Prati nas

Zdravlje

Vježbanje značajno smanjuje rizik od raka

O korisnosti vježbanja već je puno toga rečeno i doista ne bi trebao proći niti jedan dan a da se barem malo ne razgibate. Najnovija istraživanja potvrđuju da vas redovite tjelovježba štiti i od nekih vrsta raka.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Teretana u starijim godinama
foto: BigStock

Muškarcima srednje dobi, tjelovježba može donijeti još mnogo toga dobroga, osim lijepo oblikovanog tijela. Doista, nova studija kaže kako intenzivno vježbanje u srednjoj dobi reducira rizik od nekih vrta karcinoma za čak 50 posto.

Ova saznanja, objavljena u magazine JAMA Oncology, govore da fitnes kod muškaraca srednje dobi, osim što generalno smanjuje rizik od raka debelog crijeva i pluća, također smanjuje rizik od rakom uzrokovanih smrti kod muškaraca kojima je bolest dijagnosticirana nakon 65 godine života.


Istraživači su ocijenjivali 13.949 muškaraca koji su se bavili kardiovaskularnim fitnesom u razdoblju između 1971. i 2009. godine i podvrgavali ih testovina na traci za trčanje. Nakon, toga dodatno su ih motrili još šest i pol godina i ustanovili da ih je oko 12 posto razvilo rak debelog crijeva, pluća ili prostate.

Intenzivno vježbanje, ustanovili su znanstvenici, imalo je zaštitni učinak pri čemu su fit muškarci imali čak 55 posto niži rizik od raka pluća i 44 posto niži rizik od raka debelog crijeva u odnosu na muškarce koji nisu vježbali. S druge strane, isti efekt nije primjećen kod također vrlo čestog tipa raka, raka prostate. Navedena tri tipa karcinomanajčešći su kod muškaraca, a rak pluća ima i najvišu stopu smrtnosti.

‘Ova otkrića potvrđuju učinkovitost kardiovaskularnog fitnesa u sprječavanju najtežih bolesti’, kažu autori studije u svom priopćenju.

Dobra je vijest da ne nije potrebno jako puno truda da uđete u napredniju fitnes kategoriju. Ako uspijete popraviti brzinu svojeg trčanja za samo 30 sekundi, pa pretrčite kilometar samo pola minute brže, smanjit ćete rizik od smrti uzrokovane rakom za 10 posto.

Neke druge studije pokazuju također i da vježba nije samo dobra za muškarce već i za žene. Studija iz 2012. pokazuje da žene u menopauzi koje vježbaju 10 do 19 sati na tjedan, imaju 30 posto manji rizik da dobiju rak dojke. Sve u svemu, dovoljno razloga da se bacite na vježbu.

 

.

Zdravlje

Štitnjača se često agresivno liječi, čak i kada ne postoji stvarna opasnost za zdravlje

Agencija za rak Svjetske zdravstvene organizacije provela je istraživanje koje upućuje na to da je velika većina dijagnoza karcinoma štitnjače posljedica pretjerane dijagnostike te da, zapravo, nije potrebna.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Prava epidemija predijagnosticiranja karcinoma štitnjače zahvatila je svijet te je ta bolest u tridesetak zemalja dijagnosticirana kod više od milijun osoba, izvijestila je Agencija za rak Svjetske zdravstvene organizacije ( WHO), piše Jutarnji.hr.

Istraživanje je vodio Salvatore Vaccarella s EACR-a koji je rekao da rezultati studije upućuju na to da je velika većina dijagnoza karcinoma štitnjače posljedica pretjerane dijagnostike.


Predijagnosticiranje neke bolesti je situacija kad se ljudima bez ikakvih tegoba dijagnosticira neki problem, zatim se ta bolest liječi, ponekad čak i vrlo agresivno kao u slučaju dijagnoze karcinoma štitnjače, iako ne postoji visoki rizik za zdravlje.

Zbog predijagnosticiranja dolazi do uklanjanja kompletne štitnjače ili se oboljelima propisuju lijekovi koje, nerijetko, moraju uzimati do kraja života, iako bi s bolešću mogli neometano nastaviti živjeti.

Između 2008. i 2012. godine je u 26 zemalja svijeta dijagnozu karcinoma štitnajče dobilo 830.000 žena i 220.000 muškaraca, a procijenjeni udio koji se može pripisati nepotrebnoj dijagnostici je oko 93 posto u Južnoj Koreji, 91 posto u Bjelorusiji, 87 posto u Kini, 84 posto u Italiji i u Hrvatskoj te 83 posto u Slovačkoj i Francuskoj.

Znanstvenici preporučuju da se ne radi dijagnostika eventualnog raka štitnjače kod osoba koje nemaju nikakve simptome.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP