Prati nas

Zdravlje

Razgovarate sa sobom: Ptica u glavi ili dobra stvar?

Jeste li vi od onih koji se često uhvate da naglas razgovaraju sami sa sobom? Neugodno vam je zbog toga ili mislite da je to pouzdani znak da vam ‘pregara centrala’? Sa sobom možete razgovarati na puno načina, a ovo su neki koji će vas učiniti pametnijima i sretnijima.

Objavljeno

|

Razgovaram sama sa sobom
foto: BigStock

Iako živimo u vrlo bučnom svijetu, mnogi među nama se bore s tišinom u svom životu; žive sami ili s nekim tko je zaokupljen svojim svijetom. Naravno, uvijek možete uključiti televizor, radio ili posegnuti za pametnim telefonom. Ali što ako ste željni razgovora sa živom osobom? Nekim tko vam je posebno drag? Nekim tko je uvijek uz vas?

Razgovarajte sa sobom, savjetuje psihologinja Linda Sapadin za Psychocentral. I to ne samo u mislima, već zapravo – razgovarajte naglas. Znači li to da ste skrenuli? Da imate pticu u glavi? Ne.

Razgovor sa sobom ne samo da smanjuje usamljenost, već vas čini pametnijim. Pomaže vam razbistriti misli, razlikovati što je važno i donijeti odluke o kojima razmišljate. Postoji samo jedan uvjet: postajete pametniji jedino ako sa sobom razgovarate s poštovanjem.

„Poznajem divnu gospođu koja si govori da je idiot, da stalno griješi, da je o svemu trebala misliti ranije. Takav razgovor sa sobom je gori od tišine i usamljenosti“, piše Sapadin. I zato, ako i sami volite vrijeđati sebe, prekinite. Odmah. Krenite razgovarati sa sobom kao s najboljim prijateljem, jer to i jeste. Okej? Sa sobom možete razgovarati na puno načina, a ovo su neki koji će vas učiniti pametnijim i sretnijim:

Komplimentirajte se

Zašto biste čekali pohvalu od drugih kad si ju sami možete dati? Kada postignete nešto važno, završite zaostale poslove, konačne krenete na nordijsko hodanje ili preuredite dom, recite si glasno da se ponosite sa sobom i da je posao obavljen odlično. „Bravo, frajerice! Konačno si se odvažila krenuti na fitness!“

Motivirajte se

Svi imamo poslove ili zadatke koje nerado obavljamo. Zadajte si ih sami, naglas, i kažite da to morate obaviti. „Halo, macane, danas je dobar dan za ispunjavanje porezne prijave, prije nego ti porezna pokuca na vrata, zar ne?“

Poslušajte drugo mišljenje

Svi ponekad teško donosimo odluke. Ostati ili otići? Progovoriti ili šutjeti? Kupiti ovo ili ono? Upravo zbog te naše neodlučnosti često ne odaberemo ništa i time propustimo priliku. Zato je dobro naglas reći: „Želim ostati zbog ovoga, a želim otići zbog onoga. Ne znam što je dobro, ali moram dokučiti.“ Vođenje ovakvog unutarnjeg razgovora naglas može vam pomoći u postizanju zadovoljavajućeg kompromisa između onoga što želite učiniti i onoga što ne želite, između vlastitih želja i tuđih očekivanja…

Postavite ciljeve

Recimo da se pokušavate organizirati za blagdane. Postavite cilj i napravite plan. Naravno, možete napraviti popis, ali ako sve izgovorite naglas, bit ćete fokusiraniji na ostvarenje tih ciljeva i manja je vjerojatnost da ćete skrenuti s puta. Ovu strategiju stalno koriste sportaši. Ako koristi njima, zašto ne bi i vama? „Spustite glavu, pratite loptu i dišite!“

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.