Zakopani živi
foto: BigStock

I mrtvi godinama primali penzije

Autor: • 21. 06. 2015. • Vijesti1070 • Verzija za ispis Verzija za ispis

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje obustavio je isplatu 209 mirovina, većinom inozemnih, zbog pogrešnog broja računa. Nije nužno riječ o nepripadnim isplatama, ističu u HZMO-u, već o tehničkoj pogrešci, javio je HRT.

Takvih je računa još stotinu, a njihovim ispravkom Zavod će godišnje uštedjeti oko dva milijuna kuna. Još jedna pogreška ustanovljena je provjerom OIB-a. Pokazalo se, naime, da je HZMO godinama isplaćivao mirovine umrlim osobama.Do sada je u sklopu tog projekta utvrđeno 276 nepripadnih isplata. To su u većini slučaja umrle osobe koje su živjele u inozemstvu, a Zavod nije imao saznanja o tome da više nisu žive. Nepripadno je isplaćeno oko 6,5 milijuna kuna. Sada je u regresnom postupku vraćeno oko dvije trećine, a ostatak je u procesu povrata, koji će, očekujemo, uspješno završiti, rekao je za HRT Filip Dujmović, glasnogovornik HZMO-a.

Ključne riječi Sve o temi: , ,


Imate komentar?

Dobronamjerni, argumentirani i pristojni komentari nas vesele. Ostale brišemo. To je naš doprinos higijeni javnog prostora i kulturi komuniciranja.

Povezane teme

Comments are closed.