Prati nas

Vijesti

U Indiji je najgore, a u Danskoj najbolje biti umirovljenik

Koliko god da vam je teško spajati kraj s krajem – jer mirovine su male, a režije visoke – puno je više zemalja u kojima je još gore biti umirovljenik. Evo na primjer – Indija. Nikako ne želite ovisiti o njihovom mirovinskom sustavu.

Objavljeno

|

Kako žice umirovljenici u svijetu?
foto: BigStock

Da, znamo da penzionerima u Hrvatskoj nije lako. Mirovine su male, režije visoke, život je težak. No možda vas malo utješi popis zemalja u kojima je daleko gore.

Na primjer, mirovinski sustav Indije skoro je potpuno urušen, a biti umirovljenik u ovoj trećoj po snazi azijskoj ekonomiji, nije nimalo lako, piše portal Quartz.com. Prema Melbourne Mercer Global Pension Indeksu, Indija zauzima posljednje mjesto od 25 analiziranih zemalja kad je riječ o učinkovitosti mirovinskog sustava.  Studija konzultantske tvrtke Mercer traje već sedmu godinu i pokriva otprilike 60 posto svjetske populacije. Istraživanje uspoređuje mirovinske sustave prema 40 indikatora poput štednje, pokrivanja usluga, javnog duga i demografskih značajki.


Indija je tako postigla 40,3 bodava po Mercerovom indeksu – manje nego prošle godine kad je imala 43,5 bodova – što znači ocjenu D, jednako koliko su dobili i Kina, Koreja, Japan i Indonezija. To ukratko znači da mirovinski sustav, iako ima nekih poželjnih karakteristika, ima i ogromnih mana i slabosti koje valja promijeniti.

Po istom indeksu SAD su osvojile 56,3 bodova, što je puno niže od prosjeka koji iznosi 60,6. Na samom je vrhu Danska koja je osvojila 81,7 bodova.

Glavni razlog tako niske ocjene za Indiju je smanjenje štednje u kućanstvima. Osim toga, Indija bilježi i najveći porast očekivanog životnog vijeka – 75,9 godina – što znači i više osoba kojima valja isplaćivati mirovinu. Indija već sada ima jednu od najbrže rastućih starijih populacija na svijetu i tome se pokušava prilagoditi reformom sustava mirovinskog osiguranja. 2010. godine oko 8 posto indijske populacije bilo je starije od 60 godina, a ako se ovako nastavi, do 2050. bit će ih 19 posto što nikako nije dobra vijest za mirovinski sustav.

‘Na mirovine se troši 0,032 posto našeg BDP-a što zadovoljava samo 25 posto potrebnog iznosa. Nepal zadovoljava 47 posto, a Kina 74 posto’, kaže Mathew Cherian, ravnatelj humanitarne organizacije HelpAge India. Poboljšanja koja je predložio Mercer idu u smjeru osiguravanja većih mirovina ljudima koji su radili u neorganiziranim sustavima te osiguravanja barem nekakvih primanja za najsiromašnije članove društva.

Hrvatska, nažalost, nije obuhvaćena ovim istraživanjem.

 

.

Vijesti

Tomašić EU usporedila s Jugoslavijom: ‘Građani to ne žele, znamo kako je završila’

‘U govoru ste spomenuli temelje Europe u grčkoj filozofiji i rimskom pravu, ali kao demokršćanka propustili ste spomenuti kršćanstvo. Vaša Europa bježi od svojih korijena i zato je osuđena na propast.’

Objavljeno

|

Autor

Hrvatska konzervativna europarlamentarka Ruža Tomašić u Strasbourgu je sudjelovala u raspravi o novoj šefici Europske komisije Ursuli von der Leyen. Tomašić je, uz Ivana Sinćića i Mislava Kolakušića, bila protiv ovog izbora.

Novu je predsjednicu kritizirala te je te je usporedila njen program s “grandioznim idejama” o bratstvu i jedinstvu i Jugoslaviji.


“Odrastajući u socijalističkoj Jugoslaviji imala sam prilike čuti neke grandiozne ideje slične vašima. Bratstvo i jedinstvo, politička integracija, zajednička vojska, veća radnička i ženska prava. Znamo kako je to završilo. Isto će završiti i vaša vizija zato što građani to ne žele.”

“Govorite o zajedništvu i jednakosti u Europi, a zaboravljate da su sve čelne funkcije EU institucija zaposjele stare članice i još predlažete preglasavanje u području vanjske i sigurnosne politike. Toliko o jednakosti! U govoru ste spomenuli temelje Europe u grčkoj filozofiji i rimskom pravu, ali kao demokršćanka propustili ste spomenuti kršćanstvo. Vaša Europa bježi od svojih korijena i zato je osuđena na propast”, zaključila je Tomašić.

Nova predsjednica EK-a stala je pred novinare. Na pitanje hoće li doći u Hrvatsku ususret predsjedanja EU rekla je: ”Bila sam u Hrvatskoj i zasigurno ću se vratiti. Odlučila sam puno putovati jer smatram da je jako važno biti ne samo u Bruxellesu i Strasbourgu, već vidjeti i druge, ne samo glavne gradove nego i ruralne dijelove predivne Europske unije.” Dužnost će preuzeti 31. listopada.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP