Prati nas

Ljubav i seks

Kako preboljeti nevjernog supruga ili suprugu u 9 koraka

‘Zgrabila sam kutiju i počela izvlačiti njegove stvari iz ormara. Nakon što sam dobro zatvorila i zalijepila tu kutiju, pošteno sam je izmlatila s plastičnom palicom.’ Ovo je samo jedan od načina koji vam mogu pomoći nositi se s nevjernim partnerom.

Objavljeno

|

Kako preboljeti prevaru? kako preboljeti nevjeru? kako preboljeti razvod?
foto: BigStock

„Nisam prva žena koja je doživjela prevaru i neću biti zadnja. Zato mislim da je važno podijeliti naše priče, pomoći drugima da pronađu načine kako se nositi s ovim bolnim iskustvom“, kaže kolumnistica portala Grandparents.com Jackie Dishner. Ovako se je ona nosila sa suprugovom prevarom. Imate li i vi kakav savjet, slobodno ga dopišite u komentarima.

Vozite bicikl

Kada mi je suprug priznao nevjeru, za našim kuhinjskim stolom, nisam znala što učiniti. Isprva nisam mogla vjerovati, a potom sam kratko sažalijevala sebe. No ipak, znala sam da bi najgore bilo zaleći u krevet i plakati. Umjesto toga, skočila sam na bicikl, kako bih se riješila tjeskobe, izgubila sam suvišne kilograme i pronašla unutarnju snagu. Vožnja bicikla je, baš poput neke druge tjelovježbe ili meditacije, čudesan lijek za ranjenu ženu.


Testirajte se na spolno prenosive bolesti

Zahtijevala sam da oboje napravimo test na HIV. To ga je uvrijedilo, ali nije me bilo briga. Otišli smo izvaditi krv za test. Mislila sam da će to biti jedno od najgorih životnih iskustava, ali kad me je sestra upitala želim li da njega ubode malo jače, nasmijala sam se i potvrdno odgovorila. Da, želim.

Pišite

I prije sam vodila dnevnik pa mi je bilo prirodno nastaviti pisati svoje muke i radosti. Iz mene su izašle strašne stvari, tuga i strah od toga što će se dogoditi s mojom obitelji, zajedno s puno, puno suza. To je meditativan proces koji je dao mojem umornom umu priliku da se odmori. Ali i mogućnost da isplanira budućnost drugačiju od one kojoj sam se nadala.

Bacajte jaja

Kada me je starija sestra došla posjetiti i tješiti, povela sam je sa sobom na planinarenje na obližnje brdo. To mi je preporučio psihoterapeut. Putem smo bacale jaja; jedno po jedno. Kako se je moj suprug odselio mjesec dana nakon priznanja nevjere, nisam svoj bijes mogla iskaliti na njemu. Bacanje jaja je bio odušak i način da otpustim svoja osjećanja. Bolje nego da sam udarila šakom u glavu.

Čitajte dobru knjigu

Čitanje mi je bio ugodan način za ublažavanje boli. Praktično sam živjela u lokalnoj knjižari koja je prodavala knjige iz samopomoći. Naučila sam kako otpustiti prošlost, povratiti odgovornost za sebe i postaviti zdravije granice. I to od najboljih stručnjaka. Kada sam sve to pročitala, i sama sam postala stručnjak.

Razgovarajte sa stolcem

Iako mi ovo nije bio osobito drag dio procesa, moj terapeut je tvrdio da to trebam učiniti. Razgovarala sam s praznim stolcem, pretvarajući se da on sjedi u njemu. Trebala sam mu sasuti „u lice“ svoj popis bijesa kojega sam ranije pripremila. Ipak, nekako nisam mogla zanemariti činjenicu da je to samo prazan stolac.

Progovorite

Suprugova tetka mi je darovala knjigu o tome kako se nositi s razvodom. Napisala ju je žena koja je proživjela to iskustvo. Između ostalog, savjetovala je pažljiv odabir osobe kojoj se trebamo povjeriti. To je možda vrijedilo za druge, ali ne i za mene. Ja pričam. Ne mogu zadržati riječi u svojoj glavi. Za mene je pričanje o problemu bilo iscjeljujuće iskustvo.

Spakirajte njegove stvari

Pakiranjem njegovih stvari sam povratila unutarnju snagu. Uključila sam svoju omiljenu plesnu glazbu. Glasno. A onda sam zgrabila kutiju i počela izvlačiti njegove stvari iz ormara. Nije me bilo briga jesam li je uredno slagala. Zapravo, nisam je slagala. Darovala sam mu i vješalice. Nakon što sam dobro zatvorila i zalijepila tu kutiju, pošteno sam je izmlatila sa sinovljevom plastičnom palicom. Ubila sam boga u njoj. Novooslobođeni prostor mi je pomogao prihvatiti činjenicu da sam ponovno ‘single’, otpustila sam dio tjeskobe i nasmijala moje prijatelje kada sam im povjerila ovu epizodu.

Razvedite se

Iako o tome nisam isprva razmišljala, pa ni kasnije, morala sam prihvatiti da ga ne mogu natjerati da me voli, ako njegovo srce to ne želi. Baš kao u pjesmi Bonnie Raitt. Pronašla sam odvjetnicu, a ona mi je rekla da predam papire u trenutku kada budem spremna na to. To je bio moj 39. rođendan. Moj dar samoj sebi.

Povjerljivo

Ova tema vam je zanimljiva i voljeli biste anonimno podijeliti s drugima vlastito iskustvo te vidjeti kakva su njihova razmišljanja? Možda ćemo zatražiti i mišljenje stručnjaka. Kliknite ovdje i napišite nam sve, a mi ćemo to novinarski urediti, objaviti i podijeliti s našim čitateljima. Ispričajte nam cijelu priču, sa što više istinitih detalja.

.

Ljubav i seks

Prokletstvo tablete za potenciju: Ana (72) više ne može trpjeti pohotnog supruga. ‘Ne želim seks!’

‘S njim se ne može uopće razgovarati. Moje suze na njega ne djeluju. On je opsjednut otkad je došla ta tableta.’

Objavljeno

|

Autor

Babe u tramvaju

Plava pilula donijela je osmijeh na lica mnogih muškaraca, no njihove partnerice nisu uvijek sretne. Naime, produžila je seksualni život muškaraca do neslućenih razmjera, stvarajući nesklad između njih i njihovih supruga.

Slobodna Dalmacija tako donosi priču o Ani (72), baki koja je u braku već pola stoljeća. “Živim sama sa suprugom, on i ja smo vršnjaci. Tijekom dana kod nas borave i naša dva unuka, jedan vrtićkog, a drugi osnovnoškolskog uzrasta”, govori žena koja zbog osude okoline ne želi objaviti puni identitet.


“Moj suprug je uvijek bio dominantan, u mlađim danima nisam imala nikakvu odbojnost prema seksu i rado sam imala intimne odnose sa suprugom. Sada je počeo uzimati lijek i želi seks više puta na dan. Seks traje kratko, nekada i ne uspije, ali me progoni i do deset puta na dan. Sav je obuzet isključivo razmišljanjem o seksu”, glas gospođe Ane drhti.

Zaskače je deset puta dnevno

U ovoj svojoj životnoj fazi Anin suprug pronalazi načine da je “uhvati nasamo”, tako što unučad pošalje po nekoliko puta dnevno u dućan. Njoj je toliko sada već teško to podnijeti, priznaje da joj se ne sviđa seks uopće: „Ja sam stara i nisam više za te stvari, a njemu ne mogu to objasniti.“

Seksualni odnos joj je i bolan, počeo je i značajno narušavati njezino psihičko zdravlje. Osjeća se napeto, nemirno, plačljivo, trese se, ispadaju joj stvari iz ruke, stalno misli kako će je “zaskočit” i brine je da bi unuci to mogli ili vidjeti ili naslutiti ili ih, ne daj Bože, uhvatiti tijekom čina.

“S njim se ne može uopće razgovarati. Moje suze na njega ne djeluju. On je opsjednut otkad je došla ta tableta”, žali se Ana.

To je seksualno zlostavljanje

“Muškarci 65+ (u pravilu treće životne dobi) uzimajući pilulu postaju seksualno aktivni i nekoliko puta na dan, što vrlo često njihove supruge (vršnjakinje) ne mogu pratiti. Pritom se pojavljuje i neugoda kod uporabe vaginalnih lubrikanata zbog neznanja, srama, te su seksualni odnosi praćeni velikom neugodnošću i bolovima tijekom odnosa”, objasnila je profesorica Andrea Russo iz Udruge “Zdravi grad”.

Jedino rješenje jest – povjeriti se nekom u koga imate vjere. Prijaviti nasilje, jer – nemojte se zavaravati – to jest nasilje. To je seksualno nasilje, jednom riječju – silovanje, nad osobama treće životne dobi. I nije u redu. I nije dozvoljeno. I nema veze što ste u braku. I ne morate, ako vam se neće. Pomoć je iza ugla, samo trebate zavapiti, savjetuje Slobodna.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP