Prati nas

Aktivno starenje

Do vraga s obavezama! Zabavljajte se kao kad ste bili dijete!

Plaćanje računa, odlazak na posao, pripremanje ručka, pospremanje kuće… Sve su to dosadni zadaci za odrasle. A gdje je nestala zabava? Sjećate li se kad ste bili dijete da vam je najvažnije bilo igrati se, ljuljati, pjevati…? To dijete još uvijek čuči u vama.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Zabava za stariju ženu. Zabava za starije muškarce
foto: BigStock

Biti odrastao može biti teško. Što smo stariji, imamo više obaveza. Prije je zabava bila apsolutni prioritet, ali u zadnje vrijeme čini nam se da i zabavu moramo pažljivo isplanirati. No osloboditi dijete koje čuči negdje u nama može biti jako dobro. Može nam pomoći da na stvari gledamo iz drugog kuta i podsjetiti nas da svijet ne treba uzimati preozbiljno. Donosimo 11 načina pomoću kojih se ponovno možete osjećati kao dijete:

1. Bojanje

Knjige za bojanje – ali za odrasle – postale su jako popularne. Što i ne čudi jer se radi o odličnom načinu oslobađanja od stresa. To je čak alternativa meditaciji. Bojice u ruke i krenite!


2. Ples

Razmaknite namještaj, pustite si omiljenu glazbu i neka vas ponese ludi ritam. Ako vas brine što će reći susjedi, navucite zastore. Ili pustite da misle što god hoće.

napušavanje, duvanje, ganja, trava, kanabis,

foto: BigStock

3. Ljuljanje

Sjećate li se kad ste kao dijete željeli letjeti? E pa ljuljanje je najbliže tome. Spustite se u park, pronađite slobodnu ljuljački i krenite!

4. Otvaranje božićnih poklona

To nikad ne dosadi bez obzira koliko godina imate! Čak i ako poklanjate sami sebi, nema veze. Ako ste si nešto kupili, umotajte to i razveselite se. Poklonima se svi vesele.

5. Trčanje

U redu, možda niste više onako brzi kao prije, ali od trčanja se osjećate dobro. Nakon što steknete neku kondiciju, trčanje doista postaje zadovoljstvo.

6. Slušati staru muziku

Sjećate li se kad su vam roditelji prvi put posudili auto pa ste sjeli u njega i do daske odvrnuli glazbu? Učinite to ponovo. Ovaj puta bit će vam još i lakše jer se vjerojatno radi o vašem vlastitom automobilu. Također, obrišite prašinu sa svojih starih ploča, donesite gramofon s tavana i raspalite!

7. Prvi snijeg u zimi

Vidjeti prvi snijeg u zimi jednako je uzbudljivo kao i kad smo bili djeca. Nemojte ga propustiti. Čim primijetite prve pahulje, obucite se i izađite van. Napravite snjegovića, grudajte se, radite snježne anđele… uživajte!

Kad starci polude

foto: BigStock

8. Smijte se

Smisao za humor nema veze s godinama. I zato se smijte. Smijte se dok vas ne zaboli trbuh. Smijeh je lijek i zarazan je. I nemojte kukati da se nemate zbog čega smijati jer je život težak. Razloga za smijeh uvijek ima. Samo ga treba naći.

9. Pušite balone od gume za žvakanje

Sjećate li se Chunga-lunge? Ili Bazooke? To su one šarene i mirisne gume za žvakanje kojih morate staviti bar 4 u usta i onda puhati ogromne balone. Kad ste to zadnji put napravili? Pokušajte! Sigurni smo da ćete uživati baš kao i kad ste bili dijete.

10. Pjevajte

Dok se tuširate, dok se vozite u autu, dok pospremate po kući. I ne brinite ako nemate sluha. Pa nije to pjevačko natjecanje.

11. Vozite se na biciklu

Ostavite auto kod kuće i idite biciklom na posao. Ili se vozite po susjedstvu. Otiđite s biciklom prijatelju na kavu. Osim psa, bicikl je drugi najbolji čovjekov prijatelj.

.

Aktivno starenje

Želite li brojati dupine ili paziti na planinsko bilje? Može!

Hrvatski nacionalni i parkovi prirode oglasili su da traže volontere i to za poslove koji su san snova: brojanje i evidencija dupina i galebova, izgradnja suhozida, tradicijsko vrtlarstvo, zaštita planinskog bilja…

Silvija Novak

Objavljeno

|

“Ah, kad jednom budem u penziji napokon ću imati vremena baviti se onim u čemu uživam!” Sigurno ste mnogo puta čuli ovakvu ili sličnu rečenicu, a možda ste je i sami koji put izgovorili. No kad penzija jednom dođe, vrlo je lako prepustiti se zovu kauča i daljinskog upravljača i zaboraviti da smo jednom maštali o tome da provodimo vrijeme u prirodi, zasadimo vrt, uzgajamo masline ili naučimo izgrađivati suhozide.

Ako i vi spadate u one koji bi željeli raditi nešto zanimljivo i korisno i pritom boraviti u prirodi, ali im treba mali poticaj, hrvatski nacionalni i parkovi prirode oglasili su da traže volontere. Ako vam ovo već sada zvuči primamljivo, čekajte da vidite detalje.


Park prirode Medvednica

Pridružite se volonterskom timu u Parku prirode Medvednica i postanite Medvednički anketar. Time ćete nam pomoći u istraživanju strukture i stavova posjetitelja Medvednice te unapređenju sustava praćenja posjećivanja i komunikacije s posjetiteljima.

Na Medvednici možete pomoći i u priređivanju tradicionalnih festivala tijekom godine i dati svoj doprinos promoviranju prirodnih i kulturnih vrijednosti, kao i pomoći u zaštiti vodozemaca Medvednice.

Žumberak

Na Žumberku se traže volonteri za prikupljanju vrijednih podataka o stanju kornjaša koji su potrebni u planiranju preporučenih smjernica za upravljanje područjima u kojima žive ovi sitni, ali bitni stanovnici naših šuma.

Papuk

Javna ustanova Park prirode Papuk kroz uspostavu nove turističke infrastrukture Eko kampa Duboka želi omogućiti populaciji školske djece nove edukacijske programe i produljenje boravka na višednevnim radionicama škola u prirodi za što su im prijeko potrebni volonteri.

Lonjsko polje

U Lonjskom polju traže volontere za uzgoj tradicijskog vrta a potrebno je čak pet osoba.

Telašćica

Prijavite se za volontiranje u Parku prirode “Telašćica” na Dugom otoku i pomognite u restauraciji stoljetnih maslinika i suhozida.

Mljet

Zaljubljenik ste u fotografiju i prirodu? Provedite tjedan dana na Zelenom otoku i donesite dašak umjetnosti u naš Park! Ovisno o dobu godine, imat ćete priliku dokumentirati živi svijet, aktivnosti u Parku, običaje i tradiciju, kulturne spomenike ili razna događanja.

Na Mljetu su potrebni i anketari posjetitelja Nacionalnog parka Mljet kako bi na temelju njihovih dojmova, mišljenja i prijedloga mogli poboljšati izbor i kvalitetu usluga koje su im na raspolaganju te unaprijediti razinu zaštite prirode.

Osin toga, na otoku Mljetu su dobrodošli i volonteri koji bi pomogli u izgradnji planinarskih puteva i čišćenju mljetskih uvala.

Papuk i Sjeverni Velebit

Ova dva parka prirode traže volontere za uzgoj i čuvanje planinskih biljaka. U Nacionalnom parku Sjeverni Velebit rade na obnovi botaničkog vrta i treba ih svaka pomoć koju mogu dobiti, a na Papuku treba zaštititi budući botanički rezervat na brdu Turjak.

Risnjak

Pridružite se ekipi u Nacionalnom parku Risnjak i iskušajte se u izradi šindre – tradicionalnog drvenog pokrova prirodne ljepote. Uz to što ćete izučiti jedan stari zanat, pomoći ćete u popravku i pokrivanju krovova kuća u sklopu Parka.

Plitvička jezera

Dođite na Plitvička jezera – jedinstveni nacionalni park u srcu Europe i prirodno područje na Listi svjetske baštine – i pomozite u njegovom očuvanju. Jedino ćemo tako priču o njegovoj ljepoti i vrijednosti moći ispričati i pokazati svima onima koji ju još nisu čuli i vidjeli.

Kornati

Na Kornatima traže volontere za praćenje i popisivanje dupina i galebova što su svakako poslovi iz snova. Pomozite u očuvanju ovih lijepih životinja u jednom od naših najljepših nacionalnih parkova.

Sve detalje o mjestima na kojima možete volontirati, kao i detalje o prijevozu, smještaju, zadacima i kontakt osobama, pronađite na ovom linku.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP