Prati nas

Mozaik

5 trikova za brzo dizanje raspoloženja

Ponekad se osjećamo tužno i neraspoloženo bez nekog očitog razloga. Ništa se tužno nije dogodilo, ali baš nekako nismo svoji. Srećom, postoje mali trikovi od kojih ćete se osjećati bolje. Vrijedi pokušati!

Objavljeno

|

Kako popraviti raspoloženje?
foto: BigStock

Pomoću ovih malih trikova, vaš će se život istoga trena popraviti. Riječ je o malim, mudrim idejama koje će vam odmah popraviti raspoloženje:

1.

Prije nego ustanete iz kreveta (ili prije nego navečer zaspite), napravite listu od 5 stvari iz vašeg života zbog kojih ste zahvalni. Možda je to pjevanje ptica koje ste čuli u prolazu, ili udoban krevet na kojem spavate. Možda je to zraka sunca koja proviruje kroz vaše zastore, a možda i saznanje da vas samo nekoliko trenutaka dijeli od omiljene šalice čaja ili kave. Radite ovu listu svakodnevno nekoliko tjedana i motrite kako će vam se život promijeniti. Jer doista hoće!


2.

Provedite pet minuta u meditaciji. Namjestite se udobno u sjedećem ili ležećem položaju, neka vam bude toplo. Zatvorite oči i usredotočite se na disanje. Duboko udahnite i osvijestite podizanje vaših prsiju i trbuha. Izdahnite, polako i pažljivo, te ovaj put motrite kako se vaša prsa i trbuh spuštaju. Vaše će misli lutati i to je posve normalo. Pokušajte se što je više moguće usredotočiti na disanje. Nemojte se kritizirati ili osuđivati. Radite ovo pet minuta ili otprilike toliko. Važno je da vježbu ponavljate svaki dan, dva tjedna. Vodite bilješke o tome kako vam ide i na kraju ocijenite svoj napredak, savjetuje portal Huffington Post.

3.

Pustite si svoju omiljenu pjesmu. Imat omiljenu pjesmu, zar ne? Ako nemate, pronađite jednu. Slušajte i pratite kako vam glazba mijenja raspoloženje. Pronađite onog glazbenika koji na vas najbolje djeluje i koji vam pruža najviše utjehe.

4.

Odaberite nešto iz svoje garderobe u čemu se najbolje osjećajte, nešto što u vama budi pozitivne uspomene. Imate li fotografiju sebe u omiljenom komadu odjeće? Ako ne, načinite jednu. Osvijestite kako se drugačije osjećate kad nosite nešto što jako volite.

5.

Donesite odluku da danas nekome date topao i iskren kompliment. Možda je to konobar u vašem omiljenom kafiću koji vam priprema uvijek savršenu kavu. Možda je to kolega koji je uvijek nasmijan. Možda je to vaše dijete koje je obavilo neki zadatak bez problema. Motrite što se događa kad nekome udijelite kompliment. Započnite ga ovako: ‘Doista mislim da ti…’

Pokušajte slijediti ove savjete nekoliko tjedana i pazite koliko će vam se život izmijeniti. Hoćete li pokušati? Vodite bilješke o tome kako se osjećate svaki dan. Kad vam raspoloženje padne, najlakše gaje vratiti slijedeći ovih pet savjeta. Oni nam omogućuju drugačiju perspektivu o tome kako se osjećamo. Vrijedi pokušati!

.

Mozaik

Cijelo španjolsko selo pretvoreno je u umirovljenički dom. ‘Ovo je sjajan život!’

Starenje populacije izazov je s kojim se susreće većina država, a Španjolska je među zemljama svijeta s najdužim očekivanim životnim vijekom – čak 83 godine!

Objavljeno

|

Autor

Pescueza u zapadnoj Španjolskoj je selo umirovljenika. Naime, prilagođeno je starijoj populaciji kroz program “Ostani s nama”. Stariji žitelji ovog sela čine dvije trećine njegova stanovništva. Na raspolaganju su im usluge zahvaljujući kojima mogu živjeti punim životom i, što im je najvažnije, dostojanstveno i samostalno.

Cijelo selo pretvoreno je u veliki starački dom, javlja BBC. “Pescueza želi biti zajednica, prijateljski teritorij za starije ljude. Želimo da ljudi žele ostati u svojim domovima, u svojoj okolini i da zadovoljimo sve njihove potrebe”, govori Constanzio Rodriguez, predsjednik udruge “Prijatelji Pescueze”.


Starenje populacije izazov je s kojim se susreće većina država, a Španjolska je među zemljama svijeta s najdužim očekivanim životnim vijekom – čak 83 godine!

“Uskoro ću navršiti 94 godine.” “Imam 80 godina.” “Ja imam 76 i cijeli život živim ovdje!” Izjave su to nekih od stanovnika ovog sela koji broji 130 žitelja i tek je svaki treći mlađi od 65 godina.

Kroz projekt “Ostani s nama” ugrađeni su rukohvati i protuklizne površine na ulicama. Organiziran je Dnevni centar koji svakodnevno priprema hranu i održava satove tjelovježbe za seljane. Mnogi od njih, nakon rada u vrtu ili vinogradu, dolaze u restoran kolektivne prehrane zbog hrane, ali i društva. Osigurana je i služba čišćenja, kao i prijevoz za seniore. “Od svih stvari koje su napravili za starije, najbolji je Dnevni centar – jer se u njemu družimo”, kaže jedan od korisnika usluga – Pio (76). Naime, mještani se u ovakvom selu osjećaju sigurno i ne pate od usamljenosti.

Projekt financiraju lokalna i regionalna uprava, a sufinanciraju ga i korisnici programa. Svi su opremljeni mobitelima s “crvenim gumbom” koji izravno poziva pomoć. Postoji nada da će se ovakav model brige o starijima kopirati u drugim dijelovima Španjolske. “Da ne živim u ovom selu, ne bih bio živ”, zaključuje Pio. Pogledajte više u videu.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP