Prati nas

Ljubav

Kako da brak potraje 50 godina?

Održavanje ljubavi nije uvijek med i mlijeko, ali ovi parovi nas podsjećaju kako to izgleda kada ostanete skupa u dobru i u zlu. Kad koračate prema oltaru i izmjenjujete bračne zavjete, nadate se da će vaša ljubav trajati vječno.

Objavljeno

|

Kako da mi uspije brak?
foto: BigStock

Kad koračate prema oltaru i izmjenjujete bračne zavjete, nadate se da će vaša ljubav trajati vječno. Iako nemaju svi toliko sreće, ima li boljeg načina da proniknemo u tajne dugovječne ljubavi nego promatrajući iskustva onih parova koji skladno funkcioniraju i nakon 50 godina braka? Tako je. 50 godina!

Laura Fleishman autorica je knjige „Ljubavnici“, u kojoj prenosi ljubavna pisma njezine bake i djeda koji su se dopisivali za vrijeme drugog svjetskog rata. Osim proučavanja njihovih pisama, Laura je intervjuirala slične starije parove, sve vjenčane po 50 i više godina. U knjizi nam je prenijela njihova razmišljanja o ljubavi. Ovo su tri lijepe tajne koje su nam otkrili:

1. Podržavajte partnerove interese

„David je uvijek podržavao sve moje interese. Bio mi je podrška što god da sam radila, uvijek me poticao da napravim najbolje što mogu. I bila sam anti-intelektualka kad sam se udala za njega. S vremenom sam zavoljela glazbu zbog toga što je on često vježbao i dok sam ga slušala sve mi je objašnjavao. Stvarno smo se promijenili i obogatili smo jedno drugom život.“ – Sheila Newman, udana 1957. godine.

2. Očekujte da će se vaša ljubav promijeniti.

„U lipnju ćemo proslaviti 74. godišnjicu braka. Kada razmišljam o nama nikada ne razmišljam o godinama. Razmišljam o sretnim trenutcima. U ljubavi, vruća romansa ne traje vječno. Stoga bih rekla da ljubav s vremenom mijenja oblik.“ – Dorothy Bolotin, udana 1938. godine.

3. Ponekad nađeš ljubav gdje najmanje očekuješ

„Bila sam takva vrsta djevojke koja se odmah zaljubljivala. I tako bi već sljedeći dan nakon upoznavanja novog frajera pričala svojoj prijateljici „Sjajno je, mislim da sam potpuno luda za njim“. Ali nakon prvog sastanka sa Solom, nisam se tako osjećala. Rekla sam svojoj prijateljici ‘Nismo ništa radili, on je bio jako pristojan. Dobro smo se proveli, ali to je bilo sve.’ Ona mi je tada rekla: ‘Kladim se da je ovo muškarac za kojeg ćeš se udati!’. I tako je bilo.“ – Gloria Holtzman, udana 1954.

Održavanje ljubavi nije uvijek med i mlijeko, ali ovi parovi nas podsjećaju kako to izgleda kada ostanete skupa u dobru i u zlu. Za još savjeta dugotrajno vjenčanih parova, posjetite portal Slate.com.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.