Prati nas

Aktivno starenje

Zaposleni i u 87. godini života

Joshio Ozaki i Amano Takako nipošto nisu usamljeni slučajevi u Japanu, a lako se može dogoditi da ih bude i mnogo više. Jer Japan praktično – odumire! To je zemlja s najstarijim stanovništvom na svijetu i nipošto nema toliko djece koliko staraca umire.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

foto: BigStock

Sve je više stanovnika Japana koji rade makar su već odavno u dobu u kojem mogu uživati u mirovini. Kažu da ne znaju što bi inače činili, ali i čitavo društvo Japana postaje sve starije upravo velikom brzinom, piše Deutsche Welle.

Joshio Ozaki se brzo i lako penje po stepenicama u svojoj kući. Netko tko hoda iza njega jedva da bi pogodio, koliko mu je godina: čak 87. A to mu se ne bi reklo niti kada ga se vidi kako se vješto provlači kroz ono malo slobodnog prostora u njegovoj radionici. Doduše, hoda malčice pogrbljen, ali se odlično snalazi u svom carstvu. Posvuda su elektronički dijelovi, na stolovima je alat i uređaji, čitavo mnoštvo televizora i videorekordera.


Joshio Ozaki sa smiješkom rado priča o svom životu i zanesenosti tehnikom, ali malo o sebi osobno. On je inženjer i izumitelj, nekad je imao servis televizora. To je bilo davno, još prije nego što se u Japanu proizvela prva televizijska kamera. Nakon toga je mnogo godina proveo u Americi i radio u Kaliforniji za Sony Pictures. “Tamo sam se najprije užasno dosađivao jer sam samo morao popravljati pokvarene televizore”, kaže nam.

Ali onda se pismom obratio upravi Sonyja koja je čula kako je Ozaki već u Japanu bio odličan inženjer. “Pozvali su me u istraživački laboratorij Sonyja i to je bila prekretnica.” Početkom šezdesetih se konačno vratio u Japan, ali je i dalje radio za Sony. Živi sa suprugom na istočnom rubu Tokija i imaju dvoje djece. Ali djeca već odavno nisu djeca, nego imaju svoje obitelji i žive na drugim mjestima. On je pak prije svega imao svoj posao na kojem je stvorio više od 100 patenata, redom iz televizijske tehnike.

Sony zapravo svoje suradnike ispraća u mirovinu kad oni navrše šezdeset godina, ali je kod Ozakija učinjena iznimka – uz obostranu suglasnost. Jer Ozaki je bio usred razvoja sustava za digitalno snimanje zvuka i Sony je svakako želio da završi taj posao. Zapravo je ostao još mnogo duže nego što je itko mislio, još devet godina. Tek onda je otišao u mirovinu, ali samo “na papiru”. Jer i danas se svakog dana diže ujutro i juri u svoju radionicu: “Jednostavno volim eksperimentirati i sklapati nešto novo”, kaže gotovo ispričavajući se. Naravno da to ne radi zbog novca: “Ja imam odličnu mirovinu, ne moram zarađivati nikakav novac. To je jednostavno strast koja me i dalje tjera.”

foto: DW

Amano Takako i Joshio Ozaki (foto: DW)

Žena iz povijesti za povijest

To su riječi koje bi mogli čuti i od Amano Takako . Dogovorili smo se na jednom uglu i ona nas vidi mnogo prije nego što smo mi nju primijetili. Obučena je u kimono, ali opet jedva da biste i iz blizine točno pogodili njezine godine: i ona je već proslavila 87. rođendan.

Ona je svoj život provela na televiziji i već preko trideset godina za nacionalnu postaju NHK radi kao stilistica. Njezina specijalnost su serije čije se zbivanje događa u prošlosti i savjetuje ekipu kako da kostimiraju glumce. Koje su se boje nosile u tridesetima prošlog stoljeća? Koji materijali i koji uzorci su tada bili moderni? Mnogo toga ima “u glavi”, ali rado istražuje i po knjižnicama i arhivima. Naravno, za to dobiva honorar.

Poziva nas u svoju dnevnu sobu, a na stolu leži nekoliko televizijskih scenarija: “Prve verzije obično imaju nekoliko grešaka i netočnosti”, objašnjava. O tome razgovara s režiserom, sve dok i ona nije zadovoljna.

U savjetima joj pomaže i njezino osobno “tajno oružje”: s police iza kauča vadi bilježnicu ispunjenu sitnim, urednim rukopisom. To je bilježnica njezine starije sestre u kojoj je bilježila sve troškove i izdatke obitelji. Tako iz te bilježnice točno zna koliko su koštale na primjer jabuke 1962. ili kozmetika i lijekovi još prije rata.

Ona je udana i ima troje odrasle djece. I njezin suprug je u mirovini, makar ne sasvim: “Sad je on moj osobni vozač kad trebam otići na televiziju”, šali se dama. Ona sama svakako želi i dalje raditi, sve dok ikako može. Jer što bi inače radila? Samo bi se dosađivala, uvjerena je.

Čitava država odumire

Joshio Ozaki i Amano Takako nipošto nisu usamljeni slučajevi u Japanu, a lako se može dogoditi da ih bude i mnogo više. Jer Japan praktično – odumire! To je zemlja s najstarijim stanovništvom na svijetu i nipošto nema toliko djece koliko staraca umire.

Ako se ništa dramatično ne promjeni – a teško je da hoće, već do 2060. će Japan izgubiti čitavu trećinu od svojih 127 milijuna stanovnika. Istovremeno će i udio stanovnika u dobu mirovine dostići oko 40% ukupnog stanovništva. To nisu nikakve populističke prognoze užasa koji čeka naciju, nego službene procjene japanskog Ministarstva za zdravstvo i socijalnu skrb.

To znači i da čitavo društvo čekaju korjenite promjene u navikama. Ne samo u Japanu, problem starenja društva je raširen po mnogim razvijenim zemljama svijeta. Ali i u Japanu postoji još podjela na “mlade” i “stare” i ti svjetovi se rijetko susreću.

Tako je i Sony u prvim godinama nakon što je Ozaki otišao u mirovinu, redovito kontaktirao i raspravljao sa starim stručnjakom o nekim patentima i idejama na kojima je radio. Ali telefon je već odavno prestao zvoniti: “Sad još samo svake godine u prosincu dobivam pozivnicu za novogodišnju proslavu”, kaže nam Yoshio Ozaki. Ali takvi društveni kontakti mu ne trebaju. Radije i dalje odlazi u svoju malu radionicu u kojoj nema mnogo prostora, ali zato ima mnogo priča.

.

Aktivno starenje

Želite li brojati dupine ili paziti na planinsko bilje? Može!

Hrvatski nacionalni i parkovi prirode oglasili su da traže volontere i to za poslove koji su san snova: brojanje i evidencija dupina i galebova, izgradnja suhozida, tradicijsko vrtlarstvo, zaštita planinskog bilja…

Silvija Novak

Objavljeno

|

“Ah, kad jednom budem u penziji napokon ću imati vremena baviti se onim u čemu uživam!” Sigurno ste mnogo puta čuli ovakvu ili sličnu rečenicu, a možda ste je i sami koji put izgovorili. No kad penzija jednom dođe, vrlo je lako prepustiti se zovu kauča i daljinskog upravljača i zaboraviti da smo jednom maštali o tome da provodimo vrijeme u prirodi, zasadimo vrt, uzgajamo masline ili naučimo izgrađivati suhozide.

Ako i vi spadate u one koji bi željeli raditi nešto zanimljivo i korisno i pritom boraviti u prirodi, ali im treba mali poticaj, hrvatski nacionalni i parkovi prirode oglasili su da traže volontere. Ako vam ovo već sada zvuči primamljivo, čekajte da vidite detalje.


Park prirode Medvednica

Pridružite se volonterskom timu u Parku prirode Medvednica i postanite Medvednički anketar. Time ćete nam pomoći u istraživanju strukture i stavova posjetitelja Medvednice te unapređenju sustava praćenja posjećivanja i komunikacije s posjetiteljima.

Na Medvednici možete pomoći i u priređivanju tradicionalnih festivala tijekom godine i dati svoj doprinos promoviranju prirodnih i kulturnih vrijednosti, kao i pomoći u zaštiti vodozemaca Medvednice.

Žumberak

Na Žumberku se traže volonteri za prikupljanju vrijednih podataka o stanju kornjaša koji su potrebni u planiranju preporučenih smjernica za upravljanje područjima u kojima žive ovi sitni, ali bitni stanovnici naših šuma.

Papuk

Javna ustanova Park prirode Papuk kroz uspostavu nove turističke infrastrukture Eko kampa Duboka želi omogućiti populaciji školske djece nove edukacijske programe i produljenje boravka na višednevnim radionicama škola u prirodi za što su im prijeko potrebni volonteri.

Lonjsko polje

U Lonjskom polju traže volontere za uzgoj tradicijskog vrta a potrebno je čak pet osoba.

Telašćica

Prijavite se za volontiranje u Parku prirode “Telašćica” na Dugom otoku i pomognite u restauraciji stoljetnih maslinika i suhozida.

Mljet

Zaljubljenik ste u fotografiju i prirodu? Provedite tjedan dana na Zelenom otoku i donesite dašak umjetnosti u naš Park! Ovisno o dobu godine, imat ćete priliku dokumentirati živi svijet, aktivnosti u Parku, običaje i tradiciju, kulturne spomenike ili razna događanja.

Na Mljetu su potrebni i anketari posjetitelja Nacionalnog parka Mljet kako bi na temelju njihovih dojmova, mišljenja i prijedloga mogli poboljšati izbor i kvalitetu usluga koje su im na raspolaganju te unaprijediti razinu zaštite prirode.

Osin toga, na otoku Mljetu su dobrodošli i volonteri koji bi pomogli u izgradnji planinarskih puteva i čišćenju mljetskih uvala.

Papuk i Sjeverni Velebit

Ova dva parka prirode traže volontere za uzgoj i čuvanje planinskih biljaka. U Nacionalnom parku Sjeverni Velebit rade na obnovi botaničkog vrta i treba ih svaka pomoć koju mogu dobiti, a na Papuku treba zaštititi budući botanički rezervat na brdu Turjak.

Risnjak

Pridružite se ekipi u Nacionalnom parku Risnjak i iskušajte se u izradi šindre – tradicionalnog drvenog pokrova prirodne ljepote. Uz to što ćete izučiti jedan stari zanat, pomoći ćete u popravku i pokrivanju krovova kuća u sklopu Parka.

Plitvička jezera

Dođite na Plitvička jezera – jedinstveni nacionalni park u srcu Europe i prirodno područje na Listi svjetske baštine – i pomozite u njegovom očuvanju. Jedino ćemo tako priču o njegovoj ljepoti i vrijednosti moći ispričati i pokazati svima onima koji ju još nisu čuli i vidjeli.

Kornati

Na Kornatima traže volontere za praćenje i popisivanje dupina i galebova što su svakako poslovi iz snova. Pomozite u očuvanju ovih lijepih životinja u jednom od naših najljepših nacionalnih parkova.

Sve detalje o mjestima na kojima možete volontirati, kao i detalje o prijevozu, smještaju, zadacima i kontakt osobama, pronađite na ovom linku.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP