Prati nas

Zdravlje

Već je namješten

‘Namještanje’ atlasa: Opasno i nepotrebno

U vezu s ‘iščašenim atlasom’ kiropraktičari dovede i probleme sa sinusima, zatvor, migrene pa čak i sindrom karpalnog kanala, hemoroide i neobjašnjive promjene raspoloženja. No, gdje su dokazi?

Objavljeno

|

Gdje namjestiti atlas?
foto: BigStock

Atlas ili prvi vratni kralježak iznimno je važan segment vratne kralješnice koji služi prenošenju težine glave na donje dijelove vratne kralješnice. U dva zgloba između atlasa i zatiljne kosti omogućene su kretnje spuštanja i podizanja glave (pokreti potvrdne gestikulacije), a u četiri zgloba između atlasa i drugog vratnog kralješka (axisa) vrše se rotacijske kretnje glave (pokreti niječne gestikulacije), kod kojih se atlas rotira zajedno s kostima lubanje.

Radi se o delikatnom, ali izvrsno usklađenom koštano-zglobnom ustroju kojega je atlas središnji element i koji omogućuje veliku pokretljivost glave, piše znanstveno-liječnički tim portala Dokazi u medicini.


Iščašenje atlasa?!

I dok se u popularnoj literaturi i web portalima spominje da je djelomično iščašenje (sub-luksacija) atlasa jako često te da kod većine od nas postoji još od rođenja (!), u nedavno objavljenom istraživanju obavljenom na uzorku od 298 pacijenata (koji su doista imali djelomično iščašenje atlasa) jasno se ističe da se radi o rijetkom, ali ozbiljnom stanju povezanom sa složenim deformacijama vratne kralješnice koje redovito iziskuju zahtjevno kirurško liječenje.

Dok je djelomično iščašenje doista ozbiljno stanje, potpuno iščašenje atlasa je nespojivo sa životom zbog teškog oštećenja ili potpunog presijecanja vratnog dijela leđne moždine.

Kad su u pitanju dokazi u medicini, onda nema izvlačenja na profesionalne tajne.

Kiropraktičari, bez i ijednog čvrstog dokaza i opisa metode utvrđivanja, tvrde da je tzv. subluksacija i/ili neusklađenost (engl. misalignement) atlasa razlog za čitav niz poremećaja koji uključuju glavobolje, vratobolje, bolove u mišićima, umor, vrtoglavice, alergije, zujanje u ušima, povišeni krvni pritisak, uznemirenost, razdražljivost i depresiju.

U svezu s “nenormalnom usklađenosti atlasa” dovode se u vezu i problemi sa sinusima, zatvor stolice (konstipacija), migrene pa čak i sindrom karpalnog kanala, hemoroidi i neobjašnjive promjene raspoloženja. To se navodi bez predočenja ijednog dokaza o uzročno-posljedičnoj vezi ovih poremećaja i kvalitete/kvantitete iščašenja atlasa.

Pretraživanjem čitavog niza baza podataka koji se odnose na znanstvenu utemeljenost  iščašenja ili neusklađenosti atlasa nisu pronađena klinička ispitivanja na ljudima koja bi uopće utvrdila i definirala kvalitetu i kvantitetu ovog “fenomena”. Nadalje, ne postoje literaturni podatci o smjernicama ili standardima u radiologiji kojima bi se kvalificirala veličina djelomičnog iščašenja atlasa ni u odnosu na zatiljnu kost niti u odnosu na drugi vratni kralješak.

Kiropraktičari utvrđuju iščašenje atlasa fizikalnim pregledom vratne kralješnice, testiranjem pokretljivosti kralježnice, mjerenjem duljine nogu, procjenom držanja, mjerenjem temperature pojedinih dijelova tijela te radiološkim pregledom vratnog dijela kralješnice. Napominjemo da ne postoje znanstvene literaturne smjernice za procjenu postojanja i ocjenu veličine ovog iščašenja.

Namještanje atlasa

U svjetlu gore navedenog, postavlja se pitanje zašto i kako “namještati” nešto u našem tijelu za što se s pouzdanjem ne može utvrditi da nije u svom normalnom položaju. Demonstraciju utvrđivanja iščašenja atlasa te način njegovog vraćanja u „normalni položaj“ od strane tzv. atlas-specijalista možete pogledati u prilogu Nove TV.

Tzv. “vraćanje atlasa u ispravni položaj” obavlja se ili manualnim pritiscima na određene dijelove atlasa, ili uz pomoć posebnog instrumenta kao na gornjem video prilogu, a mjesta i parametri pritiska se redovito prezentiraju kao profesionalne tajne. Kad su u pitanju dokazi u medicini, onda nema izvlačenja na profesionalne tajne.

Pretraživanjem baza podataka radi procjene znanstvene utemeljenosti namještanja atlasa nisu pronađena klinička ispitivanja na ljudima koja bi potvrdila povoljan učinak ove procedure na liječenje ili uklanjanje abnormalnosti/bolesti. Osim toga, postoje svjedočenja te opisi slučajeva u kojima su pacijenti liječeni na ovaj način imali ozbiljne i trajne negativne posljedice po zdravlje, a i unutar kiropraktičarskih udruženja mogu se pronaći ozbiljna upozorenja na neželjene učinke nekih metoda namještanja atlasa.

Zaključak

Uzimajući u obzir iznimno delikatnu anatomsku građu ovog dijela kralješnice te neposrednu blizinu i povezanost važnih živaca (vratni spinalni živci), krvnih žila (vertebralne arterije), kratkih i dugih mišića (koji se hvataju na zatiljnu kost te prvi i drugi kralješak), šest zglobova i brojnih ligamenata koji povezuju ove kosti uz činjenicu da kroz otvore kralježaka prolazi vratni dio leđne moždine smatramo da bi svaka fizikalna intervencija u tom području, posebice manualna ili strojna, trebala biti sigurna i imati provjeren i dokazan blagotvorni učinak.

Za “namještanje atlasa” takvi dokazi iz kliničkih pokusa na ljudima ne postoje, podsjeća znanstveno-liječnički tim portala Dokazi u medicini.

.

Zdravlje

Obranite se od komaraca – bez kemije

Promotori organskog življenja tvrde da ne moramo uvijek koristiti ‘kemiju’ kako bismo se obranili od letećih napasnika. Ovo su samo neki od prijedloga koji vam neće isprazniti novčanik, a mogli bi funkcionirati i u vašem slučaju.

Objavljeno

|

Autor

Obilne kiše i poplave pogodovale su razmnožavanju komaraca koji sada u nemjerljivo velikim rojevima maltretiraju cijele gradove. Nažalost, ove životinje nisu, kao nekad, samo neugodne i dosadne, već na našim područjima šire i virus zapadnog Nila.

Posebno je teško u Osijeku gdje je izmjereno da na čovjeka može sletjeti više od 130 komaraca u samo 15 minuta.


Promotori organskog življenja tvrde da ne moramo uvijek koristiti “kemiju” kako bismo se obranili od letećih napasnika. Ovo su samo neki od prijedloga koji vam neće isprazniti novčanik, a mogli bi funkcionirati i u vašem slučaju.

Neem i kokos

Prema nekim istraživanjima mješavina ulja neema i kokosa može držati komarce podalje i to čak osam sati. Neemov prah ili ulje lako je nabaviti u trgovinama organskom hranom, dok kokosovo ulje prodaju i svi veći trgovački lanci u Hrvatskoj.

Neem ili indijski jorgovan je brzorastuće drvo koje botaničari zovu Azadirachta indica. U Indiji se tradicionalno koristi u narodnoj medicini dok se u posljednje vrijeme propagira njegova upotreba u organskoj poljoprivredi kao sredstvo protiv štetnika.

Sprejevi na bazi ulja geranija

Lijepo mirišu, a neškodljivi su. Dostupni su u ljekarnama, a sve češće ulje geranija koristimo i za zaštitu kućnih ljubimaca od komaraca i krpelja.

Češnjak

Oni koji vole češnjak, tvrde da jedan režanj vrlo uspješno drži na daljini i komarce. Prema nekim izvorima, češnjak maskira ugljični dioksid koji lučimo disanjem, a koji komarcima služi kao signal za napad.

Provjerite imate li stajaće vode oko kuće, na balkonu, u olucima…

Samo je tjedan dana potrebno da se iz jajeta razvije odrasli leteći komarac. Njegove ličinke žive u ustajaloj vodi pa bi bilo uputno provjeriti postoje li negdje u vašoj blizini otvorene bačve s vodom, stari lonci s kišnicom ili vanjske gume od vozila koje zadržavaju vodu i služe kao dom komarčevim larvama.

Pivo i banane su dobar izbor

Neki znalci tvrde da ova dva prehrambena proizvoda odbijaju komarce. Stoga, prije nego izađete van, iskapite pivo i pojedite bananu. Ako ništa drugo, bit ćete siti i napojeni.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP