Prati nas

Mozaik

I ‘bake’ danas rađaju, zar ne?

Kako trudnoća inicirana prirodnim putem nije bila moguća, žena (65) se u inozemstvu proteklih godina podvrgavala pokušajima umjetne oplodnje, koji su na kraju, doslovno, urodili plodom.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Do kada žena može zatrudnjeti?
ilustracija (foto: BigStock)

Jedna Berlinčanka je sa 65 godina ostala trudna i nosi, ni manje ni više, nego – četvorke. Liječnici su užasnuti. Riječ je o trudnoći koja nije samo opasna po život majke i beba, već i neodgovorna, piše Deutsche Welle.

“Duboko me pogađa što medicina – samo zato što je to postalo izvodivo – može inicirati ovakve trudnoće. Kao liječnik ja za to nemam nimalo razumijevanja”, kaže profesor Frank Louwen, šef Odjela za ginekologiju i prenatalnu medicinu na Sveučilišnoj klinici u Frankfurtu. On je, kao i mnogi drugi njemački liječnici, užasnut trudnoćom 65-godišnjakinje iz Berlina. Ne samo činjenicom da je trudna već i zato što nosi četvorke i što bi trebala roditi u ljeto. “Predivni fenomen rađanja pretvara se u natjecanje koliko stara može biti najstarija rodilja. To je strašno”, kaže Louwen.


Još 2005. je ova žena, koja ukupno ima 13-oro djece punila naslovnice novina. Tada je s 55 godina rodila djevojčicu. Sada, deset godina kasnije, ona ponovno izaziva sudbinu. Kako trudnoća inicirana prirodnim putem nije bila moguća, Berlinčanka se u inozemstvu proteklih godina podvrgavala pokušajima umjetne oplodnje, koji su na kraju, doslovno, urodili plodom. Posebno brizantna je činjenica da majka iz Berlina nema partnera i živi sama sa djecom. Kod starijih se žena zbog promjene hormona smanjuje plodnost. Njihovi jajnici nisu više u stanju proizvoditi jajne stanice. Zbog toga je ova žena morala dobiti tuđe jajne stanice i doniranu spermu. Umjetna oplodnja izvršena je u istočnoj Europi.

Profesor Louwen sa Sveučilišne klinike u Frankfurtu smatra kako je potpuno neodgovorno ženu u tako poodmakloj dobi podvrgnuti ovakvoj terapiji i umjetno je hormonima dovesti u stanje u kojemu može ostati trudna. To je protivno zakonima prirode, a majka i bebe su izloženi opasnosti po život, kaže profesor Louwen: “Već tuđa jajna stanica sama po sebi nosi brojne rizike za majku i djecu, a da ne govorimo o kombinaciji donirane sperme i jajne stanice. S medicinskog stajališta to je neprihvatljivo”. Osim toga porodi blizanaca su u pravilu prijevremeni, što može izazvati teška oštećenja novorođenčadi i različite oblike invaliditeta.

“Ne možemo samo uzeti u obzir planove i želje majke, već i rizike za zdravlje djece”, kaže direktor Instituta za medicinsku etiku Rurskog sveučilišta u Bochumu Jochen Vollmann za radijsku postaju NDR: “Trudnoća s toliko plodova je i kod mladih žena povezana s velikim rizicima. Nije rijetkost da se neka od njih rode s teškim oštećenjima.”

Odgovornost za djecu

Umjetna oplodnja zakonski je različito uređena u Europi. U Njemačkoj postoji zakon o zaštiti embrija. Doniranje jajne stanice je zabranjeno, kao i presađivanje, ako stanica ne pripada ženi kojoj se ona usađuje. Liječnicima je zabranjeno i kažnjivo je djelo čak i pacijentici preporučiti specijaliste koji bi to mogli učiniti u inozemstvu.

Kombinirana donacija sperme i jajne stanice je konstelacija koja u Njemačkoj iz etičkih i moralnih razloga nije dozvoljena. Za to postoji dobar razlog, kaže Jochen Vollmann: “Iz iskustva znamo da usvojena djeca koja su sretno odrastala kod svojih novih roditelja, kao odrasli ljudi osjećaju duboku potrebu doznati više o svom biološkom porijeklu. Ako ona, dakle, osjete potrebu upoznati svog biološkog oca ili majku iz inozemstva, onda bi trebalo biti osigurano da to bude moguće”, kaže Vollmann.

Kasna trudnoća je dakle veliki rizik kako za majku, tako i za djecu. Pa ipak, medicina može priskočiti u pomoć majci prirodi kada kod žene postoji velika želja za djetetom koje ne može dobiti prirodnim putem. Treba li zakonodavac odrediti starosnu granicu za umjetnu oplodnju? “Ne”, odgovara Jochen Vollmann i nastavlja: “Slučaj 65-godišnjakinje iz Berlina je zanimljiv, jer je ekstremni primjer jednog općeg trenda”, smatra ovaj etičar.

Sve više majki, naime, kasnije rađa djecu, jer se želja za djecom kristalizira u kasnijoj dobi. To je povezano s građenjem karijere i traženjem pravog partnera za život, objašnjava te zaključuje kako treba dobro odvagati sve čimbenike pri čemu dobrobit djeteta mora stajati u prvom planu.

/autorica: Sabrina Pabst, Deutsche Welle/

.

Mozaik

Zašto je Soros idealan neprijatelj i kako je postao crvena krpa za desnicu i teoretičare urote?

Slika o Sorosu kao neprijatelju se razvila u nekontroliranom smjeru. Bilo da se radi o Trumpu, Erdoganu, Natanjahuu ili Putinu – svi oni su preuzeli Orbánovu izreku o svemoćnom Sorošu koji vuče konce u pozadini.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

“Na svijetu je mali broj zemalja u kojima je teorija zavjere nacionalni interes. Mađarska je jedna od tih zemalja”, stoji na početku analize “fenomena Soros” koju donosi Deutsche Welle.

Prije otprilike pet godina je premijer Viktor Orbán mađarsko-američkog milijardera Georgea Sorosa proglasio državnim neprijateljem broj jedan tvrdeći da Soros vuče konce u velikoj zavjeri protiv Mađarske. Njegov navodni cilj: svrgnuti Orbána, ukinuti nacionalne države Europe i njezino stanovništvo zamijeniti migrantima.


Pritom 89-godišnjeg Sorosa navodno podržavaju “strani plaćenici” i “agenti”. Među njih, prema navodima mađarske vlade, spadaju izabrane nevladine organizacije, novinari i znanstvenici, ali i Europska unija, kao i Ujedinjeni narodi. Korona-kriza je aktualno dodatno potpirila huškanje protiv Sorosa. Iza međunarodne kritike zbog mađarskog zakona o proglašavanju vanrednih situacija se, kako navodi mađarska vlada, naravno krije američki milijarder. On je 2veliki meštar briselskih birokrata”, izjavio je Orbán u aktualnom izdanju njegovog tjednog radio-intervjua. I glasnogovornik vlade Zoltán Kovács gotovo svakodnevno kaže nešto protiv “Sorosevog orkestra”, a vladi bliski mediji govore o “totalnom napadu” navodne “Sorosove mreže” na Mađarsku.

Fascinacija Karlom Popperom

Ironija u tome svemu je što je Viktor Orbán glavnim neprijateljem proglasio upravo onog čovjeka koji je njegov politički uspon znatno pomagao. George Soros, koji je kao dijete židovskih roditelja u svojoj mađarskoj domovini preživio holokaust, nakon preuzimanja vlasti od strane komunista se odselio prvo u London. 1956. je zatim emigrirao u Sjedinjene Američke Države, gdje je kasnije s djelomično spornim financijskim špekulacijama uspio zgrnuti milijardski imetak. Obilježen strahotama vlastite prošlosti i filozofijom “otvorenog društva” Karla Poppera, Soros je osnovao Zakladu Otvoreno društvo (Open Society Foundation). Podružnice te zaklade od osnivanja podržavaju demokraciju te građanska i ljudska prava u cijelom svijetu, i to prema vlastitim navodima sve do danas s više od 15 milijardi američkih dolara.

Soros je financirao i Orbanovu stranku, Orbanu je dao stipendiju za Oxford

Od Sorosevog filantropskog angažmana su profitirali i mladi Viktor Orbán te njegova stranka Fidesz (Savez mladih demokrata) koja je krajem 1980-ih težila kraju komunizma u Mađarskoj. Soros je Fidesz pomagao velikodušnim svotama. Orbánu i njegovim suborcima je omogućio izdavanje vlastitih novina, financirao jezične tečajeve i održavanje stranačkih ureda. Kasnije su brojni članovi Fidesza dobili stipendije za studiranje na Zapadu. Orbán je tako dobio stipendiju za Oxford.

Orbanova stranka je nekad branila Sorosa

Kad su nakon pada Željezne zavjese nacionalisti Sorosa oklevetali za njegovu podršku liberalnih snaga u zemlji, Fidesz je branio njegov angažman protiv, kako je smatrala ta stranke, “podlih napada”. Orbán i njegovi istomišljenici u to doba oduševljeno podržavaju osnivanje Srednjoeuropskog sveučilišta (Central European University) kojeg sufinancira Soros i koje je ubrzo nakon osnivanja postalo jedno od najuglednijih sveučilišta Mađarske. Oko 30 godina kasnije su upravo to sveučilište otjerali iz zemlje.

Potraga za idealnim neprijateljem

2010. je Viktor Orbán drugi put izabran za mađarskog premijera. S dvotrećinskom većinom iza sebe je počeo Mađarsku preustrojavati u “neliberalnu državu”. Uveo je izmjene ustava, ograničio medijske slobode i na funkcije u ustavnom sudu postavio sebi lojalne ljude. Orbánov ideološki preokret se najkasnije u tom trenutku nije više mogao previdjeti: idealista i liberal je postao teški nacionalist. Od mnogih svojih nekadašnjih partnera odavno se udaljio – pa tako i od Sorosa.

No u Bruxellesu je ubrzo počela glasna kritika zbog njegovih “mjera preustroja”. Europska unija je u tim mjerama vidjela ugrožavanje vladavine prava i demokracije. Kako bi dugoročno osigurao vlast, Orbán se morao poslužiti jednim starim, provjerenim, političkim potezom: morao je stvoriti sliku neprijatelja, žrtvenog jarca na kojega je ubuduće mogao usmjeriti sve napade. U samoj zemlji mu nitko nije bio ozbiljna konkurencija. Oporba je bila posvađana, većina medija već na partijskoj liniji.

Amerikanci izmišljaju teorije urote

Odlučujuće nadahnuće je na koncu došlo izvana. 2008. je Orbán upoznao utjecajnog američkog političkog savjetnika Arthura Finkelsteina. U SAD-u je Finkelstein desetljećima prije toga uspješno savjetovao republikanske predsjednike od Nixona do Busha starijeg. Sredinom 1990-ih godina je Benjaminu Natanjahuu pomogao da dođe na funkciju izraelskog premijera. Skupa sa svojim partnerom Georgeom Birnbaumom je Finkelstein na koncu pomogao i Orbánu da dođe do svoje velike izborne pobjede 2010. Zatim su se ta dvojica trebala pobrinuti za to da i ostane na funkciji.

Plakat mađarske vlade protiv Sorosa (screenshot: BBC)

Neprijatelj dobiva lice

Na osnovu brojnih izbornih borbi je Finkelstein znao koliko je važno da neprijatelj ima lice: u ovom slučaju je to bilo lice Georga Sorosa. Najkasnije od 2000. je Sorosov angažman za liberalizam i demokraciju međunarodnoj desničarskoj sceni bio trn u oku. Nacionalisti na Balkanu su ga prozvali neprijateljem, predsjednik Rusije Vladimir Putin se gnušao Sorosa zbog njegovog angažmana u Ukrajini i Gruziji. A za američke republikance je Soros postao persona non grata zbog njegovih donacija demokratima, njegovog angažmana za zaštitu klime i njegove oštre kritike rata u Iraku.

Za Orbána je, smatrali su Finkelstein i Birnbaum, Soros perfektni neprijatelj. Ima mađarske korijene, ali živi već desetljećima u SAD-u. Bogat je i politički angažiran u cijelom svijetu. Na ljeto 2013. je započela kampanja protiv Sorosa, ali tek dvije godine kasnije je uslijed izbjegličke krize dostigla svoj vrhunac, piše DW.

Anti-Soros-kampanja s antisemitskim prizvucima

U rekordnom tempu je mađarska vlada Sorosa prozvala čovjekom koji vuče konce. Tako je u Budimpešti isticano da on kontrolira mađarsku oporbu i europske institucije. Uslijedila je vjerojatno najveća i najskuplja plakatna kampanja mađarske povijesti: “Ne dopustimo da se Soros smije zadnji”, pozivala je vlada svoje građane. Kratko nakon toga je donesen Zakon “Stop Sorosu” koji je usmjeren protiv nevladinih organizacija koje se zalažu za prava izbjeglica i migranata. I na koncu je uspješno protjerano i Srednjoeuropsko sveučilište iz Budimpešte.

Mađarska vlada je sve više hranila svoj pohod protiv Sorosa i antisemitskim prizvucima. Tako je Orbán 2018. tijekom jednog govora izjavio: “Borimo se protiv neprijatelja koji je drukčiji od nas. Nije otvoren, već se skriva, nije iskren, već pametan i lukav, nije častan, već nečastan, nije nacionalan, već internacionalan, ne vjeruje u rad, već špekulira novcem, nema domovine, ali se pravi kao da mu pripada cijeli svijet.”

Od teorija zavjere do terorističkih napada

Slika o Sorosu kao neprijatelju se u međuvremenu razvila u nekontroliranom smjeru. Bilo da se radi o Trumpu, Erdoganu, Natanjahuu ili Putinu – svi oni su preuzeli Orbánovu izreku o svemoćnom Sorosu koji vuče konce u pozadini. Na društvenim mrežama je Soros apsolutni zlikovac. Desnopopulističke stranke od Europe do Australije huškaju protiv njega. Te huškačke kampanje vode sve više do nasilja: suradnici podružnica Zaklade Otvoreno društvo su ponovo napadani. Jedan fanatični Trumpov pristaša je 2018. poslao jednu bombu na Sorosovu privatnu adresu.

I desno-ekstremni teroristi su svoja djela pojačano počeli opravdavati time da žele spriječiti “zamjenu stanovništva” koju navodno planiraju provesti globalne elite – teorija zavjere u kojoj George Soros igra vodeću ulogu. Ona je bila dio rasističkog “manifesta” atentatora iz novozelandskog Christchurcha, koji je izvršio pokolj nad muslimanima. Atentator iz Pittsburgha se vodio sličnim motivima kad je ubio židove. A i atentator iz njemačkog grada Halle je vjerovao u navodnu židovsku svjetsku zavjeru te pojasnio kako Soros želi Njemačku pretvoriti u multikulturalnu zemlju.

Jesu li Arthur Finkelstein i George Birnbaum – uzgred obojica i sami židovi – mogli računati s ubojitim razmjerima njihovog navodno “genijalnog” izuma? Finkelsteina se više ne može upitati za odgovor. On je preminuo 2017. A George Birnbaum ne želi razgovarati o tome. Upit za intervju Deutsche Wellea je odbio.

Tko je George Soros? (BBC)

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP