlika im je da se tijesto ne mijesi, već se s voćem slažu suhi sipki sastojci. Od temeljnog recepta za sipanu pitu od jabuka razlikuje je dodatak oraha i grožđica.

Objavljeno

|

Autor

Ako ste od onih koji vole pitu od jabuka, a ne volite raditi tijesta za pitu, ovaj bi vas recept mogao oduševiti. Riječ je tipu slastica koje zovemo sipanim pitama, a odlika im je da se tijesto ne mijesi, već se s voćem slažu suhi sipki sastojci.

Recept za vrlo izdašnu kraljevsku sipanu pitu od jabuka pronašli smo na blogu “Sašina kuhinja”. Od temeljnog recepta za sipanu pitu od jabuka razlikuje je dodatak oraha i grožđica.


Sastojci

Za ovaj kolač sastojke možete mjeriti čašom od 2 dl ili vaganjem. Za kolač sa slike, vagali smo sastojke.

Suha smjesa

3 čaše glatkog brašna ili 360 g
2 čaše griza ili 360 g
1 čaša šećera ili 180 g
100 grama oraha
1 vanil šećer
1 prašak za pecivo
5 g soli (malo više od pola žličice)

Nadjev

2 kg jabuka
100 g grožđica
1/2 čaše šećera ili 90 gr
1 vanilin šećer
1 žličica cimeta

Za prekrivanje i posipanje

250 g margarina s aromom vanilije
šećer u prahu

Priprema

Dobro kuhačom izmiješajte sipke suhe sastojke. Jabuke ogulite i izribajte pa pomiješajte s ostalim vlažnim sastojcima za nadjev. Standardnu tepsiju 27×34 cm dobro namastite margarinom i krenite slagati sastojke.

Na dno tepsije rasporedite 2 i pol čaše suhe smjese, poravnajte. Na to žlicu po žlicu položite pola smjese nadjeva i pažljivo poravnajte. Na taj sloj izlijte i sok koji su jabuke otpustile. Potom opet nasipajte 2 i pol čaše suhe smjese pa poravnajte. Složite sloj preostalog nadjeva pa završite slojem preostale suhe smjese. Potom sve pokrijte margarinom narezanim na listove i pecite 45 minuta na 200 °C. Ohladite i pospite šećerom u prahu. Kolač je najukusniji kada ga dobro rashladite u frižideru.

Za svaki slučaj pogledajte i video za ovaj sjajan recept.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP