Prati nas

Kuhinja

Domaći kruh koji se ne mijesi

Mekana i rupičasta struktura te hrskava korica nakon pečenja čine ovaj kruh neodoljivim. Mjere za sastojke su šalice i žlice. Vrste brašna za izradu kruha mogu se kombinirati po želji ali isto treba pripazi o kojem je i kakvom brašnu riječ jer svako brašno traži različitu količinu vode.

Objavljeno

|

Kako napraviti domaći kruh?
foto: Kuzinavanje.com

Za razliku od klasičnog kruha no knead je lakša i brža verzija, iako dosta različita, piše Hrvoje, kuhar Kuzinavanje.com portala.  Mekana i rupičasta struktura te hrskava korica nakon pečenja čine ovaj kruh neodoljivim.

Mjere za sastojke su šalice i žlice, moje šalice su američke šalice za mjerenje od 240 ml (1 šalica) te 120 ml (1/2 šalice). No ako i nemate takve šalice, dobro će poslužiti i obična čaša ili čaša od jogurta od 200 ml te naravno pridržavanje mjera napisanih u receptu. Vrste brašna za izradu kruha mogu se kombinirati po želji ali isto treba pripazi o kojem je i kakvom brašnu riječ jer svako brašno traži različitu količinu vode.


Sastojci

3 šalice glatkog pšeničnog brašna
1 ½ žličica soli
¼ žličive suhog kvasca
1 ½ šalica tople vode

Priprema

U posudu za miješanje stavite brašno, dodajte sol i suhi kvasac, dobro promiješajte. Ulijte vodu i miješajte rukama ili drvenom žlicom dok se sastojci ne spoje u vlažnu ljepljivu smjesu. Posudu pokrite prozirnom plastičnom folijom i ostavite na sobnoj temperaturi da se diže 12 – 18 sati. Sutradan, na dobro pobrašnjenu radnu površinu lopaticom istresite tijesto iz posude. Tijesto pospite brašnom te dobro pobrašnjenim rukama lagano oblikujte u željeni oblik. Oblikovano tijesto premjestite na lim obložen masnim papirom (ako ne koristite papir, lim obilno pospite oštrom palentom – kukuruznom krupicom) te pokriveno ostavite da se diže još 2 sata na sobnoj temperaturi. Tijesto će više ići u širinu nego u visinu, dok će se tijekom pečenja u pećnici lagano dignuti. Površinu kruha još jednom lagano pospite glatkim pšeničnim brašnom. Nakon 2 sata dignuto tijesto prebacite u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite oko 60 minuta. Pečeni kruh ohladite na mrežici za hlađenje i poslužite.

Napomena

Temperaturu pećnice će najbolje znati namjestiti svatko za sebe, jer svaka pećnica ne peče jednako. Idealna temperatura moje pećnice za ovaj kruh je od 150 do 175 °C, sve iznad toga kod mene je previše.

.

Kuhinja

Izdašni ‘jugoslavenski kolač’ od jabuka ponovno je u modi

Riječ je o svojevrsnom slastičarskom vremeplovu, kulinarskoj nostalgiji s mirisom djetinjstva. Sve što trebate su jabuke, puding i slatko vrhnje. Sve ostalo sigurno imate u smočnici.

Objavljeno

|

Autor

Najbolji kolači od jabuka - recept - jugoslavenski kolač

Jedna od slastica koja je obilježila odrastanje u Jugoslaviji jest i kolač s nadjevom od kuhanih jabuka ili, kako ga sada zovu, jugoslavenski kolač. Iznimno popularan u osamdesetima, ovaj kolač objedinjuje svježinu lažnog želea od jabuka (zbog čega ga obožavaju djeca) i laku dostupnost namirnica.

Njegovo neobično ime možemo objasniti činjenicom da su ga gastarbajteri iznijeli izvan granica bivše države pa je među Nijemcima i Austrijancima postao poznat kao Jugoslawischer Apfelkuchen. Osim jeftinih sastojaka, krasi ga i velika izdašnost pa se uvijek vraća u modu u vremenima kada treba pripaziti na novčanik ili izbjegavati teške namirnice poput oraha ili maslaca.


Sastojci

Za biskvit

4 srednje velika jaja
160 g brašna
160 g šećera
1 prašak za pecivo
60 ml tople vode
60 ml suncokretovog ulja

Za kremu

1 kg jabuka
1 l vode ili soka od jabuka (ako želite jači okus)
200 g šećera (100 grama, ako koristite sok od jabuka)
3 pudinga od vanilije
cimet po želji
500 ml slatkog vrhnja

Priprema

Bjelanjke 4 jaja s prstohvatom soli istucite u čvrsti snijeg. Mikserom izradite žumanjke i šećer u glatku pjenastu smjesu, razrijedite uljem i vodom pa dodajte brašno i prašak za pecivo. Potom mikserom na najmanjoj brzini (vrlo kratko) izmiješajte u glatku smjesu pa u nju žlicom oprezno umiješajte snijeg. Pazite da što više zraka ostane u smjesi. Izlijte u lim za pečenje (cca. 27×35 cm) dna obloženog papirom za pečenje. Pecite 25 minuta na 175°C pa ohladite.

Jabuke tanko ogulite, očistite i narežite na kocke. Prelijte sa 8 dl vode, dodajte šećer (ostavite tri žlice šećera sa strane), cimet po želji i kuhajte 15-20 minuta na laganoj vatri dok jabuke skroz ne omekšaju. Izmiješajte prah 3 pudinga i ostavljeni šećer pa izmutite s 2 dl vode. Skinite jabuke s vatre i umutite puding. Vratite na vatru i pustite da ključa 3-4 minute. Odmah izlijte na ohlađeni biskvit.

Ohladite na sobnoj temperaturi pa stavite u hladnjak na dva sata. Prekrijte slojem tučenog slatkog vrhnja koje ćete pripremiti prema uputama na pakiranju.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP