Prati nas

Show

Film

Oscar: Anthony Hopkins postao najstariji dobitnik nagrade za glavnu mušku ulogu

Održana je 93. dodjela filmskih nagrada Oscar. Najboljim filmom je proglašena ‘Zemlja nomada’.

Objavljeno

|

Anthony Hopkins (foto: WestWorld)

Anthony Hopkins je na 93. dodjeli Oscara održanoj sinoć u Los Angelesu osvojio nagradu za najboljeg glumca. Hopkins (83) je pobijedio ulogom starijeg muškarca s demencijom u filmu “Otac”, koji je režirao francuski romanopisac i dramatičar Florian Zeller, također autor i hvaljene kazališne predstave na kojoj se film temelji.

To je Hopkinsov drugi Oscar za najboljeg glumca – pobijedio je i 1992. godine ulogom Hannibala Lectera u filmu “Kad jaganjci utihnu”. Također je bio nominiran za glavnu ulogu u filmovima “The Remains of the Day” i “Nixon”, kao i za sporedne uloge u “The Two Papes” i “Amistad”.

Zahvaljujući sinoć osvojenoj nagradi, Hopkins je postao najstariji ikad dobitnik Oscara za najbolju mušku glavnu ulogu, a to je čast prije njega imao pokojni Christopher Plummer, kojemu su bile 82 godine kad je 2011. osvojio prestižnu nagradu.

Hopkins nije osobno preuzeo nagradu jer se istoj uopće nije nadao. Iako je bilo zamišljeno da pobjednički govor umjesto njega održi i nagradu preuzme Olivia Colman, ni to se nije dogodilo, pa je po svemu neobična ceremonija dodjele Oscara i po tome bila vanserijska. Ipak, Hopkins se zahvalio na dodijeljenoj nagradi putem videa objavljenog na njegovom Instagram profilu.

Zbog epidemioloških mjera nije bilo velikog onako okupljanja u Dolby Theateru kao ranijih godina, već se svečanost dodjele emitirala s više različitih lokacija. Prvi put je jedna od “pozornica” bila poznati Union Station, glavni kolodvor u Los Angelesu, s kojeg se show selio na druge lokacije.

Također, i crveni tepih je ove godine bio nešto uži te na njemu nije bio uobičajenog grljenja i stiskanja.

Kažimo i kako je Oscara za najbolji film dobila drama Chloe Zhao “Zemlja nomada”, koja je nagradu donijela i glavnoj glumici Frances McDormand. Film ceste o Amerikancima koji nakon globalne financijske krize žive u kombijima, osvojio je tako tri Oscara – za najbolji film, režiju i glavnu žensku ulogu, od ukupno šest nominacija. Nominiran je bio i u kategorijama adaptiranog scenarija, fotografije i montaže. Nagrađena redateljica Chloe Zhao ovime je postala prva žena ne-bijelkinja koja je osvojila Oscara za režiju i najbolji film.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.