Prati nas

Mozaik

A sada – okrećem novi list!

Niste posve zadovoljni i trebate nešto novo u životu. Ima stvari u kojima biste najradije krenuli ispočetka, a nešto vas zadržava. Željeli biste da se možete pokrenuti, a nekako se uvijek nešto ispriječi i drži vas u mjestu. Ne bojte se – događa se svima. Srećom, ima pomoći…

Silvija Novak

Objavljeno

|

Kako promijeniti život?
foto: BigStock

Koliko ste puta pomislili da trebate ili želite promijeniti nešto u svom životu? No, znate da ste najčešće upravo vi ta osoba koja vas sputava, zar ne? Možda samo trebate malo motivacije. Možda samo ne znate kako to postići. Možda samo trebate mali podstrek, piše portal Allswomentalk.

1. Analizirajte sadašnjost

Prvo što morate učiniti ako želite okrenuti novu stranicu u svom životu je odmaknuti se i iskreno sagledati kakav je vaš život u ovom trenutku. Tek kad točno ustanovite što je to zbog čega se ne osjećate onako kao biste željeli, moći ćete ispred sebe vidjeti put koji vas vodi k novoj sreći. Kad točno odredite što nije u redu i gdje biste zapravo željeli biti, moći ćete tamo doista i krenuti.


2. Slušajte sebe

Kad se radi o velikim odlukama, na njih utječe puno faktora poput obitelji, prijatelja, ali i vaše vlastite želje da stvari pokrenete u određenom smjeru. No, zapamtite, odluka će na kraju ipak morati biti vaša. Kad se radi o stvarima koje se tiču vašeg života, vi ste taj koji mora odlučiti, a ne netko drugi.

3. Ne bojte se

Čak i ako novo poglavlje u svojem životu počinjete od same nule, ne bojte se. Umjesto straha pokušajte pronaći uzbuđenje i motivaciju u nepoznatom. Na trenutke nesigurnosti gledajte kao na pitanja na koja morate naći odgovor prije nego nastavite dalje, a ne kao na nešto što će vas potpuno zaustaviti na vašem putu.

4. Postavljajte si izazove

Nećete nikada započeti novo poglavlje svojeg života ako sami sebi ne postavljate izazove. Vaša trenutna zona udobnosti predstavlja vašu trenutnu fazu u životu, a da biste zakoračili naprijed morate izaći iz te sigurne zone. Pogurajte se malo i prevalite tu dodatnu udaljenost. Vi zapravo možete puno više nego što mislite.

5. Usredotočite se na budućnost

Svaki novi početak je ispunjen brigama i preprekama, no kroz ta teška vremena ono što će vas pogurati naprijed je pomisao na svijetlu budućnost koju sami za sebe stvarate i zbog koje se trudite.

6. Nađite si novi hobi

Želite li započeti novo poglavlje u svojem životu, najlakši način da ga obilježite je da nađete kakav jednostavan hobi. To može biti nešto potpuno jednostavno: priključite se grupi za vježbanje, književnom klubu ili naučite nešto novo. Kroz novu aktivnost upoznat ćete i nove ljude i steći nove prilike. Započet će novo – sve!

7. Dajte si vremena

I jednom kad ste odlučili, učinili taj ekstra korak i okrenuli novi list, dajte si nešto vremena prije nego  vam sve to postane normalno. Nemojte se obeshrabtiti ako bude i težih trenutaka. Ljudi su prilično otporna bića i kad se jednom naviknete na neki novi element, činit će vam se da je oduvijek dio vaše prirode.

Da, može biti pomalo zastrašujuće ostaviti za sobom ono poznato i krenuti u nešto novo, no tako rastemo i postajemo bolji i jači ljudi.

.

Mozaik

Lewisia – kamena djevica kojoj ćete se veseliti iz godine u godinu

Lewisia je otporna biljka kojoj je siromašan kamenjar prirodno okruženje. Može se uzgajati na ekstremno ocjeditim položajima, ali i u loncima.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Kada bismo mogli križati čuvarkuću i jaglac, vjerojatno bismo dobili biljku nalik lewisiji, cvjetnici koja polako, ali sigurno, osvaja hrvatske vrtove i balkone. Priča o njoj, barem onaj dio poznat zapadnoj civilizaciji, počela je paralelno s najvećom američkom avanturom – ekspedicijom koja je pod vodstvom Meriwethera Lewisa i Williama Clarka istražila do tada nepoznat zapad Amerike.

Meriwether Lewis, vojnik i javni službenik, ali i prirodoslovac, kraj potoka Lolo u današnjoj saveznoj državi Montani 1. srpnja 1806. godine otkrio je biljčicu koja je kasnije po njemu dobila ime – Lewisia rediviva.


Indijanski crni lijek

Ova skromna biljka navikla na škrte kamenjare ranije je bila poznata američkim domorocima koji su je zvali gorkim korijenom ili crnim lijekom, a koristili su je kao rijetku delikatesu. Legenda kaže da su za bisage pune gorkog korijena davali konja.

Postoji čak i mit prema kojem je jedan dio biljke iz originalnog Lewisovog herbara oživljen naknadno i to nekoliko godina nakon što je biljka prikupljenja. Ono što je sasma sigurno je da se Lewis iz višegodišnje ekspedicije vratio s barem jednim živim i zdravim primjerkom lewisije.

Kamena djevica

Iako se i danas L. rediviva sa svojim velikim ružičastim cvijetom rado uzgaja po znalačkim vrtovima, po popularnosti ju je pretekla bliska rođaka Lewisia cotyledon koja cvijeta više puta godišnje; od ranog proljeća do kasne jeseni. Zovu je još i Siskiyou lewisia ili kamena djevica.

I kod ove vrste lišće dugo do 9 centimetara raspoređeno je čvrsto rozetasto. A na stapkama dugim do 30 centimetara, štitasto su zbijeni cvjetovi koji dolaze u puno boja; od čisto bijele preko ružičaste, narančaste i crvene do potpuno žute. Mnogima su najzanimljivije hippie varijante s prugastim cvjetovima. Rod Lewisia, za sada, bilježi 19 vrsta smještenih u botaničku porodicu Montiaceae.

Lewisia cotyledon (foto: Sandro Bura)

Gdje uzgajati?

Lewisia je otporna biljka kojoj je siromašan kamenjar prirodno okruženje. Može se uzgajati na ekstremno ocjeditim položajima, ali i u loncima. Kada se uzgaja kao lončanica, valja joj osigurati hladno prezimljavanje u svijetlim i negrijanim prostorijama. Uspjeh je zagarantiran kada se biljka zimi, zbog kontroliranja vlage, može držati u negrijanom stakleniku.

Pozicija i temperatura

Samim tim što potječe iz američkih stjenjaka jasno ne da Lewisia podnosi ekstremne raspone temperature i sušu. Lewisia traži puno svjetla. Uspijevati će na punom suncu, ali i na zapadnoj ekspoziciji.

Supstrat

Biljku valja posaditi u ocjedito, siromašno i po mogućnosti kiselo tlo. Idealne su za kamenjar i sadnju u kamene zidove. Kada se uzgaja kao lončanica, dobar recept za supstrat je jedna trećina kvarcnog (riječnog) pijeska na dvije trećine komercijalne tresetne mješavine za uzgoj lončanica.

Kada zalijevati

Ekstremno je osjetljiva na višak vlage. U takvim uvjetima vrlo lako dođe do truljenja “mrkvastog” korijena. Stoga se voda u podlošku nikada ne smije zadržavati, a biljku valja zaliti tek kada se supstrat u potpunosti osušio.

Kako prihranjivati

Iako je lewisia “programirana” za škrte uvjete, možete je tijekom ljeta gnojiti na dvotjednoj bazi komercijalnim gnojivima za cvatuće biljke.

Kako razmnožavati

Odvajanjem postranih izboja i sjemenom.

Ubiranje sjemena lewisije

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP