Prati nas

Vijesti

Matica podržava jačanje uloge domova zdravlja

To bi bilo osobito važno za ljude starije životne dobi, a time bi se zdravstvene usluge približile njihovom mjestu boravka, a smanjile bi i liste čekanja u bolnicama zbog specijalističkih pregleda.

Objavljeno

|

Doktor za umirovljenike, penzionere
foto: BigStock

Matica umirovljenika Hrvatske podržava izmjene i dopune Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju posebno  jačanju uloge domova zdravlja u koje bi se uvele i usluge liječnika specijalista. To bi bilo osobito važno za ljude starije životne dobi, a time bi se zdravstvene usluge približile njihovom mjestu boravka, a smanjile bi  i liste čekanja u bolnicama zbog specijalističkih pregleda.

Međutim, Matica upozorava da izmjene zakona ne smiju dovesti do smanjenja košarice besplatnih usluga u zdravstvu  jer  bi  time osobito umirovljenici,  od kojih je većina već sada na rubu siromaštva, došli u još težu situaciju i to ne bi mogli podnijeti. Stoga se ti zakoni ne bi trebali donositi po hitnom postupku, a prije toga bi o njima obavezno trebalo raspraviti Nacionalno vijeće za umirovljenike i starije osobe  u skladu s potpisanim Sporazumom Vlade Republike Hrvatske i udruga umirovljenika. Ova rasprava je važna i zato da se jasno utvrdi ima li elemenata po kojima novi zakoni vode i prema privatizaciji zdravstvenog sustava.

Jačanje uloge domova zdravlja

U prijedlogu Deklaracije o osnovnim pravima umirovljenika i starijih osoba Matica je još od 2010. godine zahtijevala da ojača uloga domova zdravlja u kojima se trebaju pružati i specijalističke zdravstvene usluge te da pacijenti ne putuju specijalistima, već da specijalisti uz adekvatnu opremu, dolaze pacijentima blizu njihovog doma.

Ukoliko se promjenama u zakonima o zdravstvu, kako se to tumači,  ide na povećanja prava pacijenata to će Matica podržati, a osobito i jačanje uloge  Hrvatskog zavoda za zdravstvene osiguranje, ali  se ne slaže da  se smanjuje uloga Zavoda i da se dio usluga prebacuje privatnicima. Podsjećamo da je takav stav Matica imala i kada se pokušalo  dopunsko zdravstveno osiguranje potpuno privatizirati i izbaciti iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.  Matica umirovljenika Hrvatske upozorava da Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje mora ostati javna ustanova te  i dalje osiguravati usluge pacijentima u javnoj zdravstvenoj mreži.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.