Prati nas

Show

Održana 87. dodjela Oscara

Dodijeljeni su Oscari. Po 87. put okupila se holivudska krema odjevena u najfinije toalete i na svečanosti, održanoj u Dolby Teatru u Los Angelesu nagradila najbolje filmove iz protekle godine.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

U Hollywoodu je po 87. put održana dodjela filmske nagrada Oscar. Na svečanosti koju je vodio komičar Neil Patrick Harris Američka filmska akademija i ovoga je puta nagradila najbolja ostvarenja iz protekle godine, a naviše razloga za slavlje imala je ekipa filma ‘Birdman’, crne komedije o svijetu show businessa, meksičkog redatelja Alejandra G. Inarritua, koji je osvojio čak četiri nagrade, uključujući i onaj za najbolji scenarij i film. I film ‘Hotel Grand Budapest’, Wesa Andersona, osvojio je četiri zlatna kipića, ali u manje važnim kategorijama.

Iako je pokupio sve glavne nagrade, ‘Birdman’ nije nagrađen i Oscarom za glavnu mušku ulogu, pa je Michael Keaton otišao kući praznih ruku. Najboljim je glumcem proglašen je Eddie Redmayne koji je u filmu ‘Teorija svega’ sjajno utjelovio slavnog astrofizičara Stephena Hawkinga. Najboljom je glumicom pak proglašena Julianne Moore za svoju ulogu žene oboljele od Alzheimerove bolesti u filmu ‘Zauvijek Alice’.


Jedan od važnijih trenutaka večeri bio je govor Patricie Arquette, dobitnice Oscara za sporednu ulogu u filmu ‘Odrastanje’, o potrebi izjednačavanja prava muškaraca i žena u filmskoj industriji gdje su žene za isti posao redovito manje plaćene od svojih muških kolega.

J.K. Simmons je dobitnik Oscara za najbolju mušku sporednu ulogu psihotičnog učitelja jazza koji mladog bubnjara gura u glazbeni vrh u ‘Ritmu ludila’ Damiena Chazellea.

Što se tiče Oscara za najbolji film na stranom jeziku, nagradu je osvojio film ‘Ida’, poljska drama snimljena u crno-bijeloj tehnici, poljskog redatelja Pawela Pawlikowskog.

Popis svih dobitnika Oscara:

Najbolji film: “Birdman” (Alejandro Inarritu)
Muška glavna uloga: Eddie Redmayne (“Teorija svega”)
Ženska glavna uloga: Julianne Moore (“Zauvijek Alice”)
Muška sporedna uloga: J.K. Simmons (“Ritam ludila”)
Ženska sporedna uloga: Patricia Arquette (“Odrastanje”)
Redatelj: Alejandro G. Inarritu (“Birdman”)
Originalni scenarij: “Birdman” (Alejandro G. Inarritu, Nicolas Giacobone, Alexander Dinelaris Jr., Armando Bo)
Adaptirani scenarij: “Igra oponašanja” (Graham Moore)
Fotografija: “Birdman” (Emmanuel Lubezki)
Montaža: “Ritam ludila” (Tom Cross)
Scenografija: “Grand Budapest Hotel” (Adam Stockhausen, Anna Pinnock)
Kostimografija: “Grand Budapest Hotel” (Milena Canonero)
Šminka: “Foxcatcher: “Grand Budapest Hotel” (Frances Hannon, Mark Coulier)
Originalna glazba: “Grand Budapest Hotel” (Alexandre Desplat)
Originalna pjesma: “Glory” iz filma “Selma”
Zvuk: “Ritam ludila” (Craig Mann, Ben Wilkins, Thomas Curley)
Montaža zvuka: “Snajperist” (Alan Robert Murray, Bub Asman)
Vizualni efekti: “Interstellar” (Paul Franklin, Andrew Lockley, Ian Hunter, Scott Fisher)
Film na stranom jeziku: “Ida” (Poljska)
Animirani film: “Ekipa za 6” (Don Hall, Chris Williams, Roy Conli)
Dokumentarni film: “CitizenFour” (Laura Poitras, Mathilde Bonnefoy, Dirk Wilutzky)
Kratkometražni dokumentarni film: “Crisis Hotline: Veterans Press 1”
Kratkometražni animirani film: “Feast” (Patrick Osborne, Kristina Reed)
Kratkometražni igrani film: “Telefonski poziv” (Mat Kirkby, James Lucas)

.

Show

Zgrožena Tereza Kesovija: Ljudi ne nose maske ni rukavice, pljuckaju po tržnicama

U izolaciji joj prijatelji i obitelj donose potrepštine, a vrijeme si možda skrati i kakvim koncertom koji bi mogla preko društvenih mreža emitirati iz vlastite dnevne sobe.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Omiljena hrvatska pjevačica Tereza Kesovija postala je aktivistica u kampanji #ostanidoma. Kaže, u izolaciji joj nije dosadno, jer se dosada može ubiti na puno načina. Recimo, čitanjem zanimljivih knjiga, gledanjem edukativnih i silno zanimljivih dokumentarnih filmova, sređivanjem zanemarenih, a važnih dokumenata.

Ipak, to ne znači da joj je lako. “Izuzetno mi teško pada. U prvom redu nedisciplina pojedinaca. Evo, nedavno sam vidjela na HRT-u slike s tržnice Dolac: dva starija gospodina nonšalantno šeću tržnicom s rukama na leđima. Ni maske ni rukavice, usput glasno pričaju i pljuckaju”, kazala je za Slobodnu Dalmaciju.


U izolaciji joj prijatelji i obitelj donose potrepštine, a vrijeme si možda skrati i kakvim koncertom koji bi mogla preko društvenih mreža emitirati iz vlastite dnevne sobe. Baš poput brojnih domaćih glazbenika mlađih generacija.

“Rekla sam već da ne poznajem pojam dosade tako da ću se i time pozabaviti i sigurno nešto smisliti. U redovitom sam kontaktu s fanovima na svojoj Instagram stranici pa će o svemu biti na vrijeme obaviješteni, a i njihovi savjeti će mi dobro doći”, zaključila je zimzelena Tereza.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP