Prati nas

Vijesti

SUH zabrinut zbog najave ‘kanadizacije’ zdravstva

Kanadski javni sustav uopće ne pokriva lijekove na recept, zubarske usluge, protetiku, kućnu njegu, dugoročnu skrb itd. Sve te usluge plaćaju se dodatno, iz privatnog džepa ili uplatom dodatnog zdravstvenog osiguranja. Usluge se realiziraju većinom kroz privatne zdravstvene kapacitete

Objavljeno

|

Tihomir Orešković
Tihomir Orešković (screenshot: HTV)

Sindikat umirovljenik Hrvatske priopćenjem je izrazio zabrinutost zbog mogućih smjerova reforme zdravstva.  “Nije bilo neočekivano da će mandataru Tihomiru Oreškoviću, koji dolazi iz farmaceutske industrije, u fokusu biti i “reforma” zdravstva, ali Sindikat umirovljenika Hrvatske zabrinjava da je započeo davati javne izjave o modelu reforme, a da se o tome prethodno nije provela široka javna rasprava. Hrvatska je po prvom predsjedatelju Svjetske zdravstvene organizacije, dr. Andriji Štamparu, poznata kao promicateljica javnog zdravstva, a Orešković najavljuje svojevrsnu kanadizaciju hrvatskog zdravstva, koje je među najkvalitetnijima u regiji”, navode iz SUH-a te podsjećaju na izjavu mandatara Oreškovića: “Svi znate da sam odrastao u Kanadi i mislim da je njihov model uspješan. Ima mogućnosti za efikasnost i treba gledati gdje možemo smanjiti neke stvari. To ne znači da je privatni sustav jedina solucija.”

 

Ćorušić (HDZ): Ako hoćeš bolji krevet, madrac ili pravo na izbor liječnika, moraš dodatno platiti

Kandidat za novog ministra zdravstva Ante Ćorušić (HDZ) za RTL je komentirao kako on vidi hrvatsko zdravstvo u budućnosti. 

Rekli ste da je naš sustav socijalistički i da ga moramo racionalizirati.

Ali to samo misleći na naš standard, na skrb – ako hoćeš bolji krevet, madrac, pravo izbora doktora i institucije – to moraš dodatno platiti. Svugdje u svijetu je tako.

Naš sustav je preglomazan za broj stanovnika u Hrvatskoj. Imamo previše bolnica. Hoćete li tu rezati?

U Hrvatskoj su bolnice rađene prije popisa stanovništva, a mi imamo višak bolničkih postelja, osobito u Zagrebu. Mi moramo reducirati pasivne postelje i uključiti živost u akutnoj medicini – ona koja je ljudima važna.

Ide li se onda u privatizaciju zdravstva?

Hrvatska, prema zadnjim podacima Eurobarometra, troši 1,7 posto za usluge u privatnom zdravstvenom sektoru. Ne moramo se bojati privatnog sektora ako je on neprofitabilan. Sva dobit ne može se upotrijebiti za kupovanje jahti i slično, već za reinvestiranje.

Iz SUH-a ne sumnjaju u Oreškovićeve dobre namjere, ali i upozoravaju. “Njegovi dosadašnji izvori informacija su privatni susret na zagrebačkoj špici prije nekoliko dana s dr. Antom Čorušićem, HDZ-ovim zdravstvenim ideologom, te sa zastupnicima Mosta. Uvjereni smo kako HDZ i Most nikako ne bi dali uputu kojom se bitno reducira javno zdravstvo, te smanjuju prava zdravstvenih osiguranika. Hrvatsko javno zdravstvo je univerzalno i promiče što jednakopravnost, dok je kanadski model, iako nominalno javni sustav i nešto bolji od SAD-ovog, ipak bitno drukčiji.

Kanadski javni sustav realizira se većinom kroz privatne zdravstvene kapacitete, a uopće ne pokriva lijekove na recept, zubarske usluge, protetiku, kućnu njegu, dugoročnu skrb itd. Sve te usluge plaćaju se dodatno, iz privatnog džepa ili uplatom dodatnog zdravstvenog osiguranja, pa je tako kanadsko “javno zdravstvo”, javno za siromašne, a privatno za bogate. Istina, od prije znamo kako je Most “mišljenja da bi uvođenje privatnog sektora u zdravstvo povećalo efikasnost sustava i smanjilo trošak njegova financiranja iz javnih izvora”, zbunjuje izjava Bože Petrova nakon razgovora s Oreškovićem kako je to “borba i za male ljude, jer mali ljudi su bili pogođeni zadnjih 20 godina, a to će se sad promijeniti”. Kako su starije osobe mahom u zoni siromaštva, jednostavno je pretpostaviti kako bi prošle u zdravstvenoj reformi po kanadskom receptu”, stoji u priopćenju SUH-a.

 

Matulić (Most): Kanadski zdravstveni model neće se dogoditi u RH

Jasna Matulić iz Mosta nezavisnih lista za N1 televiziju je komentirala navode koji dolaze iz HDZ-a, a tiču se reforme hrvatskog zdravstva. 

Čuli smo i iz redova HDZ-a o privatizaciji zdravstva, a Most to ne želi?

Ostajemo pri tome da zdravstvo mora svakom građaninu pružiti potrebnu zaštitu. Mora se napraviti i jednaka kvaliteta po cijeloj Hrvatskoj, i tu neće biti privatizacija, ne u tom smislu u kojem se komunicira.

Čuli smo kandidata za ministra zdravlja da je kanadski model ono što se očekuje u Hrvatskoj, a taj model predviđa plaćanje mnogih stvari.

Neće se to dogoditi, niti se ne može dogoditi, to sada nije ni moguće. Naš prijedlog reforme zdravstva ne ide za tim, nego upravo da svaki građanin ima pravo na zdravstvenu zaštitu. Spominjanje kandadskog sistema se ne može jednostavno preslikati na Hrvatsku, manja smo zemlja i drugačijeg standarda. Upravo razrađujemo reformu, ali građane mogu umiriti da nikako ne idemo u privatizaciju.

 

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.