Prati nas

Mozaik

Jeste li kao roditelj obavili dobar posao?

Kakav ste roditelj? Kad biste si morali dati ocjenu od jedan do pet, koju biste si ocjenu dali? Pokazuje li vaše sad već odlaslo dijete da neke stvari jednostavno ne razumije i radi krivo, možda je krivica upravo na vama. Provjerite kakav ste posao obavili kroz ovih sedam točaka.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Jesam li dobar roditelj?
foto: BigStock

Često se može čuti da trebamo jako paziti kakav ćemo svijet ostaviti našoj djeci. No stvari su zapravo obrnute. Morali bismo paziti kakvu ćemo djecu ostaviti svijetu, jer ako su djeca dobra, za svijet ne trebamo brinuti. Vrijeme je zato za susret s realnošću. Mislite li da ste obavili dobar roditeljski posao? Provjerite kroz ovih sedam točaka:

1. Zdrav razum i sigurnost

Ničija djeca, pa tako ni vaša, nisu nepovrediva. Naučite ih da se klone sumnjivih vozila i da budu oprezna sa strancima. Iako su to savjeti koje ćemo prije dati malom djetetu, čak i tinejdžeri i mladi ljudi moraju znati što su potencijalne opasnosti. Tanka je linija između otvorenosti i sposobnosti sklapanja novih poznanstava te lakovjernosti i riskantnog ponašanja. Jeste li naučili svoju djecu tu razliku?


2. Vjeruj samome sebi

O nekim se stvarima ne pregovara. Naučite dijete da ima svoj stav i spozna vlastitu vrijednost. Da, uvijek će se naći netko tko će biti veći i opakiji od njega, ali to ga ne treba spriječiti da bude vjeran samome sebi.

3. Seks, seks i još malo seksa

A sada iskreno: jeste li i koliko puta otvoreno razgovarali s djetetom o seksu? Ako imate kćer, možda i jeste jer djevojke se trebaju čuvati, biti oprezne, paziti, brinuti… A što je sa sinovima? Jeste li ih naučili kako se trebaju ponašati prema ženama? Koliko često i koliko otvoreno ste razgovarali sa svojom djecom o tome kako seks funkcionira, kako spriječiti trudnoću i kako se ne zaraziti nekom spolno prenosivom bolešću? I ne, odgovor ‘pa neugodno mi je o tome s njima pričati’ nije dovoljno dobar odgovor. Jer ovdje se doslovno radi o životu i smrti. Naučite ih da uvijek koriste kondome i da ‘ne’ znači ‘ne’!

4. Kad već govorimo o tome kako biti pravi čovjek…

Suosjećanje i poštovanje prema drugim ljudima, prema životinjama i prema prirodi je nešto što se uči. Jeste li to naučili svoje dijete? Čovjeka se prosuđuje po onome što on čini, a ne po boji kože, nacionalnosti, religiji, horoskopskom znaku ili stanju na računu. Prema drugima se treba ponašati onako kako bismo mi željeli da se ti drugi ponašaju prema nama. Zvuči jednostavno, ali unatoč tome roditelji zaboravljaju svojoj djeci objasniti ovu vrlo važnu stvar.

5. A dio odrastanje je i…

Sve što vaše dijete zna, naučilo je od vas. Pa ako nešto ne zna – opet ste vi ‘zaslužni’. Svatko treba za sobom pospremiti, oprati posuđe, nešto skuhati, pomesti, obrisati prašinu. A ako vaše dijete to ne radi, nešto ste učinili krivo. Također, jako je važno da naučite svije dijete kako da bude odgovorno prema novcu. A to uključuje i sastavljanje popisa za kupovinu, pronalaženje popusta, planiranje većih kupovina, štednja i slične stvari.

Dio normalnog odnosa prema novcu uključuje i popravljanje stvari a ne samo bacanje i kupovanje novog. Vaše dijete mora znati kako obaviti sitne kućanske popravke, poput popravljanja toaleta, uređenja okućnice, bojanja zidova.

6. Vaš je zadatak naučiti dijete i kako da se ponaša u društvu

Sigurni smo da ste svoje dijete kad je bilo malo naučili da pozdravlja i da kaže ‘hvala’. No vaše odraslo dijete trebalo bi se znati ponašati u formalnim situacijama, na sastancima i u drugim prigodama jer to će mu znanje svakako trebati u poslovnom svijetu. Također, odnos s drugim ljudima uključuje i pisanje formalnih pisama, e-mailova, molbi za posao i sličnih stvari. Vaše bi dijete trebalo znati i kako podići kredit, te na što paziti prilikom zaduženja. Vaša iskustva –  i dobra i loša – ovdje će mu biti neprocjenjiva.

7. Poučite ga i filozofiji

Recimo, naučite ga novac nije sve i da se one najvažnije stvari ne mogu kupiti. Tu će lekciju naučiti čim se prvi put nesretno zaljubi, no neće škoditi ni da mu vi to posebno naglasite.

.

Show

Ljiljana Saucha: ‘Nisam znala da mi je to zadnja emisija, kažu da žele mlađe’

U programu Za slobodu 1991. uređivala je vijesti, podnevni i večernji dnevnik. Uređivala je i vodila središnji Dnevnik 2000, a zatim gotovo sve dnevnike i vijesti. Od 2011. radi u redakciji kulture.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

“Kada sam u četvrtak 17. rujna odradila Vijesti iz kulture, nisam znala da će mi to biti zadnje ovakvo pojavljivanje na ekranu u 37 godina dugoj karijeri na HRT-u”, napisala je na Facebooku televizijska urednica i voditeljica Ljiljana Saucha (63).

Kako je objasnila, u petak je doznala da emisiju više neće voditi, jer na HTV-u žele mlade ljude na ekranu. “Sve je ovo ‘novo normalno’, jer imam do mirovine još 14 mjeseci. Svima koji Vama koji ste pratili emisiju – hvala”, napisala je Saucha.


Iako su joj pratitelji novinari na društvenim mrežama savjetovali da tuži HRT zbog ageizma i seksizma, Saucha je odgovorila: “Ma ne, nije mi do toga.” Na pitanje zašto bi se to prihvaćalo kao normalno, odgovorila je: “Vidjela sam da su mnogi prije mene morali otići. I to puno mlađi. To je postalo normalno.”

Jedno od najprepoznatljivijih lica HTV-a, Ljiljana Saucha, diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Radila je kao novinarka Poleta i bila je suradnica suradnica Radija Zagreb od 1979. Vodila je i nekoliko serija za djecu, da bi se potom otisnula u Zagrebačku panoramu. Uređivala je brojne emisije mozaičnog programa kao što su Dobro jutro, Hrvatska, Dobar dan, Hrvatska zemlja i ljudi, Hrvatska danas.

Saucha je bila prva voditeljica hrvatskoga lota 1989. u emisiji Fortuna. U programu Za slobodu 1991. uređivala je vijesti, podnevni i večernji dnevnik. Uređivala je i vodila središnji Dnevnik 2000, a zatim gotovo sve dnevnike i vijesti. Od 2011. radi u redakciji kulture.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP