Prati nas

Mozaik

Što smo stariji, sve čvršće vjerujemo u boga

U proteklih 20 godina, vjera u boga je opadala u većini ispitivanih zemalja, ali taj pad je bio skroman, tvrde znanstvenici. Izrael, Slovenija i Rusija su izuzeci i u njima je vjera u boga rasla. Na primjer, u Rusiji je čak 16% više onih koji su postali vjernici u usporedbi s onima koji su izgubili vjeru.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Zašto vjerujemo u boga
foto: BigStock

Samo 23% ljudi mlađih od 27 godina čvrsto vjeruje u boga, pokazalo je to istraživanje provedeno na Sveučilištu u Chicagu. Znanstvenici u obradili podatke prikupljene od 1991. -2008. godine u 30 zemalja, od Čilea do Japana.

„Tražili smo razlike između starosnih grupa, a najveći porast u vjerovanju u boga se pojavljuje nakon 58. rođendana“, kaže istraživač Tom Smith, prenosi Daily mail. „To pak sugerira da što je čovjek stariji, njegova vjera raste. Možda je to odgovor na iščekivanje kraja života.“


U proteklih 20 godina, vjera u boga je opadala u većini ispitivanih zemalja, ali taj pad je bio skroman, tvrde znanstvenici. Izrael, Slovenija i Rusija su izuzeci i u njima je vjera u boga rasla. Na primjer, u Rusiji je čak 16% više onih koji su postali vjernici u usporedbi s onima koji su izgubili vjeru.

Najviše se vjeruje u dominantno katoličkim zemljama poput Filipina, gdje je čak 94% vjernika, a najmanje se vjeruje u zapadnim europskim zemljama. Tako samo 13% stanovnika bivše Istočne Njemačke vjeruje u boga.

U Hrvatskoj nešto manje manje katolika

Dok je, prema popisu stanovnika iz 2011. godine  broj stanovnika u deset godina smanjen za 150.000, broj katolika je pao nešto više, za 206.000, odnosno 5,28 posto. Međutim, Hrvatska je i dalje izrazito katolička zemlja s čak 86,28 posto građana koji se izjašnjavaju kao katolici. Tek smo za dlaku manje vjerski homogeni nego što smo bili desetljeće ranije, jer je udio katoličkog stanovništva pao sa 87,97 posto na 86,28. Najvjerojatnije zahvaljujući predsjedniku Ivi Josipoviću koji se u javnosti izjasnio kao agnostik, između dva popisa nevjerojatno je porastao broj agnostika: dok se 2001. samo 1547 građana Hrvatske izjašnjavalo tako, agnostika je na ovom popisu bilo dvadesetak puta više: 32.518. (Jutarnji list, 17, 12, 2012)

81% ispitanih Amerikanaca kaže da je uvijek vjerovalo u boga, a 68% ih smatra da čovjek ima osobnu vezu s bogom.

Zemlje obuhvaćene ovim istraživanjem su Australija, Austrija, Čile, Cipar, češka, Danska, Francuska, Njemačka, velika Britanija, Mađarska, Irska, Izrael, Italija, Japan, Latvija, Nizozemska, Novi Zeland, Sjeverna Irska, Norveška, Filipini, Poljska, Portugal, Rusija, Slovačka, Slovenija, Španjolska, Švedska, Švicarska i Sjedinjene Države.

.

Show

Tereza Kesovija predstavila novu pjesmu ‘Ima te’

Spot potpisuje Katja Restović, snimali smo u Istri, a ona je mene zamislila u luksuznom kabrioletu i da sam poput Grace Kelly, kaže Tereza.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Jeste li već poslušali novu pjesmu Tereze Kesovije? Ova istinska diva hrvatske glazbe predstavila je svoj novi singl naziva “Ima te”, koji je baš za Terezu napisao Aljoša Šerić, frontman grupe Pavel.

Pjesmu, koja bi se ubrzo mogla naći rame uz rame s ostalim legendarnim Terezinim evergrinima, prati i video spot u kojem je Tereza oživjela duh prerano preminule monegaške princeze i velike glumice zlatnog doba Hollywooda – Grace Kelly, koju je sama i osobno poznavala.


“Spot potpisuje Katja Restović, snimali smo u Istri, a ona je mene zamislila u luksuznom kabrioletu i da sam poput Grace Kelly. Jer sam imala vrlo lijep odnos s tom divnom osobom. I sve je bilo idealno osim bijelog šala koji se opirao zakonima fizike i letio na krivu stranu. I to me jako srdilo”, kazala je Tereza za Jutarnji.hr.

Na predstavljanju pjesme bila je i velika Terezina prijateljica Gabi Novak, ali i članovi Terezine obitelji, prije svega njena unuka Mila, kći Alana Ungara, Terezinog sina iz braka s glazbenikom Mirom Ungarom, koja je upravo proslavila 30. rođendan.

“Sve ovo danas posvećujem prije svega mojoj Mili”, rekla je Tereza pokazujući na “svoje sveto trojstvo, svoju malu obitelj”. Poslušajte pjesmu:

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP