Prati nas

Kuhinja

Domaći kruh koji se ne mijesi

Mekana i rupičasta struktura te hrskava korica nakon pečenja čine ovaj kruh neodoljivim. Mjere za sastojke su šalice i žlice. Vrste brašna za izradu kruha mogu se kombinirati po želji ali isto treba pripazi o kojem je i kakvom brašnu riječ jer svako brašno traži različitu količinu vode.

Objavljeno

|

Kako napraviti domaći kruh?
foto: Kuzinavanje.com

Za razliku od klasičnog kruha no knead je lakša i brža verzija, iako dosta različita, piše Hrvoje, kuhar Kuzinavanje.com portala.  Mekana i rupičasta struktura te hrskava korica nakon pečenja čine ovaj kruh neodoljivim.

Mjere za sastojke su šalice i žlice, moje šalice su američke šalice za mjerenje od 240 ml (1 šalica) te 120 ml (1/2 šalice). No ako i nemate takve šalice, dobro će poslužiti i obična čaša ili čaša od jogurta od 200 ml te naravno pridržavanje mjera napisanih u receptu. Vrste brašna za izradu kruha mogu se kombinirati po želji ali isto treba pripazi o kojem je i kakvom brašnu riječ jer svako brašno traži različitu količinu vode.


Sastojci

3 šalice glatkog pšeničnog brašna
1 ½ žličica soli
¼ žličive suhog kvasca
1 ½ šalica tople vode

Priprema

U posudu za miješanje stavite brašno, dodajte sol i suhi kvasac, dobro promiješajte. Ulijte vodu i miješajte rukama ili drvenom žlicom dok se sastojci ne spoje u vlažnu ljepljivu smjesu. Posudu pokrite prozirnom plastičnom folijom i ostavite na sobnoj temperaturi da se diže 12 – 18 sati. Sutradan, na dobro pobrašnjenu radnu površinu lopaticom istresite tijesto iz posude. Tijesto pospite brašnom te dobro pobrašnjenim rukama lagano oblikujte u željeni oblik. Oblikovano tijesto premjestite na lim obložen masnim papirom (ako ne koristite papir, lim obilno pospite oštrom palentom – kukuruznom krupicom) te pokriveno ostavite da se diže još 2 sata na sobnoj temperaturi. Tijesto će više ići u širinu nego u visinu, dok će se tijekom pečenja u pećnici lagano dignuti. Površinu kruha još jednom lagano pospite glatkim pšeničnim brašnom. Nakon 2 sata dignuto tijesto prebacite u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite oko 60 minuta. Pečeni kruh ohladite na mrežici za hlađenje i poslužite.

Napomena

Temperaturu pećnice će najbolje znati namjestiti svatko za sebe, jer svaka pećnica ne peče jednako. Idealna temperatura moje pećnice za ovaj kruh je od 150 do 175 °C, sve iznad toga kod mene je previše.

.

Kuhinja

Laki kolač od marelica – većinu sastojaka već imate u kući

Nudimo vam isprobani recept za iznimno jednostavan, a ukusan kolač. Kada vam dosade marelice, možete ih zamijeniti šljivama, višnjama, trešnjama…

Objavljeno

|

Autor

Tako je bliska šljivi, a opet se od nje razlikuje! Marelica ili kajsija svestrano je voće koje svoju primjenu pronalazi u marmeladama, džemovima, punjenjima za okruglice, sokovima pa čak i u kozmetici. Jedemo je svježu ili sušeno.

Riječ je o koštuničavom voću koja zajedno sa šljivama, bademima, breskvama, višnjama i trešnjama pripada rodu Prunus porodice Rosaceae ili ruža.


Hranjiva vrijednost i sastav ploda mijenjaju se sušenjem ili termičkom obradom. U sastav ploda ulaze pojedini vitamini, kao i polifenoli. Osim ploda, sjemenka marelice koristi se u prehrambenoj industriji, najčešće kao zamjena za sjemenku badema. Od ove sjemenke se spravlja i talijanski liker amareto. Mi vam nudimo isprobani recept za iznimno jednostavan, a ukusan kolač. Kada vam ponestane marelica, možete ih zamijeniti šljivama, višnjama, trešnjama…

foto: Pixabay

Sastojci

500 – 700 grama svježih marelica (prema želji)
4 jaja
130 grama šećera
1,3 dl ulja
1,8 dl jogurta
2 razom pune žlice ribane limunove korice
200 g brašna
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
šećer u prahu za posipanje

Priprema

Marelice operite i krpom dobro posušite. Nožem ih raspolovite i izvadite koštice. Istucite bjelanjke u čvrsti snijeg. U drugoj zdjeli pjenasto mikserom izradite žutanjke, ulje, šećer, vanilin šećer i limunovu koricu. Dodajte jogurt, prašak za pecivo i brašno pa sjedinite miješajući na najmanjoj brzini. Kada nestanu grudice, žlicom umiješajte bjelanjak. Smjesu izlijte u namašćeni okrugli lim promjera 32 cm (za pite ili pizze) ili u kalup za torte. Dobro je na dno lima staviti papir za pečenje. Na smjesu posložite marelice tako da kožica bude položena prema dolje. Ako su kisele, rupe od koštica napunite šećerom. Količinu marelica prilagodite vlastitom ukusu i veličini lima. Pecite 40 minuta na 175°C. Kada se ohladi, pospite šećerom u prahu i poslužite.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP