Prati nas

Vijesti

SUH zabrinut zbog najave ‘kanadizacije’ zdravstva

Kanadski javni sustav uopće ne pokriva lijekove na recept, zubarske usluge, protetiku, kućnu njegu, dugoročnu skrb itd. Sve te usluge plaćaju se dodatno, iz privatnog džepa ili uplatom dodatnog zdravstvenog osiguranja. Usluge se realiziraju većinom kroz privatne zdravstvene kapacitete

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Tihomir Orešković
Tihomir Orešković (screenshot: HTV)

Sindikat umirovljenik Hrvatske priopćenjem je izrazio zabrinutost zbog mogućih smjerova reforme zdravstva.  “Nije bilo neočekivano da će mandataru Tihomiru Oreškoviću, koji dolazi iz farmaceutske industrije, u fokusu biti i “reforma” zdravstva, ali Sindikat umirovljenika Hrvatske zabrinjava da je započeo davati javne izjave o modelu reforme, a da se o tome prethodno nije provela široka javna rasprava. Hrvatska je po prvom predsjedatelju Svjetske zdravstvene organizacije, dr. Andriji Štamparu, poznata kao promicateljica javnog zdravstva, a Orešković najavljuje svojevrsnu kanadizaciju hrvatskog zdravstva, koje je među najkvalitetnijima u regiji”, navode iz SUH-a te podsjećaju na izjavu mandatara Oreškovića: “Svi znate da sam odrastao u Kanadi i mislim da je njihov model uspješan. Ima mogućnosti za efikasnost i treba gledati gdje možemo smanjiti neke stvari. To ne znači da je privatni sustav jedina solucija.”

 

Ćorušić (HDZ): Ako hoćeš bolji krevet, madrac ili pravo na izbor liječnika, moraš dodatno platiti

Kandidat za novog ministra zdravstva Ante Ćorušić (HDZ) za RTL je komentirao kako on vidi hrvatsko zdravstvo u budućnosti. 

Rekli ste da je naš sustav socijalistički i da ga moramo racionalizirati.

Ali to samo misleći na naš standard, na skrb – ako hoćeš bolji krevet, madrac, pravo izbora doktora i institucije – to moraš dodatno platiti. Svugdje u svijetu je tako.

Naš sustav je preglomazan za broj stanovnika u Hrvatskoj. Imamo previše bolnica. Hoćete li tu rezati?

U Hrvatskoj su bolnice rađene prije popisa stanovništva, a mi imamo višak bolničkih postelja, osobito u Zagrebu. Mi moramo reducirati pasivne postelje i uključiti živost u akutnoj medicini – ona koja je ljudima važna.

Ide li se onda u privatizaciju zdravstva?

Hrvatska, prema zadnjim podacima Eurobarometra, troši 1,7 posto za usluge u privatnom zdravstvenom sektoru. Ne moramo se bojati privatnog sektora ako je on neprofitabilan. Sva dobit ne može se upotrijebiti za kupovanje jahti i slično, već za reinvestiranje.

Iz SUH-a ne sumnjaju u Oreškovićeve dobre namjere, ali i upozoravaju. “Njegovi dosadašnji izvori informacija su privatni susret na zagrebačkoj špici prije nekoliko dana s dr. Antom Čorušićem, HDZ-ovim zdravstvenim ideologom, te sa zastupnicima Mosta. Uvjereni smo kako HDZ i Most nikako ne bi dali uputu kojom se bitno reducira javno zdravstvo, te smanjuju prava zdravstvenih osiguranika. Hrvatsko javno zdravstvo je univerzalno i promiče što jednakopravnost, dok je kanadski model, iako nominalno javni sustav i nešto bolji od SAD-ovog, ipak bitno drukčiji.


Kanadski javni sustav realizira se većinom kroz privatne zdravstvene kapacitete, a uopće ne pokriva lijekove na recept, zubarske usluge, protetiku, kućnu njegu, dugoročnu skrb itd. Sve te usluge plaćaju se dodatno, iz privatnog džepa ili uplatom dodatnog zdravstvenog osiguranja, pa je tako kanadsko “javno zdravstvo”, javno za siromašne, a privatno za bogate. Istina, od prije znamo kako je Most “mišljenja da bi uvođenje privatnog sektora u zdravstvo povećalo efikasnost sustava i smanjilo trošak njegova financiranja iz javnih izvora”, zbunjuje izjava Bože Petrova nakon razgovora s Oreškovićem kako je to “borba i za male ljude, jer mali ljudi su bili pogođeni zadnjih 20 godina, a to će se sad promijeniti”. Kako su starije osobe mahom u zoni siromaštva, jednostavno je pretpostaviti kako bi prošle u zdravstvenoj reformi po kanadskom receptu”, stoji u priopćenju SUH-a.

 

Matulić (Most): Kanadski zdravstveni model neće se dogoditi u RH

Jasna Matulić iz Mosta nezavisnih lista za N1 televiziju je komentirala navode koji dolaze iz HDZ-a, a tiču se reforme hrvatskog zdravstva. 

Čuli smo i iz redova HDZ-a o privatizaciji zdravstva, a Most to ne želi?

Ostajemo pri tome da zdravstvo mora svakom građaninu pružiti potrebnu zaštitu. Mora se napraviti i jednaka kvaliteta po cijeloj Hrvatskoj, i tu neće biti privatizacija, ne u tom smislu u kojem se komunicira.

Čuli smo kandidata za ministra zdravlja da je kanadski model ono što se očekuje u Hrvatskoj, a taj model predviđa plaćanje mnogih stvari.

Neće se to dogoditi, niti se ne može dogoditi, to sada nije ni moguće. Naš prijedlog reforme zdravstva ne ide za tim, nego upravo da svaki građanin ima pravo na zdravstvenu zaštitu. Spominjanje kandadskog sistema se ne može jednostavno preslikati na Hrvatsku, manja smo zemlja i drugačijeg standarda. Upravo razrađujemo reformu, ali građane mogu umiriti da nikako ne idemo u privatizaciju.

 

.

Vijesti

Infektolog Ivić o Vidović Krišto: ‘Ne razumije, čini štetu, falsificira’

Njezina sloboda da ne nosi masku ne može ugrožavati nečiju slobodu da ostane zdrav.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Saborska zastupnica Karolina Vidović-Krišto izbačena je danas iz sabornice jer nije htjela nositi masku. Političarka koja je u Sabor ušla na listi Domovinskog pokreta Miroslava Škore, već od prvog dana zasjedanja aktualnog saziva postala je miljenica protivnika protupandemijskih mjera.

Njeno inzistiranje na nenošenju maske komentirao je za Slobodnu Dalmaciju šef splitske infektologije Ivo Ivić. “Zastupnica se bavi stvarima koje jednostavno ne razumije. Ne znam kakve su to sve teorije urota ili što, ali gospođa čini veliku štetu jer je na poziciji saborske zastupnice koja bi trebala prosvjećivati, a ne falsificirati. Ona može željeti da nema bolesti COVID-19, ali epidemija je tu bez obzira na njezine naivne želje”


“Bolest je tu, neće nestati, ali noseći masku, držeći distancu, izbjegavanjem većih okupljanja, može se dobro upravljati krivuljom zaraženih. Vidjeli ste ovo ljeto, kad smo se malo više opustili, što se događa. I sad zamislite da poslušamo zastupnicu, skinemo svi maske, družimo se i pravimo se da SARS-CoV-2 ne postoji, pa nastao bi kaos. Ovako uz malu žrtvu možemo upravljati brojem oboljelih, dobro ih zbrinuti, te ostatak sustava može normalno raditi. Sve to ne bi se moglo kad bi se epidemija rasplamsala”, kaže Ivić pa nastavlja:

“Njezina sloboda da ne nosi masku ne može ugrožavati nečiju slobodu da ostane zdrav. Primjerice, što ako gospođa Krišto prenese virus nekoj drugoj osobi i ta osoba njezinu slobodu, dakle nenošenje maske, plati svojim životom? Maske su odlična zaštita, ali samo ako ih nosimo svi. Tada je transfer kapljica iz zaražene osobe prema drugoj zdravoj osobi smanjen na najmanju moguću mjeru – zaključuje Ivić, navodeći da je u ovih pola godine vidio brojne stare i mlade koji su umrli. Doduše, napominje, neki od njih su bili kronični bolesnici, ali da nisu pokupili virus danas bi bili – živi.”

“Ako i ne umrete od bolesti COVID-19, treba li vam da ležite na infektologiji i borite se zrak, imate tešku upalu pluća i budete ‘izvan stroja’ nekoliko mjeseci? Mislim da znate odgovor na to pitanje”, kaže za Slobodnu Ivić.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP