Prati nas

Vijesti

I mrtvi godinama primali penzije

To su u većini slučaja umrle osobe koje su živjele u inozemstvu, a Zavod nije imao saznanja o tome da više nisu žive. Nepripadno je isplaćeno oko 6,5 milijuna kuna.

Objavljeno

|

Zakopani živi
foto: BigStock

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje obustavio je isplatu 209 mirovina, većinom inozemnih, zbog pogrešnog broja računa. Nije nužno riječ o nepripadnim isplatama, ističu u HZMO-u, već o tehničkoj pogrešci, javio je HRT.

Takvih je računa još stotinu, a njihovim ispravkom Zavod će godišnje uštedjeti oko dva milijuna kuna. Još jedna pogreška ustanovljena je provjerom OIB-a. Pokazalo se, naime, da je HZMO godinama isplaćivao mirovine umrlim osobama.

Do sada je u sklopu tog projekta utvrđeno 276 nepripadnih isplata. To su u većini slučaja umrle osobe koje su živjele u inozemstvu, a Zavod nije imao saznanja o tome da više nisu žive. Nepripadno je isplaćeno oko 6,5 milijuna kuna. Sada je u regresnom postupku vraćeno oko dvije trećine, a ostatak je u procesu povrata, koji će, očekujemo, uspješno završiti, rekao je za HRT Filip Dujmović, glasnogovornik HZMO-a.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.