Prati nas

Aktivno starenje

Možemo li usporiti biološki sat?

Biološki sat ne može se zaustaviti. Ali se može malo usporiti. Za to nisu potrebni čudotvorni napici, skupocjeni preparati i komplicirani zahvati. Dovoljno je samo malo promijeniti način života i prestati s nekim lošim navikama.

Objavljeno

|

Kako usporiti biološki sat
foto. BigStock

Priznali i razmišljali o tome ili ne – svi želimo dug i zdrav život. Međutim, za željenu kvalitetu života nužno je i ponešto odricanja, samodiscipline i kontrole, piše portal Jutarnji.hr. Znanstvenici se slažu, moguće je vratiti biološki sat barem malo unatrag, no trebali biste već danas prestati s ovim lošim navikama:

1. Prestanite jesti nekvalitetnu hranu

Hrana prepuna natrija, zasićenih masnoća i šećera te manjka vlakna rezultirala je globalnom epidemijom bolesti kao što su rak, dijabetes, hipertenzija i kardiovaskularne bolesti.
Jedite što je moguće zdraviju i manje obrađivanu hranu: mnoštvo voća i povrća te hranu bogatu vlaknima, koja je dokazano vezana uz dugovječnost.

2. Prestanite pušiti

Svi pušači, bivši i sadašnji znaju koliko je teško prestati s ovom lošom navikom, no jedna od glavnih motiva svakako može doprinijeti vašoj odluci. Neka istraživanja dokazala su da vas pušenje može stajati i više od deset godina života.
Drugim riječima pušenje je jedan od najčešćih uzroka bolesti i smrti u svijetu, a koji se daju spriječiti. Utječe na pluća, srce, krvni tlak, stanje kože i još brojne segmente koji nepoželjno utječu na kvalitetu života i zdravlje.

3. Prestanite voditi pretežno sjedilački način života

Ukoliko smatrate da nemate vremena baviti se tjelovježbom kako neki sugeriraju – 30 minuta dnevno, razmislite o sljedećem. Velika studija objavljena 2011. godine u uglednom znanstvenom magazinu The Lancet, pokazala je kako samo 15 minuta umjerene tjelovježbe može znatno utjecati na zdravlje i dugovječnost. Točnije, može vam život produžiti za tri godine, dok osobe koje se bave nekim oblikom tjelovježbe od toga mogu imati koristi čak četiri godine.

4. Prestanite sa zamjeranjem

Ljutnja može biti velik emocionalni teret koji se potom odražava ni na vaše zdravlje jer povećava razinu kortizola, hormona stresa koji ima niz negativnih učinaka na srce, metabolizam i imunitet te je prema brojnim istraživanjima povezan s velikom stopom smrtnosti.

5. Prestanite biti nedruštveni

Neki od najdugovječnijih naroda, osim dobre prehrane, kvalitetan i dug život duguju zajednici. Dobri i kvalitetni odnosi od velike su važnosti u brojnim segmentima čovjekova života pa posljedično utječu i na njegovo zdravlje. S druge strane, manjak ili loši odnosi, mogu vam naštetiti u pogledu raspoloženja, samopouzdanja, ali i zdravlja.

6. Prestanite si ukidati vrijeme potrebno za zdrav san

Istraživanje je pokazalo kako manje od 6 i više od 9 sati sna može biti pogubno za vaše zdravlje, pa i život.
Naime, kvalitetan san pomaže u smanjenju stresa, depresije i srčanih bolesti. Ukoliko si ga ukidate i redovito preskačete optimalan broj sati – osjeti ćete posljedice ne samo na razini koncentracije i energije, nego i na zdravlju, odnosno – dugovječnosti.

7. Prestanite se ‘stresirati’

Stres, stres, stres… Koliko god o njemu pisali, i dalje je teško ovladati vještinom njegovog svladavanja i kontroliranja. Uistinu je suvišno nabrajati sve štetne posljedice stresa, jer se on najčešće odražava na individualnoj razini, svakom čovjeku pojedinačno i na njegovoj slaboj točki: netko će uslijed prevelikog stresa doživjeti napad astme, kod nekog će doći do poremećaja metabolizma, kod nekoga do povećanja tlaka ili srčanih problema.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.