Kako se nositi s ljubomorom? Kako ne biti ljubomorna?
foto: BigStock

Tjeskobne i ljubomorne žene češće u starosti pate od Alzheimera

Autor: • 10. 09. 2015. • Kolaž, Zdravlje2552 • Verzija za ispis Verzija za ispis

Stalne zabrinutosti neće vam samo uskratiti dobar san, već mogu pojačati rizik obolijevanja od Alzheimerove bolesti. Žene koje su ljubomorne, tjeskobne i sklone promjenama raspoloženja u srednjim godinama, u starosti češće boluju od neuroloških bolesti, ako ih se usporedi sa njihovim smirenim i obuzdanim vršnjakinjama.

Pokazalo je to švedsko istraživanje koje je trajalo punih 38 godina, koje je obuhvatilo 800 žena iz Gotheborga u tridesetim, četrdesetim i pedesetim godinama. Ispitivane su razine stresa kojem su te žene bile izložene na poslu i kod kuće, a njihovo je stanje bilježeno svakih 5 godina. Rezultati su objavljeni u stručnoj publikaciji Neurology. Alarmantno, čak 153 žene su pokazale neki oblik demencije. One koje su bile vrlo sklone neurozama u srednjim godinama, činile su najznačajniji dio te skupine. Pribrojane su im sramežljive i introvertirane žene, koje su također visokorizične.Znanstvenici misle kako je riječ o utjecaju stresa na mozak, a moguće je da su spomenute žene zbog svega bile sklone i nezdravom životnom stilu.

Voditeljica istraživanja Lena Johansson sa Sveučilišta Sahlgrenska tako objašnjava da su istraživanja Alzheimerove bolesti do sada ispitivala čimbenike kao što su obrazovanost, krvni tlak, ozlijede glave i genetiku. No, čini se, ne treba zanemariti ni karakter osobe. „Broj osoba koje će obolijevati od demencije će dramatično rasti pa je važno što prije otkriti čimbenike rizika i načine na koji se osoba može zaštititi“, kaže znanstvenica. Dobra vijest je ta da se sa stresom možemo obračunati. Dakako, ako usvojimo antistresne tehnike. I ako to zaista želimo.

Ključne riječi Sve o temi: , ,


Imate komentar?

Dobronamjerni, argumentirani i pristojni komentari nas vesele. Ostale brišemo. To je naš doprinos higijeni javnog prostora i kulturi komuniciranja.

Povezane teme

Comments are closed.