Prati nas

Ljubav i seks

Kako preboljeti nevjernog supruga ili suprugu u 9 koraka

‘Zgrabila sam kutiju i počela izvlačiti njegove stvari iz ormara. Nakon što sam dobro zatvorila i zalijepila tu kutiju, pošteno sam je izmlatila s plastičnom palicom.’ Ovo je samo jedan od načina koji vam mogu pomoći nositi se s nevjernim partnerom.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Kako preboljeti prevaru? kako preboljeti nevjeru? kako preboljeti razvod?
foto: BigStock

„Nisam prva žena koja je doživjela prevaru i neću biti zadnja. Zato mislim da je važno podijeliti naše priče, pomoći drugima da pronađu načine kako se nositi s ovim bolnim iskustvom“, kaže kolumnistica portala Grandparents.com Jackie Dishner. Ovako se je ona nosila sa suprugovom prevarom. Imate li i vi kakav savjet, slobodno ga dopišite u komentarima.

Vozite bicikl

Kada mi je suprug priznao nevjeru, za našim kuhinjskim stolom, nisam znala što učiniti. Isprva nisam mogla vjerovati, a potom sam kratko sažalijevala sebe. No ipak, znala sam da bi najgore bilo zaleći u krevet i plakati. Umjesto toga, skočila sam na bicikl, kako bih se riješila tjeskobe, izgubila sam suvišne kilograme i pronašla unutarnju snagu. Vožnja bicikla je, baš poput neke druge tjelovježbe ili meditacije, čudesan lijek za ranjenu ženu.


Testirajte se na spolno prenosive bolesti

Zahtijevala sam da oboje napravimo test na HIV. To ga je uvrijedilo, ali nije me bilo briga. Otišli smo izvaditi krv za test. Mislila sam da će to biti jedno od najgorih životnih iskustava, ali kad me je sestra upitala želim li da njega ubode malo jače, nasmijala sam se i potvrdno odgovorila. Da, želim.

Pišite

I prije sam vodila dnevnik pa mi je bilo prirodno nastaviti pisati svoje muke i radosti. Iz mene su izašle strašne stvari, tuga i strah od toga što će se dogoditi s mojom obitelji, zajedno s puno, puno suza. To je meditativan proces koji je dao mojem umornom umu priliku da se odmori. Ali i mogućnost da isplanira budućnost drugačiju od one kojoj sam se nadala.

Bacajte jaja

Kada me je starija sestra došla posjetiti i tješiti, povela sam je sa sobom na planinarenje na obližnje brdo. To mi je preporučio psihoterapeut. Putem smo bacale jaja; jedno po jedno. Kako se je moj suprug odselio mjesec dana nakon priznanja nevjere, nisam svoj bijes mogla iskaliti na njemu. Bacanje jaja je bio odušak i način da otpustim svoja osjećanja. Bolje nego da sam udarila šakom u glavu.

Čitajte dobru knjigu

Čitanje mi je bio ugodan način za ublažavanje boli. Praktično sam živjela u lokalnoj knjižari koja je prodavala knjige iz samopomoći. Naučila sam kako otpustiti prošlost, povratiti odgovornost za sebe i postaviti zdravije granice. I to od najboljih stručnjaka. Kada sam sve to pročitala, i sama sam postala stručnjak.

Razgovarajte sa stolcem

Iako mi ovo nije bio osobito drag dio procesa, moj terapeut je tvrdio da to trebam učiniti. Razgovarala sam s praznim stolcem, pretvarajući se da on sjedi u njemu. Trebala sam mu sasuti „u lice“ svoj popis bijesa kojega sam ranije pripremila. Ipak, nekako nisam mogla zanemariti činjenicu da je to samo prazan stolac.

Progovorite

Suprugova tetka mi je darovala knjigu o tome kako se nositi s razvodom. Napisala ju je žena koja je proživjela to iskustvo. Između ostalog, savjetovala je pažljiv odabir osobe kojoj se trebamo povjeriti. To je možda vrijedilo za druge, ali ne i za mene. Ja pričam. Ne mogu zadržati riječi u svojoj glavi. Za mene je pričanje o problemu bilo iscjeljujuće iskustvo.

Spakirajte njegove stvari

Pakiranjem njegovih stvari sam povratila unutarnju snagu. Uključila sam svoju omiljenu plesnu glazbu. Glasno. A onda sam zgrabila kutiju i počela izvlačiti njegove stvari iz ormara. Nije me bilo briga jesam li je uredno slagala. Zapravo, nisam je slagala. Darovala sam mu i vješalice. Nakon što sam dobro zatvorila i zalijepila tu kutiju, pošteno sam je izmlatila sa sinovljevom plastičnom palicom. Ubila sam boga u njoj. Novooslobođeni prostor mi je pomogao prihvatiti činjenicu da sam ponovno ‘single’, otpustila sam dio tjeskobe i nasmijala moje prijatelje kada sam im povjerila ovu epizodu.

Razvedite se

Iako o tome nisam isprva razmišljala, pa ni kasnije, morala sam prihvatiti da ga ne mogu natjerati da me voli, ako njegovo srce to ne želi. Baš kao u pjesmi Bonnie Raitt. Pronašla sam odvjetnicu, a ona mi je rekla da predam papire u trenutku kada budem spremna na to. To je bio moj 39. rođendan. Moj dar samoj sebi.

Povjerljivo

Ova tema vam je zanimljiva i voljeli biste anonimno podijeliti s drugima vlastito iskustvo te vidjeti kakva su njihova razmišljanja? Možda ćemo zatražiti i mišljenje stručnjaka. Kliknite ovdje i napišite nam sve, a mi ćemo to novinarski urediti, objaviti i podijeliti s našim čitateljima. Ispričajte nam cijelu priču, sa što više istinitih detalja.

.

Ljubav i seks

Što se smije, a što ne? Izdane su smjernice za sigurno vođenje ljubavi tijekom pandemije

Američki stručnjaci izdali su posebne upute za siguran seks tijekom pandemije što uključuje obavezno nošenje maski ili online seks. Uz malo mašte, čak i ta ograničenja moguće je pretvoriti u jedinstveni užitak.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Tijekom ove pandemije mnoge su nam posve uobičajene stvari bile zabranjene ili smo u njima mogli uživati ali uz posebne mjere opreza. Tako je i sa seksom, a brojni su američki gradovi izdali čak i posebne preporuke kako se odati užitku bez opasnosti od zaraze koronavirusom.

Kako piše CNN, razumljivo je da će se ljudi i tijekom pandemije upuštati u seksualne odnose – što je sasvim u redu. No kako je COVID-19, čini se, bolest koja se prije svega širi kapljičnim putem, potrebne su dodatne mjere opreza koje, uz malo mašte, mogu vašem seksualnom životu donijeti i određenu dodatnu čar.


Zdravstveni stručnjaci grada New Yorka u novim uputama o sigurnom seksu tijekom pandemije navode da je prije svega potrebno zaštititi usta i nos, pa i tijekom seksualnog čina potiču upotrebu maski.

“To može biti i pomalo perverzno”, kaže se u uputama. “Budite kreativni sa seksualnim pozama i fizičkim barijerama poput zidova koje će omogućiti seksualni kontakt, no spriječiti blizak kontakt licem u lice. Možete i masturbirati zajedno tako da tjelesni kontakt posve izbjegnete”, navodi se u novim smjernicama, a stručnjaci ljude podsjećaju i da su oni sami ‘svoj najsigurniji seksualni partner’.

Što se, pak, odabira partnera tiče, najsigurnije je upustiti se u seksualni odnos s nekim članom vlastitog kućanstva, no ako vas zanima seks s nekim izvan vašeg kućanstva, smjernice preporučuju da to bude netko s kim možete otvoreno razgovarati o Covidu-19 na način kao što možete razgovarati o upotrebi kondoma i ostalim sa seksom povezanim temama.

Također se navodi se i kako grupni seks, barem zasad, nije poželjan s obzirom da se ne preporučuje okupljanja većeg broja ljudi. Ako netko ipak poželi “pronaći veće društvo za seks, za susret treba odabrati velike, prozračne prostorije te nositi maske i osigurati dezinficijens za ruke”.

Zahvaljujući tehnologiji, tu je i online seks – što je najsigurnija opcija –  pa stručnjaci preporučuju da nakratko odmorite od seksa uživo i priključite se nekom od “seksi Zoom zabava”.

Upuštate li se, pak, u seksualni odnos s nekom novom osobom, pažljivo motrite simptome koji mogu ukazivati na zarazu koronavirusom.

Stručnjaci iz Washingtona kažu da bi se u seksualni odnos trebali upuštati samo ako se oboje osjećate dobro, a oni iz Oregona nude i grafički prikaz najsigurnijih seksualnih poza. U San Franciscu, pak, savjetuju da se tijekom pandemije ostane uz svojeg “glavnog seksualnog partnera ili one s kojima imate čest i redovit odnos”.

Ako morate ostati fizički udaljeni od svojeg partnera, upute iz Austina preporučuju da budete kreativni tijekom online susreta.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP