Prati nas

Ljubav i seks

Kako preboljeti nevjernog supruga ili suprugu u 9 koraka

‘Zgrabila sam kutiju i počela izvlačiti njegove stvari iz ormara. Nakon što sam dobro zatvorila i zalijepila tu kutiju, pošteno sam je izmlatila s plastičnom palicom.’ Ovo je samo jedan od načina koji vam mogu pomoći nositi se s nevjernim partnerom.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Kako preboljeti prevaru? kako preboljeti nevjeru? kako preboljeti razvod?
foto: BigStock

„Nisam prva žena koja je doživjela prevaru i neću biti zadnja. Zato mislim da je važno podijeliti naše priče, pomoći drugima da pronađu načine kako se nositi s ovim bolnim iskustvom“, kaže kolumnistica portala Grandparents.com Jackie Dishner. Ovako se je ona nosila sa suprugovom prevarom. Imate li i vi kakav savjet, slobodno ga dopišite u komentarima.

Vozite bicikl

Kada mi je suprug priznao nevjeru, za našim kuhinjskim stolom, nisam znala što učiniti. Isprva nisam mogla vjerovati, a potom sam kratko sažalijevala sebe. No ipak, znala sam da bi najgore bilo zaleći u krevet i plakati. Umjesto toga, skočila sam na bicikl, kako bih se riješila tjeskobe, izgubila sam suvišne kilograme i pronašla unutarnju snagu. Vožnja bicikla je, baš poput neke druge tjelovježbe ili meditacije, čudesan lijek za ranjenu ženu.


Testirajte se na spolno prenosive bolesti

Zahtijevala sam da oboje napravimo test na HIV. To ga je uvrijedilo, ali nije me bilo briga. Otišli smo izvaditi krv za test. Mislila sam da će to biti jedno od najgorih životnih iskustava, ali kad me je sestra upitala želim li da njega ubode malo jače, nasmijala sam se i potvrdno odgovorila. Da, želim.

Pišite

I prije sam vodila dnevnik pa mi je bilo prirodno nastaviti pisati svoje muke i radosti. Iz mene su izašle strašne stvari, tuga i strah od toga što će se dogoditi s mojom obitelji, zajedno s puno, puno suza. To je meditativan proces koji je dao mojem umornom umu priliku da se odmori. Ali i mogućnost da isplanira budućnost drugačiju od one kojoj sam se nadala.

Bacajte jaja

Kada me je starija sestra došla posjetiti i tješiti, povela sam je sa sobom na planinarenje na obližnje brdo. To mi je preporučio psihoterapeut. Putem smo bacale jaja; jedno po jedno. Kako se je moj suprug odselio mjesec dana nakon priznanja nevjere, nisam svoj bijes mogla iskaliti na njemu. Bacanje jaja je bio odušak i način da otpustim svoja osjećanja. Bolje nego da sam udarila šakom u glavu.

Čitajte dobru knjigu

Čitanje mi je bio ugodan način za ublažavanje boli. Praktično sam živjela u lokalnoj knjižari koja je prodavala knjige iz samopomoći. Naučila sam kako otpustiti prošlost, povratiti odgovornost za sebe i postaviti zdravije granice. I to od najboljih stručnjaka. Kada sam sve to pročitala, i sama sam postala stručnjak.

Razgovarajte sa stolcem

Iako mi ovo nije bio osobito drag dio procesa, moj terapeut je tvrdio da to trebam učiniti. Razgovarala sam s praznim stolcem, pretvarajući se da on sjedi u njemu. Trebala sam mu sasuti „u lice“ svoj popis bijesa kojega sam ranije pripremila. Ipak, nekako nisam mogla zanemariti činjenicu da je to samo prazan stolac.

Progovorite

Suprugova tetka mi je darovala knjigu o tome kako se nositi s razvodom. Napisala ju je žena koja je proživjela to iskustvo. Između ostalog, savjetovala je pažljiv odabir osobe kojoj se trebamo povjeriti. To je možda vrijedilo za druge, ali ne i za mene. Ja pričam. Ne mogu zadržati riječi u svojoj glavi. Za mene je pričanje o problemu bilo iscjeljujuće iskustvo.

Spakirajte njegove stvari

Pakiranjem njegovih stvari sam povratila unutarnju snagu. Uključila sam svoju omiljenu plesnu glazbu. Glasno. A onda sam zgrabila kutiju i počela izvlačiti njegove stvari iz ormara. Nije me bilo briga jesam li je uredno slagala. Zapravo, nisam je slagala. Darovala sam mu i vješalice. Nakon što sam dobro zatvorila i zalijepila tu kutiju, pošteno sam je izmlatila sa sinovljevom plastičnom palicom. Ubila sam boga u njoj. Novooslobođeni prostor mi je pomogao prihvatiti činjenicu da sam ponovno ‘single’, otpustila sam dio tjeskobe i nasmijala moje prijatelje kada sam im povjerila ovu epizodu.

Razvedite se

Iako o tome nisam isprva razmišljala, pa ni kasnije, morala sam prihvatiti da ga ne mogu natjerati da me voli, ako njegovo srce to ne želi. Baš kao u pjesmi Bonnie Raitt. Pronašla sam odvjetnicu, a ona mi je rekla da predam papire u trenutku kada budem spremna na to. To je bio moj 39. rođendan. Moj dar samoj sebi.

Povjerljivo

Ova tema vam je zanimljiva i voljeli biste anonimno podijeliti s drugima vlastito iskustvo te vidjeti kakva su njihova razmišljanja? Možda ćemo zatražiti i mišljenje stručnjaka. Kliknite ovdje i napišite nam sve, a mi ćemo to novinarski urediti, objaviti i podijeliti s našim čitateljima. Ispričajte nam cijelu priču, sa što više istinitih detalja.

.

Ljubav i seks

Au revoir, drugarice! Jugoslaveni se razvode, gdje je nastao problem?

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku u Hrvatskoj svaki treći brak završi razvodom. U bivšoj državi sedamdesetih godina raskidao se svaki deseti brak i to je već tada prepoznato kao rastući problem.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

“Moja žena me ne razumije” – to zvuči kao otrcana fraza, ali je mnogi izgovaraju. Tako je beogradski časopis za seksualno prosvjećivanje “Eva i Adam” daleke 1970. godine započeo analizu raspada jugoslavenskih brakova. Tekst prenosimo u cijelosti.

Jedan lekar i jedna profesorka razveli su se “zbog neslaganja naravi”. Njihova ispovest pred sudom imala je, međutim, sasvim drugu suštinu. “Moja žena me nije shvatila onakvog kakav sam”, rekao je lekar. “Kao čoveka, kao ljubavnika, kao životnog saputnika. I eto – potražio sam drugu ženu koja me je bolje razumela.”


Ovo je jedan od 25.840 razvedenih brakova samo prošle godine. Prema statistikama, u Jugoslaviji je danas gotovo svaki deseti brak – promašen.

Koji su uzroci ovako masovnih razvoda? Obično slušamo: “o polnoj nezrelosti”, “o ekonomskoj migraciji”, o “dinamičnom razvitku”, o “psihičkim traumama našeg veka”, o “emancipaciji žene”, o “humanizaciji zakonodavstva”. A pred sudom – koji je izgleda postao “najpogodnije” mesto za razgovore o porodičnoj “sreći” – priče o “uzrocima” ipak izgledaju drukčije.

Mašta i stvarnost

Irena je bila srećna kad je mladić zaprosio. Uopšte, svi su budućem bračnom paru proricali lepu budućnost. Nikome, pa ni Ireni nije padalo na um da će koreni njihovog razvoda početi još prve bračne noći.

Dvadeset šestogodišnji mladić, sada muž, bio je do juče ljubavnik jedne zrele žene. Prvu bračnu noć sa “neiskusnom” osamnaestogodišnjom Irenom doživeo je kao “neprijatno razočarenje”.

Potražio je ljubavnicu još u medenom mesecu. A na sudu je mogao samo da kaže: “Ljutio sam se na Irenu. U svojoj mašti sam sve to drukčije zamišljao. Nesvesno sam tražio bolju partnerku.”

Kad oni koji se bave razvodima brakova zbiraju uzroke. (Ovaj primer je verovatno u onoj grupi “polne zrelosti ili nezrelosti”)

Au revoir, drugarice!

Njih dvoje su bili 15 godina u braku. Sa dvoje dece i njegovom skromnom platom porodica se nije mnogo razlikovala od desetine drugih. Onda je on pre nekoliko godina otišao na rad u Francusku.

U početku je redovno pisao i dolazio za božične praznike. Ali, poslednji put je došao da na sudu “pristane” – na razvod. Jednog Božića “priznao” je majci svoje dece da je u lepšem svetu našao bolju ženu. Ona: šta je mogla? Podnela je tužbu za razvod braka.

“Poznavao sam ovu porodicu”, priča sudija provincijskog suda. “Imao sam žarku želju da ih pomirim. Ali to bi bilo samo krpljenje nečega što je bar u njegovoj psihi sigurno već bilo – puklo. Odvezao se kolima strane registracije i nikad ga više nisam video. Samo ponekad sretnem njegovu bivšu ženu. Ne priča o svojoj sudbini. Samo svakog prvog u mesecu čeka poštara – sa alimentacijom. (Primer “ekonomske migracije”)

Gorko iskustvo

“Bilo je to pre nekoliko godina”, priča ovaj isti sudija. “Nedavno, prilikom jednog drugog slučaja setio sam se one porodice.”

Čovek koji je tada stajao pred sudijom, bio je do pre godinu dana marljiv službenik filijale Socijalnog osiguranja u njihovom mestu. Ali, jednog dana ukazala se prilika: dobio je bolje radno mesto – u centrali u Beogradu.

Svakog dana je putovao 60 kilometara, a uveče se vraćao da bi sa svojom ženom, uvek iz početka, maštali o tome kako će jednog dana dobiti stan u Beogradu – i svi se preseliti. Žena koja je nekad završila Srednju ekonomsku školu nikad se nije zaposlila.

Sada međutim, kada on po ceo dan nije bio kod kuće počela je da misli o tome. Kad mu je jedne večeri saopštila da je našla posao u njihovom malom gradu, bio je prilično iznenađen. Ipak, šta je mogao, dozvolio je i – sve je počelo.

“Sve češće, kad sam se uveče vraćao, ona nije bila kod kuće”, rekao je on kasnije na sudu. “Sve manje je imala vremena za mene i decu. I uvek je, s nekom ljutnjom, imala “opravdanje” za svoje odsustvovanje. Trpeo sam to mesecima, a onda sam najzad shvatio da je lopta pukla. Pokupio sam decu, našao sobu u Beogradu, a nju ostavio njenom preduzeću i obavezama.” Nedavno su se i zvanično razveli. (Primer “emancipacije žene”)

Erotski časopis Eva i Adam

Naknada štete za “prestanak ljubavi”

Zašto se Jugosloveni, zaista, razvode? Neuspešnim jugoslovenskim brakovima bave se poslednjih godina i naučnici i zakonodavci. Sociolozi, psiholozi, pravnici ispisuju studije o tome. Ali kad su u pitanju UZROCI, njihova se mišljenja retko presecaju u zajedničkoj tački. Jedno je očigledno: mišljenja o razlozima za razvod veoma je mnogo.

Sve to svedoči o tome, rečeno je na jednom nedavnom savetovanju, kad je u pitanju jugoslovenski brak, društvu u toj oblasti predstoji i te kako veliki posao. Valjda je zbog toga, u predlogu novog Zakona o porodici, zakonodavac mnogo više “zabrinut” za posledice razvoda.

Društvo je dužno da zaštiti porodicu i ličnost ako je već u krizi – brak. Komisija za kodifikaciju porodičnog zakonodavstva Savezne skupštine pita se između ostalog: da li zakon treba da predvidi posle razvoda, pored izdržavanja, i druge mere zaštite “oštećenog” bračnog druga. Na primer: naknadu štete.

Jedni su kategorični: to je stvar građanskog prava a ne zakona o porodici. Drugi imaju sasvim oprečno mišljenje i ubedljive argumente: razvodom se bitno menja društveni i lični položaj jednog bračnog druga.

U kakvom se položaju nađu muškarac ili žena posle razvoda? Žene više nego muškarci su na milosti i nemilosti sudbine. Samo jedne od proteklih godina, oko 10.000 žena Jugoslavije ostalo je posle razvoda – bez sredstava za život.

U jednom desetogodišnjem periodu, u sedamdeset odsto svih razvedenih brakova, žene nisu imale nikakvu školsku spremu. Računa se da 15.000 njih ostanu bez ikakve stručnosti i mogućnosti za zapošljavanje.

“Napustila sam studije i zaposlila se da bi on studirao”, rekla je jedna žena. “Kad je završio fakultet i postao ugledan član društva, napustio me je jer mu više nisam intelektualno odgovarala. Prava ironija. A za mene je sada sve kasno. Imam 40 godina i doživotno ću ostati sitan službenik.”

Da li će konačni tekst zakona priznati ovo pravo “oštećenima” – odlučiće poslanici. Ali, ma kakva da bude definitivna odluka, najmanje 20.000 razvedenih Jugoslovena željno je očekuje. (Predrag Kostić / Eva i Adam, prosinac 1970. / Yugopapir)

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP