Prati nas

Zdravlje

Već je namješten

‘Namještanje’ atlasa: Opasno i nepotrebno

U vezu s ‘iščašenim atlasom’ kiropraktičari dovede i probleme sa sinusima, zatvor, migrene pa čak i sindrom karpalnog kanala, hemoroide i neobjašnjive promjene raspoloženja. No, gdje su dokazi?

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Gdje namjestiti atlas?
foto: BigStock

Atlas ili prvi vratni kralježak iznimno je važan segment vratne kralješnice koji služi prenošenju težine glave na donje dijelove vratne kralješnice. U dva zgloba između atlasa i zatiljne kosti omogućene su kretnje spuštanja i podizanja glave (pokreti potvrdne gestikulacije), a u četiri zgloba između atlasa i drugog vratnog kralješka (axisa) vrše se rotacijske kretnje glave (pokreti niječne gestikulacije), kod kojih se atlas rotira zajedno s kostima lubanje.

Radi se o delikatnom, ali izvrsno usklađenom koštano-zglobnom ustroju kojega je atlas središnji element i koji omogućuje veliku pokretljivost glave, piše znanstveno-liječnički tim portala Dokazi u medicini.


Iščašenje atlasa?!

I dok se u popularnoj literaturi i web portalima spominje da je djelomično iščašenje (sub-luksacija) atlasa jako često te da kod većine od nas postoji još od rođenja (!), u nedavno objavljenom istraživanju obavljenom na uzorku od 298 pacijenata (koji su doista imali djelomično iščašenje atlasa) jasno se ističe da se radi o rijetkom, ali ozbiljnom stanju povezanom sa složenim deformacijama vratne kralješnice koje redovito iziskuju zahtjevno kirurško liječenje.

Dok je djelomično iščašenje doista ozbiljno stanje, potpuno iščašenje atlasa je nespojivo sa životom zbog teškog oštećenja ili potpunog presijecanja vratnog dijela leđne moždine.

Kad su u pitanju dokazi u medicini, onda nema izvlačenja na profesionalne tajne.

Kiropraktičari, bez i ijednog čvrstog dokaza i opisa metode utvrđivanja, tvrde da je tzv. subluksacija i/ili neusklađenost (engl. misalignement) atlasa razlog za čitav niz poremećaja koji uključuju glavobolje, vratobolje, bolove u mišićima, umor, vrtoglavice, alergije, zujanje u ušima, povišeni krvni pritisak, uznemirenost, razdražljivost i depresiju.

U svezu s “nenormalnom usklađenosti atlasa” dovode se u vezu i problemi sa sinusima, zatvor stolice (konstipacija), migrene pa čak i sindrom karpalnog kanala, hemoroidi i neobjašnjive promjene raspoloženja. To se navodi bez predočenja ijednog dokaza o uzročno-posljedičnoj vezi ovih poremećaja i kvalitete/kvantitete iščašenja atlasa.

Pretraživanjem čitavog niza baza podataka koji se odnose na znanstvenu utemeljenost  iščašenja ili neusklađenosti atlasa nisu pronađena klinička ispitivanja na ljudima koja bi uopće utvrdila i definirala kvalitetu i kvantitetu ovog “fenomena”. Nadalje, ne postoje literaturni podatci o smjernicama ili standardima u radiologiji kojima bi se kvalificirala veličina djelomičnog iščašenja atlasa ni u odnosu na zatiljnu kost niti u odnosu na drugi vratni kralješak.

Kiropraktičari utvrđuju iščašenje atlasa fizikalnim pregledom vratne kralješnice, testiranjem pokretljivosti kralježnice, mjerenjem duljine nogu, procjenom držanja, mjerenjem temperature pojedinih dijelova tijela te radiološkim pregledom vratnog dijela kralješnice. Napominjemo da ne postoje znanstvene literaturne smjernice za procjenu postojanja i ocjenu veličine ovog iščašenja.

Namještanje atlasa

U svjetlu gore navedenog, postavlja se pitanje zašto i kako “namještati” nešto u našem tijelu za što se s pouzdanjem ne može utvrditi da nije u svom normalnom položaju. Demonstraciju utvrđivanja iščašenja atlasa te način njegovog vraćanja u „normalni položaj“ od strane tzv. atlas-specijalista možete pogledati u prilogu Nove TV.

Tzv. “vraćanje atlasa u ispravni položaj” obavlja se ili manualnim pritiscima na određene dijelove atlasa, ili uz pomoć posebnog instrumenta kao na gornjem video prilogu, a mjesta i parametri pritiska se redovito prezentiraju kao profesionalne tajne. Kad su u pitanju dokazi u medicini, onda nema izvlačenja na profesionalne tajne.

Pretraživanjem baza podataka radi procjene znanstvene utemeljenosti namještanja atlasa nisu pronađena klinička ispitivanja na ljudima koja bi potvrdila povoljan učinak ove procedure na liječenje ili uklanjanje abnormalnosti/bolesti. Osim toga, postoje svjedočenja te opisi slučajeva u kojima su pacijenti liječeni na ovaj način imali ozbiljne i trajne negativne posljedice po zdravlje, a i unutar kiropraktičarskih udruženja mogu se pronaći ozbiljna upozorenja na neželjene učinke nekih metoda namještanja atlasa.

Zaključak

Uzimajući u obzir iznimno delikatnu anatomsku građu ovog dijela kralješnice te neposrednu blizinu i povezanost važnih živaca (vratni spinalni živci), krvnih žila (vertebralne arterije), kratkih i dugih mišića (koji se hvataju na zatiljnu kost te prvi i drugi kralješak), šest zglobova i brojnih ligamenata koji povezuju ove kosti uz činjenicu da kroz otvore kralježaka prolazi vratni dio leđne moždine smatramo da bi svaka fizikalna intervencija u tom području, posebice manualna ili strojna, trebala biti sigurna i imati provjeren i dokazan blagotvorni učinak.

Za “namještanje atlasa” takvi dokazi iz kliničkih pokusa na ljudima ne postoje, podsjeća znanstveno-liječnički tim portala Dokazi u medicini.

.

Zdravlje

Koronastatistike: Kolike su šanse za preživljavanje na respiratoru?

Sva ranija istraživanja, piše NPR, sugeriraju da će pacijenti koji boluju od COVID-19, jednom kad ih spoje na respirator, na strojnom disanju ostati tjednima. A čim duže primaju mehaničku potporu disanju, tim je manja šansa za preživljavanje.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

“Imamo 5 ljudi između 35 – 45 godina na respiratoru, teško su bolesni. Ne smijemo se igrati. U ratu smo svi sjedili zatvoreni mjesecima. Zar ne možemo sada u komforu svog doma, sa svim onim što imamo, izdržati jedno vrijeme?” izjavila je ravnateljica zagrebačke Klinike za infektivne bolesti “Frab Mihaljević” Alemka Markotić.

“Bolesnici na respiratorima su ovisni o aparatima, njihov život, nažalost, ovisi o koncu, ovisi o njihovom imunološkom sustavu, o kondiciji, o različitim bolestima, puno je veći rizik da ti bolesnici završe loše, naročito oni koji imaju neke kronične bolesti ili su pretili imaju šećer, visoki tlak”, objasnila je Markotić sinoć na HRT-u.


Većina pacijenata koji završe na respiratorima, javlja istovremeno NPR, neće preživjeti. A mnogi koji će živjeti, ne mogu se skinuti s aparata za disanje. Pokazuje to nekoliko manjih istraživanja provednih u Sjedinjenim Državama, Kini i Europi.

“Jako brine podatak da puno pacijenata koji zahtijevaju mehaničku ventilaciju ne izađe iz bolnice”, kazala je za NPR Tiffany Osborn, specijalistica za intenzivnu njegu sa Sveučilišta Washington. To potvrđuje i Negin Hajizadeh, specijalist pulmološke intenzivne njege: “Imali smo nekoliko pacijenta u Northwell bolnicama koje smo skinuli s respiratora, ali većinu ne možemo skinuti.”

Najveće istraživanje o mortalititu pacijenata zaraženih koronavirusom spojenih na respiratore dolazi iz ustanove “Intensive Care National Audit & Research Centre” u Londonu. Ono pokazuje da je od 98 pacijenta na respiratoru samo 33 otpušteno živo. Brojke koje dolaze iz kineskog Wuhana još su gore; samo su tri od 22 osobe na respiratoru preživjele. Analiza iz Washingtona pokazuje da je od 18 pacijenata koji su stavljeni na respirator, njih devet preživjelo, no samo ih šestero može samostalno disati.

Sva ranija istraživanja, piše NPR, sugeriraju da će pacijenti koji boluju od COVID-19, jednom kad ih spoje na respirator, na strojnom disanju ostati tjednima. A čim duže primaju mehaničku potporu disanju, tim je manja šansa za preživljavanje. “Ne znamo od kakve će pomoći biti respiratori”, kaže Osborn. “Oni mogu pomoći da kratkotrajno pacijenta održimo na životu, nismo sigurno da je to moguće na dugo vrijeme.”

Podsjetimo, i Alemka Markotić je ispravila svoja očekivanja o trajanju mehaničke ventilacije pacijenata koji boluju od COVID-19. Ranije je tvrdila da će ona trajati od 7 do 10 dana, no stečeno iskustvo pokazuje drugačije. “Dosadašnja iskustva pokazuju da se može očekivati da će teži slučajevi provesti dva do tri tjedna na respiratoru”, kaže ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Fran Mihaljević”. Hrvatska je s jučerašnjim danom imala 35 pacijenata spojenih na respiratore.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP