Prati nas

Vijesti

U Indiji je najgore, a u Danskoj najbolje biti umirovljenik

Koliko god da vam je teško spajati kraj s krajem – jer mirovine su male, a režije visoke – puno je više zemalja u kojima je još gore biti umirovljenik. Evo na primjer – Indija. Nikako ne želite ovisiti o njihovom mirovinskom sustavu.

Objavljeno

|

Kako žice umirovljenici u svijetu?
foto: BigStock

Da, znamo da penzionerima u Hrvatskoj nije lako. Mirovine su male, režije visoke, život je težak. No možda vas malo utješi popis zemalja u kojima je daleko gore.

Na primjer, mirovinski sustav Indije skoro je potpuno urušen, a biti umirovljenik u ovoj trećoj po snazi azijskoj ekonomiji, nije nimalo lako, piše portal Quartz.com. Prema Melbourne Mercer Global Pension Indeksu, Indija zauzima posljednje mjesto od 25 analiziranih zemalja kad je riječ o učinkovitosti mirovinskog sustava.  Studija konzultantske tvrtke Mercer traje već sedmu godinu i pokriva otprilike 60 posto svjetske populacije. Istraživanje uspoređuje mirovinske sustave prema 40 indikatora poput štednje, pokrivanja usluga, javnog duga i demografskih značajki.


Indija je tako postigla 40,3 bodava po Mercerovom indeksu – manje nego prošle godine kad je imala 43,5 bodova – što znači ocjenu D, jednako koliko su dobili i Kina, Koreja, Japan i Indonezija. To ukratko znači da mirovinski sustav, iako ima nekih poželjnih karakteristika, ima i ogromnih mana i slabosti koje valja promijeniti.

Po istom indeksu SAD su osvojile 56,3 bodova, što je puno niže od prosjeka koji iznosi 60,6. Na samom je vrhu Danska koja je osvojila 81,7 bodova.

Glavni razlog tako niske ocjene za Indiju je smanjenje štednje u kućanstvima. Osim toga, Indija bilježi i najveći porast očekivanog životnog vijeka – 75,9 godina – što znači i više osoba kojima valja isplaćivati mirovinu. Indija već sada ima jednu od najbrže rastućih starijih populacija na svijetu i tome se pokušava prilagoditi reformom sustava mirovinskog osiguranja. 2010. godine oko 8 posto indijske populacije bilo je starije od 60 godina, a ako se ovako nastavi, do 2050. bit će ih 19 posto što nikako nije dobra vijest za mirovinski sustav.

‘Na mirovine se troši 0,032 posto našeg BDP-a što zadovoljava samo 25 posto potrebnog iznosa. Nepal zadovoljava 47 posto, a Kina 74 posto’, kaže Mathew Cherian, ravnatelj humanitarne organizacije HelpAge India. Poboljšanja koja je predložio Mercer idu u smjeru osiguravanja većih mirovina ljudima koji su radili u neorganiziranim sustavima te osiguravanja barem nekakvih primanja za najsiromašnije članove društva.

Hrvatska, nažalost, nije obuhvaćena ovim istraživanjem.

 

.

Vijesti

U travnju stižu povišica mirovina i zaostaci, zna se i koliko

Razlika za prva dva mjeseca stići će s mirovinom u travnju. Inače, visina mirovine određuje se prema godinama staža i vrijednosti plaća.

Objavljeno

|

Autor

Kako do novca iz drugog stupa?

Travanjsko usklađivanje mirovina umirovljenicima će donijeti skromnih 17 kuna povišice na prosječnu mirovinu od približno 2.500 kuna! Nije to dovoljno ni za tri litre mlijeka, piše Večernji list.

Mirovine se usklađuju dva puta godišnje u skladu s kretanjem plaća i cijena, a prvo ovogodišnje usklađenje iznosit će samo 0,7 posto jer je znatno usporio rast plaća. Šest mjeseci ranije povišica je bila jača, i to 2,44 posto.


Ovog puta “iznevjerili” su poslodavci jer su plaće u drugom dijelu 2019. godine rasle samo 0,7 posto u odnosu na isplaćene bruto plaće u prvom dijelu godine, kada je povećanje bilo 3,4%! Istovremeno, ubrzala je inflacija na 0,7 posto s 0,2 posto u prvom dijelu godinu, što zbrojeno i podijeljeno s dva daje povišicu od 0,7 posto, javlja Večernji.

Prosječna se mirovina kreće oko 2.500 kuna, s tim što ljudi koji su radili više od 40 godina imaju prosječnu mirovinu oko 3.800 kuna. Kad se iz prosjeka isključi oko 176 tisuća umirovljenika koji su veći dio radnog vijeka radili izvan Hrvatske, najčešće u Srbiji ili Bosni i Hercegovini, te im je hrvatski dio mirovine oko 850 kuna, tada su prosječne mirovine ‘čistih’ hrvatskih umirovljenika 2.800 kuna, a onih s više od 40 godina staža oko 4.600 kuna.

Njima će 0,7 posto povišice donijeti oko 20 kuna više, a ljudima koji su radili dulje od četiri desetljeća te imali relativno pristojnu plaću oko 32 kune. Razlika za prva dva mjeseca stići će s mirovinom u travnju. Inače, visina mirovine određuje se prema godinama staža i vrijednosti plaća.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP