Prati nas

Vijesti

Proslavite Dan državnosti na Bundeku

25. lipnja slavi se Dan državnosti. Tom prilikom organiziran je poseban program na jezeru Bundek u Zagrebu uz sudjelovanje Zagrebačke filharmonije i brojnih drugih glazbenika.

Objavljeno

|

25. lipnja slavi se Dan državnosti. Tom prilikom, park jezera Bundek bit će kulisa brojnih događanja koje organizira Grad Zagreb. Vrhunac programa bit će spektakularni koncert Zagrebačke filharmonije i brojnih velikana hrvatske estrade, koji će se održati na pontonskoj pozornici jezera.

KONCERT U POVODU DANA DRŽAVNOSTI

Pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i uz potporu Grada Zagreba, gradonačelnika Milana Bandića


Jezero Bundek, velika pozornica – 25. lipnja u 21,00 sat

ZAGREBAČKA FILHARMONIJA, Dirigent Alan Bjelinski

Himna RH
Blagoje Bersa ( Zagrebačka filharmonija ) / Idila
Natko Devčić / Istarska suita
Sandra Bagarić i Martina Tomčić / Dalmatino povišću pritrujena, Mala Floramye
Najbolji hrvatski tamburaši / Ne dirajte mi ravnicu, Croatio ponosna u duši
Gabi Novak / Pamtim samo sretne dane, Ono sve što znaš o meni
Zlatko Vitez / A.G. Matoš (Porin uvertira u pozadini)
Radojka Šverko / Lanterna, Ave Maria, Ljubim te do bola
Parni Valjak / Zastave, Gdje je ljubav
Zvjezdice / Mir
Prljavo kazalište / Lupi petama, Mojoj majci
Jacques Houdek / Sjajna zvijezda Croatia, To je tvoja zemlja
Kvartet Gubec / Pod brajde, Oko jedne hiže
Klapa Grdelin / Vo je naša zemlja
Oliver Dragojević / Vjeruj u ljubav
Moja Domovina

POPODNEVNI PROGRAM NA JEZERU BUNDEK 16,00 sati – 18,00 sati

1. ZAGREBAČKI MAKETARSKO MODELARSKI SAVEZ
– mala škola izrade zmajeva i njihovog puštanja

2. ZAGREBAČKI SAVEZ CB RADIO KLUBOVA
– prezentacija rada na građanskom opsegu s novo nabavljenom opremom

3. OTVORENA RAČUNALNA RADIONICA “SVI SMO PROTIV”
– prezentacija programa o obnovljivim izvorima energije,
– prezentacija kolektora za grijanje i sušare, grijanje na lučice pomoću glinenih posuda, lovac
komaraca od plastičnih boca
– informatički program

4. ZAGREBAČKI FOTO KINO SAVEZ
– program edukacije za posjetitelje – upotreba digitalnog fotoaparata,
– snimanje portreta na štandu,
– animacijski program djelatnosti Saveza kroz godinu,
– prigodna izložba fotografija

5. ZAGREBAČKI SAVEZ TEHNIČKIH DJELATNOSTI NA VODI
– prezentacijsko jedrenje radioupravljive jedrilice klase 1-metar,
– demonstracija blokart programa – jedrenje na suhom,
– polijetanje radioupravljivih modela hidroaviona s vodene površine jezera Bundek,
– vožnja elektromotornih radioupravljivih modela čamaca

6. ZAGREBAČKI ZRAKOPLOVNO TEHNIČKI SAVEZ RUDOLFA PEREŠINA
– Jedriličarski klub Gruf prezentirao bi letenje zmajem

MALA POZORNICA 18,00 sati – 20,00 sati

18.00 sati – 19.00 sati – NASTUP FOLKLORNIH ANSAMBLA KUD HORVATI i KUD KLAS

19.00 sati – 20.00 sati – PREZENTACIJA ZAGREBAČKIH SPORTAŠA

.

Vijesti

Kako je Hrvatska pošta gulila mirovinski fond i zašto poštar ne nosi mirovine

Sindikat umirovljenika očekuje da će se sada već šestogodišnja borba, uz podršku Pučke pravobraniteljice, konačno završiti s povratkom poštara koji zvoni na vrata potrebitim umirovljenicima.

Objavljeno

|

Autor

Nosi li poštar mirovinu?

Umirovljeni nakon 1. siječnja 2014. godine i dalje nisu u mogućnosti ostvarivati pravo na besplatnu dostavu mirovine do kućnog praga, jer je to pravo ukinuo Mirando Mrsić svojedobnim izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju.

Zašto je to učinio? Da bi pogodovao bankama ili zato da bi uštedio novac mirovinskom fondu? Odgovor na ova pitanja donosi Glas umirovljenika koji je u komunikaciji s HZMO-om doznao da je u 2013., posljednjoj godini prije ukidanja besplatne dostave mirovina poštom, evidentirano 188.077 umirovljenika koji su je tako primali.


“Za to je HZMO morao plaćati Hrvatskoj pošti 79.151.148 kuna, što se ondašnjem gospodinu ministru rada i mirovinskog sustava učinilo preskupo, pa je poštara koji zvoni na vrata s mirovinom naprosto ukinuo. No, matematika kaže da je po jednoj dostavi mirovine to koštalo čak 35 kuna”, piše Glas umirovljenika pa nastavlja: “No, gle, 2019. godine, preostalo je još samo 85.978 umirovljenika kojima poštu donosi poštar, a to sada košta HZMO oko 20,9 milijuna kuna.”

Uz malo matematike, to iznosi samo 20 kuna po mirovinskoj uputnici, 40 posto manje no prije šest godina. Dakle, da je ta cijena bila u primjeni 2013. godine, ne bi se iz mirovinskog fonda isplaćivalo 79 milijuna, već samo 45 milijuna kuna godišnje.

Što to znači? Da je pošta neopravdano gulila mirovinski fond ili je netko u priči imao svoje duge prste? Iz Hrvatske pošte uskraćuju gore iznesene podatke, ali, piše Glas, pokušavaju se prikazati dobrotvorima koji za potrebe „malog broja aktivnih korisnika“ koji sami plaćaju za dostavu mirovine poštom, to ne čine iz profita.

Pa da vidimo koliko to košta? Pošta piše sljedeće: „Kako bi izašli u susret svim umirovljenicima koji žele mirovinu primati na svojoj kućnoj  adresi, s Hrvatskom poštanskom bankom dogovorili smo model isplate sredstava s tekućeg računa otvorenog u HPB-u na adresi korisnika. Ovu uslugu nazivamo ‘Bankomat na domu’.“

Uzmimo da mirovinu u zabit ruralnog područja, neke periferije, planine ili otoka ili na peti kat bez lifta, prima umirovljenik s prosječnom mirovinom od 2.504 kune, za što mora pošti platiti jedan posto vrijednosti mirovine i još deset kuna, što iznosi nešto više od 35 kuna. Vratili smo se tako u 2013., samo je u međuvremenu stotinjak tisuća potrebitih starijih osoba zakinuto za jedno od svojih temeljnih prava – dostavu zaslužene mirovine. Jer nije ju dovoljno obračunati i ispisati na papir, niti poslati u banku. Ona mora biti dostupna korisniku, a to više nije.

Čiji je to profit? Pa, pošte i banaka, i to na račun najslabijih i najranjivijih u društvu. Sindikat umirovljenika očekuje da će se sada već šestogodišnja borba, uz podršku Pučke pravobraniteljice, konačno završiti s povratkom poštara koji zvoni na vrata potrebitim umirovljenicima. (J. A. Petrović, Glas umirovljenika)

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP