Prati nas

Aktivno starenje

Harriette (92) je istrčala maraton nakon što je dva puta pobijedila rak

Istrčati maraton nije mala stvar jer radi se o 42 kilometra i 195 metara dugoj utrci koju mogu savladati samo najspremniji. No kad maraton istrčite s 92 godine, radi se o doista iznimnom postignuću i dokazu da su godine samo broj.

Objavljeno

|

Poznati maraton u San Diegu ove je godine imao i jednu sasvim posebnu učesnicu. Naime, gospođa Harriette Thompson istrčala je cjelokupnu utrku, iako ima 92 godine i 65 dana. Svojim je podvigom postala i najstarija žena kojoj je to uspjelo. U svom je dugom životu dva puta preživjela karcinom, a nedavno je pobijedila i tešku stafilokoknu infekciju.

Vrijeme koje je gospođi Harriette bilo potrebno da pretrči 42 kilometra i 195 metara je bilo sedam sati, 24 minute i 36 sekundi. Uz nju je trčao i njezin sin Brenny Thompson (56), te joj je bio velika podrška, kad je, kako je sama rekla poslije utrke, imala veliku krizu oko 30. kilometra.

‘Bilo mi je jako teško i na trenutak sam pomislila da neću uspjeti. No rekla sam sama sebi da to mogu i kriza je prošla’, rekla je Harriette kojoj trčanje maratona nije nova stvar. Naime, gospođa je u svom životu istrčala sveukupno 15 maratona i živi je dokaz kako kontinuirana tjelovježba i kretanje mogu osigurati zdravlje i tjelesnu kondiciju i u poznim godinama.

‘Neki misle da je ludost pokušati ovako nešto u mojim godinama’, kaže Harriette, ‘Ali godine doista ne bi trebale biti prepreka da pokušate bilo što u životu ako imate volje i to doista želite.’

Prije Harriette, rekord kao najstarija maratonka držala je Gladys Burril, koja je dionicu pretrčala s 92 godine i 19 dana. Kod muškaraca je pak najstraiji maratonac Indijac Fauja Singh koji je 2011. postao prvi stogodišnjak koji je istrčao maraton. Njemu je na maratonu u Torontu trebalo nešto više od osam sati da stigne do cilja, a kako pripada zajednici indijskih Sikha i na glavi obavezno nosi turban, prozvali su ga ‘Tornado s turbanom’.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.