Prati nas

Vijesti

Dan kada su se Hrvati prvi u svijetu suprotstavili zlu

Više nego ikad, Hrvatskoj je potrebna afirmacija antifašizma. Mnogi u svijetu ne znaju, a u Hrvatskoj nepravedno zaboravljaju da je prva antihitlerovska postrojba u okupiranoj Europi krenula iz šume nedaleko Siska.

Objavljeno

|

Spomen park Brezovica
Spomen park Brezovica (foto: hr.wikipedia.org)

Dan je antifašističke borbe. Obilježava se 22. lipnja u sjećanje na taj datum daleke 1941. kad je u šumi Brezovica kod Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred. To je bila prva antihitlerovska postrojba u tadašnjoj okupiranoj Europi.

Odred je u vrijeme svojeg osnutka imao 77 boraca, a predvodili su ih zapovjednik Vlado Janić Capo i politički komesar Marijan Cvetković. Pripadnik odreda bio je i pokojni general Hrvatske vojske Janko Bobetko. U odredu su većinom bili Hrvati, pa se borilo uglavnom na hrvatskom području. Kraj Drugoga svjetskog rata doživjela su tridesetosmorica tih boraca.

U šumi Brezovica danas je održana prigodna komemoracija na kojoj je bio prisutan i državni vrh. Premijer Zoran Milanović tom je prilikom rekao:

“To je hrvatska povijest, moramo je gledati otvorenim očima i o njoj otvoreno razgovarati, a svoju djecu i mlade ne indoktrinirati nego ih tjerati da misle i postavljaju pitanja”.

To su, istaknuo je, i “užasno važne stvari” zbog kojih je Hrvatska na kraju Drugog svjetskog rata završila ne na pobjedničkoj, nego na pravoj strani, jer je ta prava strana morala pobjediti.

“Dobro je moralo pobijediti zlo i Hrvati su uvijek bili na pravoj strani, na strani dobra, što naravno ne znači da su rođeni bolji, da su rođeni superiorniji jer nisu. Ali, da su birali pravi put, da su birali teži put i 1941. i 1991. to je činjenica. Hrvatski put je bio teži put zadnjih stotinu godina i sve što smo dobili i zaradili zaradili smo sami bez kredita, bez popusta, i na to imamo pravo. To je naša pravda i naša pravica i partizanski pokret je u tome igrao povijesno neprocjenjivu ulogu”, poručio je Milanović

Dodao je kako nam je dugo trebalo da naučimo osnovnu lekciju povijesti i suživota – da živimo zajedno, da dijelimo sudbinu zajedno, da je ovo država hrvatskog naroda u kojoj sve manjine, pa i najbrojnija srpska manjina, imaju sva prava, da poštuju ovu državu, da je vole, grade i njeguju. “Da je ovo naša država, a ne ona država iz 1941. godine. To nije naša država i nikada nije bila”, naglasio je.

Milanović je rekao kako su zadnjih stotinu godina Hrvatsku po značaju i utjecaju u političkom životu obilježila tri čovjeka – Stjepan Radić, Josip Broz Tito i Franjo Tuđman, koji je i sam bio partizan i antifašist što, istaknuo je, nikada nije tajio niti se toga stidio.

“Kome krivo, a kome pravo. Ono što je bilo 1945. ne može se uspoređivati s onim što je bilo 1991. ili 2001. godine. Svatko dobronamjeran to zna, svatko dobronamjeran će to reći svojoj djeci, ali temeljna poruka ostaje – Hrvatska danas je moderna, demokratska država u kojoj vlada pravo, u kojoj vladaju prava svih njezinih građana bez obzira na njihovu nacionalnost, bez obzira na njihovo rođenje. Ta Hrvatska teško da bi postojala bez tadašnjeg vodstva partizanskog pokreta, ta država nikako ne bi postojala bez hrvatskih branitelja i bez onih koji su je 1991. godine nesebično odveli u pobjedu. Živjela moderna Hrvatska, živio hrvatski antifašizam. Volimo i gradimo svoju Hrvatsku, ovu našu današnju Hrvatsku”, zaključio je Mlanović, a prenijela Hina.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.