Prati nas

Kuhinja

Sve o jajetu

Kajgana ili jaje na oko – jaja nisu tražena samo za Uskrs. No svim jajima je zajedničko da ih je prije toga snijela kokoš. Pa ipak, još ima mnogo toga što bi se o jajetu trebalo znati.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Kako farbati jaja?
foto: BigStock

Kajgana ili jaje na oko – jaja nisu tražena samo za Uskrs. No svim jajima je zajedničko da ih je prije toga snijela kokoš. Pa ipak, još ima mnogo toga što bi se o jajetu trebalo znati, piše Deutsche Welle.

Tradicionalno uskrsno jaje

Taj je običaj najvjerojatnije nastao u 13. stoljeću. Na početku su svećenici vjernicima dijelili tvrdo kuhana i crveno obojana jaja kao simbol Isusovog uskrsnuća. Kasnije su ljudi počeli i sami bojati jaja i dijeliti ih bližnjima.


Prvoklasno jaje za doručak

Različita su mišljenja o savršenom jajetu za doručak. Većina ljudi želi tvrdo kuhani bjelanjak i mekani žutanjak. Neki tvrde da se to može postići dodavanjem soli u vodu za kuhanje. Na taj način bi se, ukoliko jaje napukne, bjelanjak trebao brže stisnuti i onemogućiti njegovo daljnje otjecanje iz ljuske. No najvažnije je precizno vrijeme kuhanja – manja jaja trebaju pet, a veća šest minuta.

Bijelo ili smeđe?

Mnogi misle da boja jajeta ovisi o boji perja kokoši koja ga je snijela. To nije baš posve pogrešno. No ne radi se o boji perja nego o boji ušne resice. Kokoši s bijelim resicama nesu bijela, a one s crvenim resicama nesu većinom smeđa jaja.

Zašto je jaje ovalno?

Ljubiteljima kuhanog jajeta vjerojatno bi bilo draže da je ono četvrtastog oblika, pa da se ne kotrlja po tanjuru. No kod sjedenja na jajima ovalni oblik je ipak praktičniji. Naime, tako oblikovano jaje može podnijeti veliku težinu, pa bi kvočka koja na njemu sjedi mogla težiti i koji kilogram više – to za jaje ne bi bio nikakav problem.

Od tekućeg do čvrstog

Bjelanjak se uglavnom sastoji od vode, a samo 10 posto čine bjelančevine. One se pak sastoje od aminokiselina čiju strukturu čine dugi lanci. Kada se jaje zagrije, molekule i atomi se razdvajaju i traže nove „partnere“. Tako nastaju mreže i čine tekući bjelanjak čvrstim na oko 85 stupnjeva Celzijevih.

Žumanjak

Žumanjak se sastoji od vode, masnoće, kolesterola, mineralnih tvari, vitamina i bjelančevina. Ta mješavina djeluje kao emulgator – odnosno omogućava da se te tekućine, koje se inače ne bi moglo pomiješati, koriste u proizvodnji majoneze, umaka i sladoleda. Žumanjak se također koristi i kod izrade slikarskih boja.

Bajka o kolesterolu

Za jaje se tvrdi kako nije zdravo zbog previše kolesterola. To je inače tvar važna za život koju organizam proizvodi u velikim količinama. Ako čovjek dodatno uzima kolesterol, tijelo smanjuje svoju proizvodnju i količina kolesterola u krvi se ne mijenja. Jaja doprinose uravnoteženoj prehrani budući da sadrže važne tvari i podupiru tijelo u proizvodnji bjelančevina.

Od jajeta do pileta

Kokoš skoro svaki dan snese jedno jaje. U roku od 24 sata u njezinom se tijelu iz male jajne stanice razvije jaje teško i do 73 grama. U jajetu starom jedan dan počinje kucati srce embrija. Nakon 14 dana pile je veliko otprilike kao i samo jaje, a nakon još šest dana probija ljusku.

Nije uvijek pile

No nije u svakom jajetu malo pile. Pilići se mogu izleći samo ako je jaje prethodno oplodio pijevac.

.

Kuhinja

Recesijska kuharica gospođe Clare: Napravite gozbu siromaha ili salatu od maslačka

Djetinjstvo Clare Cannucciari bilo je obilježeno Velikom depresijom tijekom koje je naučila kuhati jeftina, a ukusna jela. Svoje znanje ostavila je budućim generacijama na Youtube kanalu koji se sada, u vrijeme nove recesije, ponovno rado gleda.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Gozba siromaha, salata od maslačka ili recesijski doručak samo su neka od jela koja je uz neznatna financijska sredstva, ali s velikim užitkom pripremala, Clara Cannucciari iz američke države Illinois.

Gospođa Clara, inače iz obitelji useljenika sa Sicilije, u međuvremenu je preminula, no ostao je njezin Youtube kanal s mnoštvom recepata za koje nije potrebno mnogo novca, a koji se sada iznova rado gledaju s obzirom na novu recesiju u koju je svijet upao zbog pandemije koronavirusa.


Ideje za svoja jela, gospođa Clara je crpila iz sjećanja na svoje djetinjstvo tijekom Velike depresije. Filmiće objavljene na njezinom  Youtube kanalu, pomogao joj je snimiti njezin unuk, inače filmski redatelj Christopher Cannucciari.

Prvu epizodu svojeg recesijskog kulinarskog showa, Clara je snimila kad joj je bila 91 godina, a osim ukusnih i jeftinih recepata, gledatelji mogu doznati i ponešto o životu tijekom Velike depresije koja je zahvatila Ameriku i svijet između 1929. i 1933. godine.

Gospođa Clara iza sebe je ostavila i knjigu recepata i priča pod nazivom “Clarina kuhinja: Mudrost, uspomene i recepti iz Velike depresije”, a objavljen je i DVD s njezinim receptima.

Gospođa Clara umirovila se nedugo nakon svojeg 96. rođendana i preminula dvije godine poslije, 2013. Posljednji video objavljen je 18. travnja 2019. godine (bio je to recept za prženu ribu), no njezin unuk sada je najavio i objavljivanje dosad neobjavljenog materijala i novih recepata, s obzirom da je ponovno porastao interes za jeftinom i zdravom kuhinjom.

Pogledajte i potražite inspiraciju u Clarinim receptima. Ovako se priprema Gozba siromaha:

Rastu li u vašoj okolini maslačci, možete pripremiti ukusnu i zdravu salatu:

A ovako se priprema recesijski doručak:

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP