Prati nas

Vijesti

Proslavite Dan državnosti na Bundeku

25. lipnja slavi se Dan državnosti. Tom prilikom organiziran je poseban program na jezeru Bundek u Zagrebu uz sudjelovanje Zagrebačke filharmonije i brojnih drugih glazbenika.

Silvija Novak

Objavljeno

|

25. lipnja slavi se Dan državnosti. Tom prilikom, park jezera Bundek bit će kulisa brojnih događanja koje organizira Grad Zagreb. Vrhunac programa bit će spektakularni koncert Zagrebačke filharmonije i brojnih velikana hrvatske estrade, koji će se održati na pontonskoj pozornici jezera.

KONCERT U POVODU DANA DRŽAVNOSTI

Pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i uz potporu Grada Zagreba, gradonačelnika Milana Bandića


Jezero Bundek, velika pozornica – 25. lipnja u 21,00 sat

ZAGREBAČKA FILHARMONIJA, Dirigent Alan Bjelinski

Himna RH
Blagoje Bersa ( Zagrebačka filharmonija ) / Idila
Natko Devčić / Istarska suita
Sandra Bagarić i Martina Tomčić / Dalmatino povišću pritrujena, Mala Floramye
Najbolji hrvatski tamburaši / Ne dirajte mi ravnicu, Croatio ponosna u duši
Gabi Novak / Pamtim samo sretne dane, Ono sve što znaš o meni
Zlatko Vitez / A.G. Matoš (Porin uvertira u pozadini)
Radojka Šverko / Lanterna, Ave Maria, Ljubim te do bola
Parni Valjak / Zastave, Gdje je ljubav
Zvjezdice / Mir
Prljavo kazalište / Lupi petama, Mojoj majci
Jacques Houdek / Sjajna zvijezda Croatia, To je tvoja zemlja
Kvartet Gubec / Pod brajde, Oko jedne hiže
Klapa Grdelin / Vo je naša zemlja
Oliver Dragojević / Vjeruj u ljubav
Moja Domovina

POPODNEVNI PROGRAM NA JEZERU BUNDEK 16,00 sati – 18,00 sati

1. ZAGREBAČKI MAKETARSKO MODELARSKI SAVEZ
– mala škola izrade zmajeva i njihovog puštanja

2. ZAGREBAČKI SAVEZ CB RADIO KLUBOVA
– prezentacija rada na građanskom opsegu s novo nabavljenom opremom

3. OTVORENA RAČUNALNA RADIONICA “SVI SMO PROTIV”
– prezentacija programa o obnovljivim izvorima energije,
– prezentacija kolektora za grijanje i sušare, grijanje na lučice pomoću glinenih posuda, lovac
komaraca od plastičnih boca
– informatički program

4. ZAGREBAČKI FOTO KINO SAVEZ
– program edukacije za posjetitelje – upotreba digitalnog fotoaparata,
– snimanje portreta na štandu,
– animacijski program djelatnosti Saveza kroz godinu,
– prigodna izložba fotografija

5. ZAGREBAČKI SAVEZ TEHNIČKIH DJELATNOSTI NA VODI
– prezentacijsko jedrenje radioupravljive jedrilice klase 1-metar,
– demonstracija blokart programa – jedrenje na suhom,
– polijetanje radioupravljivih modela hidroaviona s vodene površine jezera Bundek,
– vožnja elektromotornih radioupravljivih modela čamaca

6. ZAGREBAČKI ZRAKOPLOVNO TEHNIČKI SAVEZ RUDOLFA PEREŠINA
– Jedriličarski klub Gruf prezentirao bi letenje zmajem

MALA POZORNICA 18,00 sati – 20,00 sati

18.00 sati – 19.00 sati – NASTUP FOLKLORNIH ANSAMBLA KUD HORVATI i KUD KLAS

19.00 sati – 20.00 sati – PREZENTACIJA ZAGREBAČKIH SPORTAŠA

.

Vijesti

Sindikat i Matica traže da se svim korisnicima domova za starije omogući glasanje

Šokantno je i da je DIP nonšalantno objavio kako će se birački odbori organizirati u samo 83 od 700 domova za starije i nemoćne osobe, što bi značilo da će većina od 17 tisuća korisnika ostati bez prava glasa.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Krađa glasova na biralištima

Sindikat i Matica umirovljenika, dvije najveće umirovljeničke udruge, oštro se protive zabrani ustavnog prava glasa na izborima za većinu korisnika domova za starije i nemoćne te pozivaju na fleksibilna rješenja kojima bi se broj zakinutih za to pravo sveo na minimum. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

Naime, Državno izborno povjerenstvo tri dana prije izbora, u četvrtak 2. srpnja 2020. objavilo je bizarnu uputu izbornim povjerenstvima da zbog prijetnje širenja koronavirusa članovi biračkog odbora s redovnih i posebnih biračkih mjesta neće na poziv birača, korisnika domova za starije i nemoćne, odlaziti u navedene ustanove kako bi istima omogućili glasovanje izvan biračkog mjesta.


S obzirom da je korisnicima domova za starije zabranjen izlazak iz domova, ovakva odluka DIP-a značila je i da će tim ljudima na ovim izborima biti uskraćeno pravo glasa.

Šokantno je i da je DIP nonšalantno objavio kako će se birački odbori organizirati u samo 83 od 700 domova za starije i nemoćne osobe, što bi značilo da će većina od 17 tisuća korisnika ostati bez prava glasa. Tragična je to politička odluka na izborima gdje svaki glas odlučuje.

Nakon oštrih reakcija u javnosti, ministar uprave Ivan Malenica objavio je kako će korisnici preostalih domova za starije i nemoćne u kojima nisu organizirani birački odbori ipak moći ostvariti svoje biračko pravo. No, iz obrazloženja je vidljivo da će se to odnositi samo na one koji su se do 24. lipnja službeno prijavili da žele glasati “izvan mjesta boravišta”. I na to su stigle oštre reakcije.

Konačno, DIP je pod ogromnim pritiskom javnosti, promijenio svoju odluku, te u najnovijim uputama piše kako će se omogućiti glasovanje birača korisnika ustanova u kojima nisu određena biračka mjesta, no potrebno je da ravnatelji ustanova bez odlaganja, a najkasnije do 12 sati 5. srpnja 2020. obavijeste nadležno gradsko odnosno općinsko izborno povjerenstvo. Pozivamo sve ravnatelje odnosno odgovorne osobe u domovima da to i učine.

Umirovljeničke udruge zahvaljuju brojnim civilnim udrugama, poput GONG-a, koje su uporno ukazivale na neustavnu odluku DIP-a, čime su ga natjerale da odluku dijelom korigira.

Mnogi će korisnici domova ipak ostati bez svog ustavnog prava na glas, zbog čega treba promijeniti izborni zakon kako se ovakve stvari više ne bi događale, a možda i putem rješenja koji su u doba korone primijenile za svoje izbore u Francuskoj i Poljskoj, tj. putem elektronskog odnosno dopisnog glasanja.

SUH i MUH poručuju da, iako umirovljenici nisu aktivni članovi političkih stranaka, njihov glas doista odlučuje na izborima i treba zaustaviti sve moguće manipulacije od strane svake vlasti te što prije pristupiti izmjenama zakona, stoji u priopćenju koje potpisuju Jasna Petrović (SUH) i Višnja Fortuna (MUH).

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP