Prati nas

Vijesti

UN: Hrvatska će i dalje izumirati

Osim Hrvatske, očekuje se da će i Bosna i Hercegovina, Srbija i Ukrajina gubiti više od 15 posto stanovništva do 2050. godine. Ono što dodatno zabrinjava je i projekcija podataka o starenju stanovništva. UN procjenjuje da će 2100. godine u Hrvatskoj živjeti čak 15.3 posto starijih od 80 godina.

S. Bura

Objavljeno

|

Kako Hrvatska izumire?
foto: BigStock

Ujedinjeni narodi objavili su svoj godišnji izvještaj u kojemu su iznesene prognoze o tome koliko će države svijeta imati stanovnika na kraju 21. stoljeća. Prema izvještaju “World Population Prospects” u Hrvatskoj će se nastaviti trend demografskog izumiranja, odnosno već do 2050. godine trebalo bi nas biti 15 posto manje nego danas, prenosi N1.

Osim Hrvatske, očekuje se da će i Bosna i Hercegovina, Bugarska, Mađarska, Japan Latvija, Litva, Moldavija, Rumunjska, Srbija i Ukrajina gubiti više od 15 posto stanovništva do 2050. godine.


U Hrvatskoj bi 2030. godine trebalo živjeti 3 milijuna i 977 tisuća stanovnika, a 2050. godine 3 milijuna i 554 tisuće ljudi. 2100. godine, na kraju stoljeća, u Hrvatskoj bi trebalo živjeti svega 2 milijuna i 615 tisuća stanovnika, odnosno čak milijun i 700 tisuća stanovnika manje nego danas.

Ono što dodatno zabrinjava je i projekcija podataka o starenju stanovništva. UN procjenjuje da će 2100. godine u Hrvatskoj živjeti čak 15.3 posto starijih od 80 godina. U kategoriju od 0 do 14 godina spadat će 13.7 posto, u skupinu od 15 do 59 godina 47.5 posto, u kategoriju starijih od 60 čak 38.8 posto.

.

Vijesti

Stožer je odobrio rad trgovina nedjeljom, na tržnice se vraćaju cvijeće i drugi proizvodi

Također će se na tržnicama dopustiti prodavanje cvijeće, ali i svih drugih proizvoda koji su se prodavali i prije ograničenja, uz pridržavanje općih protuepidemijskih mjera.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Nacionalni stožer Civilne zaštite objavio je da se ukida zabrana rada nedjeljom koja je bila na snazi posljednjih nekoliko tjedana. Odluka je donesena u situaciji kada već drugi dan za redom nema novooboljelih. 

“Zbog povoljne epidemiološke situacije izmjenom Odluke o radnom vremenu i načinu rada u djelatnosti trgovine za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19 ukida se zabrana rada nedjeljom, uz pridržavanje općih protuepidemijskih mjera i posebnih uputa i preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo”, stoji u priopćenju Stožera.


“Također, izmjenom Odluke o posebnom načinu rada tržnica za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19 omogućeno je da se na tržnicama prodaje cvijeće, ali i svi drugi proizvodi koji su se prodavali i prije ograničenja, uz pridržavanje općih protuepidemijskih mjera i posebnih uputa i preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo”, piše u objavi Nacionalnog stožera.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP