Prati nas

Vijesti

U Indiji je najgore, a u Danskoj najbolje biti umirovljenik

Koliko god da vam je teško spajati kraj s krajem – jer mirovine su male, a režije visoke – puno je više zemalja u kojima je još gore biti umirovljenik. Evo na primjer – Indija. Nikako ne želite ovisiti o njihovom mirovinskom sustavu.

Objavljeno

|

Kako žice umirovljenici u svijetu?
foto: BigStock

Da, znamo da penzionerima u Hrvatskoj nije lako. Mirovine su male, režije visoke, život je težak. No možda vas malo utješi popis zemalja u kojima je daleko gore.

Na primjer, mirovinski sustav Indije skoro je potpuno urušen, a biti umirovljenik u ovoj trećoj po snazi azijskoj ekonomiji, nije nimalo lako, piše portal Quartz.com. Prema Melbourne Mercer Global Pension Indeksu, Indija zauzima posljednje mjesto od 25 analiziranih zemalja kad je riječ o učinkovitosti mirovinskog sustava.  Studija konzultantske tvrtke Mercer traje već sedmu godinu i pokriva otprilike 60 posto svjetske populacije. Istraživanje uspoređuje mirovinske sustave prema 40 indikatora poput štednje, pokrivanja usluga, javnog duga i demografskih značajki.


Indija je tako postigla 40,3 bodava po Mercerovom indeksu – manje nego prošle godine kad je imala 43,5 bodova – što znači ocjenu D, jednako koliko su dobili i Kina, Koreja, Japan i Indonezija. To ukratko znači da mirovinski sustav, iako ima nekih poželjnih karakteristika, ima i ogromnih mana i slabosti koje valja promijeniti.

Po istom indeksu SAD su osvojile 56,3 bodova, što je puno niže od prosjeka koji iznosi 60,6. Na samom je vrhu Danska koja je osvojila 81,7 bodova.

Glavni razlog tako niske ocjene za Indiju je smanjenje štednje u kućanstvima. Osim toga, Indija bilježi i najveći porast očekivanog životnog vijeka – 75,9 godina – što znači i više osoba kojima valja isplaćivati mirovinu. Indija već sada ima jednu od najbrže rastućih starijih populacija na svijetu i tome se pokušava prilagoditi reformom sustava mirovinskog osiguranja. 2010. godine oko 8 posto indijske populacije bilo je starije od 60 godina, a ako se ovako nastavi, do 2050. bit će ih 19 posto što nikako nije dobra vijest za mirovinski sustav.

‘Na mirovine se troši 0,032 posto našeg BDP-a što zadovoljava samo 25 posto potrebnog iznosa. Nepal zadovoljava 47 posto, a Kina 74 posto’, kaže Mathew Cherian, ravnatelj humanitarne organizacije HelpAge India. Poboljšanja koja je predložio Mercer idu u smjeru osiguravanja većih mirovina ljudima koji su radili u neorganiziranim sustavima te osiguravanja barem nekakvih primanja za najsiromašnije članove društva.

Hrvatska, nažalost, nije obuhvaćena ovim istraživanjem.

 

.

Vijesti

Predsjednica je u povlaštenu mirovinu poslala dvije osobe, mediji tvrde da je riječ o svećenicima

Najviše osoba u privilegirane je mirovine otpremio prvi predsjednik Franjo Tuđman – 495, predsjednik Mesić 85, Ivo Josipović dvije. Vlatko Pavletić je u dva mjeseca obnašanja dužnosti predsjednika u mirovinu stigao poslati 18 osoba, a Zlatko Tomčić u dva tjedna – dvije.

Objavljeno

|

Autor

Ured predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović ne želi otkriti imena dviju osoba koje je predsjednica tijekom mandata poslala u povlaštenu mirovinu koja se dodjeljuje zbog osobitog doprinosa za razvoj Oružanih snaga, javlja Jutarnji.

Iz neslužbenih izvora bliskih Uredu predsjednice Jutarnji doznaje da su obje osobe kojima je predsjednica osigurala povlaštene mirovine – svećenici. N1 pak doznaje da su u mirovinu poslani vojni ordinarij u miru monsinjor Juraj Jezerinac i monsinjor Jakov Mamić, generalni vikar Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj.


Predsjednik države kao vrhovni zapovjednik Oružanih snaga ima ovlast da diskrecijskom odlukom nekog od pripadnika Oružanih snaga, policije i tajnih službi pošalje u povlaštenu mirovinu, a to znači i prije nego što je ta osoba po godinama života i staža stekla zakonske uvjete za umirovljenje.

Komu predsjednik može dati mirovinu?

Prema zakonu, međutim, predsjednik privilegiranom mirovinom ne može nagraditi bilo koga, već samo osobu koja imaju “osobite zasluge za unaprjeđenje Oružanih snaga”. Ta je predsjednička ovlast propisana člankom 5. Zakona o pravima iz mirovinskog osiguranja djelatnih vojnih osoba, policijskih službenika i ovlaštenih službenih osoba.

Najviše osoba u privilegirane je mirovine otpremio prvi predsjednik Franjo Tuđman – 495, predsjednik Mesić 85, Ivo Josipović dvije. Vlatko Pavletić je u dva mjeseca obnašanja dužnosti predsjednika u mirovinu stigao poslati 18 osoba, a Zlatko Tomčić u dva tjedna – dvije.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP