Prati nas

Aktivno starenje

Do vraga s obavezama! Zabavljajte se kao kad ste bili dijete!

Plaćanje računa, odlazak na posao, pripremanje ručka, pospremanje kuće… Sve su to dosadni zadaci za odrasle. A gdje je nestala zabava? Sjećate li se kad ste bili dijete da vam je najvažnije bilo igrati se, ljuljati, pjevati…? To dijete još uvijek čuči u vama.

Objavljeno

|

Zabava za stariju ženu. Zabava za starije muškarce
foto: BigStock

Biti odrastao može biti teško. Što smo stariji, imamo više obaveza. Prije je zabava bila apsolutni prioritet, ali u zadnje vrijeme čini nam se da i zabavu moramo pažljivo isplanirati. No osloboditi dijete koje čuči negdje u nama može biti jako dobro. Može nam pomoći da na stvari gledamo iz drugog kuta i podsjetiti nas da svijet ne treba uzimati preozbiljno. Donosimo 11 načina pomoću kojih se ponovno možete osjećati kao dijete:

1. Bojanje

Knjige za bojanje – ali za odrasle – postale su jako popularne. Što i ne čudi jer se radi o odličnom načinu oslobađanja od stresa. To je čak alternativa meditaciji. Bojice u ruke i krenite!


2. Ples

Razmaknite namještaj, pustite si omiljenu glazbu i neka vas ponese ludi ritam. Ako vas brine što će reći susjedi, navucite zastore. Ili pustite da misle što god hoće.

napušavanje, duvanje, ganja, trava, kanabis,

foto: BigStock

3. Ljuljanje

Sjećate li se kad ste kao dijete željeli letjeti? E pa ljuljanje je najbliže tome. Spustite se u park, pronađite slobodnu ljuljački i krenite!

4. Otvaranje božićnih poklona

To nikad ne dosadi bez obzira koliko godina imate! Čak i ako poklanjate sami sebi, nema veze. Ako ste si nešto kupili, umotajte to i razveselite se. Poklonima se svi vesele.

5. Trčanje

U redu, možda niste više onako brzi kao prije, ali od trčanja se osjećate dobro. Nakon što steknete neku kondiciju, trčanje doista postaje zadovoljstvo.

6. Slušati staru muziku

Sjećate li se kad su vam roditelji prvi put posudili auto pa ste sjeli u njega i do daske odvrnuli glazbu? Učinite to ponovo. Ovaj puta bit će vam još i lakše jer se vjerojatno radi o vašem vlastitom automobilu. Također, obrišite prašinu sa svojih starih ploča, donesite gramofon s tavana i raspalite!

7. Prvi snijeg u zimi

Vidjeti prvi snijeg u zimi jednako je uzbudljivo kao i kad smo bili djeca. Nemojte ga propustiti. Čim primijetite prve pahulje, obucite se i izađite van. Napravite snjegovića, grudajte se, radite snježne anđele… uživajte!

Kad starci polude

foto: BigStock

8. Smijte se

Smisao za humor nema veze s godinama. I zato se smijte. Smijte se dok vas ne zaboli trbuh. Smijeh je lijek i zarazan je. I nemojte kukati da se nemate zbog čega smijati jer je život težak. Razloga za smijeh uvijek ima. Samo ga treba naći.

9. Pušite balone od gume za žvakanje

Sjećate li se Chunga-lunge? Ili Bazooke? To su one šarene i mirisne gume za žvakanje kojih morate staviti bar 4 u usta i onda puhati ogromne balone. Kad ste to zadnji put napravili? Pokušajte! Sigurni smo da ćete uživati baš kao i kad ste bili dijete.

10. Pjevajte

Dok se tuširate, dok se vozite u autu, dok pospremate po kući. I ne brinite ako nemate sluha. Pa nije to pjevačko natjecanje.

11. Vozite se na biciklu

Ostavite auto kod kuće i idite biciklom na posao. Ili se vozite po susjedstvu. Otiđite s biciklom prijatelju na kavu. Osim psa, bicikl je drugi najbolji čovjekov prijatelj.

.

Aktivno starenje

Cvijeta Pahljina doktorirala je sa 77 godina: Nikad nismo prestari, ali ni premladi za učenje

‘Bilo je puno ispita koje je trebalo pripremiti. To je jedno područje koje meni nije tako blisko, kao medicina, i trebalo je i taj rječnik svladati. Meni je svaki ispit jedno istraživanje, a ispita je bilo 15’, kaže logoterapeutkinja Pahjina.

Objavljeno

|

Autor

Mnogo puta spominjanu izreku da za obrazovanje nikada nije kasno, najbolje potvrđuje ova priča. Cvijeta Pahljina doktorica znanosti postala je sa 77 godina, javlja HRT.

Rođena je, kaže, na najljepšem otoku na svijetu – Rabu. Ima šestero djece i uspješnu karijeru. Diplomirala je na Medicinskom fakultetu i specijalizirala psihijatriju. Ali nije željela stati na tome.


Zato je ova 77-godišnjakinja odlučila doktorirati u području logopedagogije, svoje velike ljubavi. U to je uložila sedam godina predanoga rada. “Bilo je puno ispita koje je trebalo pripremiti. To je jedno područje koje meni nije tako blisko, kao medicina, i trebalo je i taj rječnik svladati. Meni je svaki ispit jedno istraživanje, a ispita je bilo 15”, rekla Pahljina.

Imala je, kaže, najbolju mentoricu na svijetu. A profesorica Dubravka Miljković uzvraća: “Koliko sam ja bila mentorica kolegici, toliko sam ja učila od nje. To je osoba s toliko puno životnog iskustva i topline da sam u svakom našem kontaktu ja možda profitirala više nego ona”, rekla je prof. dr. Miljković s Učiteljskog fakulteta.

To je do sada najposjećenija obrana doktorata na Učiteljskom fakultetu, otkrivaju i dekan i predsjednik Komisije. Cvijeta je suvereno obranila svoj doktorat, pokazala i kazala: “Nikada nismo previše stari da bi prestali s učenjem i nikada nismo previše mladi da bi s tim počeli.”

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP