Prati nas

Aktivno starenje

Doživjeti stotu uz par boca vina na dan

Blagodati vina, pogotovo onog crnog, odavno su poznate. No čini se da umjerena konzumacija alkoholnih pića ne popravlja samo raspoloženje, već i izglede da ćemo doživjeti duboku starost. Jeda sto-i-nešto-godišnjak iz Španjolske tvrdi da svoju visoku dob ima zahvaliti upravo vinu.

Silvija Novak

Objavljeno

|

foto: BigStock

Mnogi ljudi tu i tamo uživaju u dobroj kapljici uz kakav ukusan obrok. No jedan stogodišnjak kaže kako je upravo vino najzaslužnije za njegovu dugovječnost, prenosi Huffington Post. Nakon što je Antonio Docampo Garcia nedavno preminuo u 107. godini, njegova je obitelj obznanila da je poživio toliko dugo zahvaljujući svojoj ljubavi prema vinu.

Španjolac Docampo Garcia posjedovao je vinograd i vinariju. Volio je uz doručak popiti čašicu brandyja, a uz ručak i večeru po čašu vina. ‘Tata i ja bismo znali popiti i po 200 litara vina mjesečno’, rekao je Docampov sin Manuel. Onih godina kad je njihova vinarija proizvela 60.000 butelja vina, oni bi za vlastite potrebe ostavili barem 3.000 boca. Mirror pak javlja da je vremešni Antonio pio čak 4 boce vina dnevno.


Vitalni stogodišnjak pio je isključivo vino iz vlastite proizvodnje jer je bio siguran da ono nema nikakvih aditiva. Docampo Garcia nerado je odlazio liječniku i bio je zdrav većinu života. Tek je pred smrt obolio od upale pluća.

Kad se konzumira umjereno, crno vino na zdravlje djeluje vrlo blagotvorno. Antioksidansi u vinu smanjuju razinu lošeg kolesterola i sprječavaju bolesti srca. No važno je upamtiti da je ključ umjerena konzumacija, kao uostalom i u svim drugim slučajevima.

Kad je riječ o konzumiranju alkohola i dugovječnosti, Docampo Garcia je u dobrom društvu. Brojni stogodišnjaci kažu kako im je upravo umjerena umjerena konzumacija alkohola pomogla da dožive duboku starost. Jedna čaša dobrog vina na dan, i smrt može pričekati.

 

.

Aktivno starenje

Upoznajte Sheilu Kiss i pokušajte pogoditi koliko joj je godina

Godine zdravog života i brige za tijelo ovoj su se Britanki itekako isplatile. Naime, Sheila Kiss ima 62 godine, izgleda fantastično i muku muči kako otjerati od sebe sve mlađahne kavalire.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Sheila Kiss je Britanka, trenutno nastanjena na Baliju. Voli aktivan život, redovito vježba i pazi što jede, no to sve skupa nije ono najzanimljivije u vezi Sheile. Najneobičniji podatak u vezi gospođe Kiss je nejzina dob. Naime, 62 su joj godine.

Dakako, mnogi joj kažu da izgleda i do 20 godina mlađe, što joj svakako godi čuti. No zbog toga, kako priznaje, ima i problema.


“Moram stalno podsjećati mlađahne muškarce da sam dovoljno stara da im budem majka”, kaže Kiss i otkriva da joj se na Instagram profil redovito javljaju i upola mlađi kavaliri.

Kiss je u mladosti bila manekenka i fitness trenerica, a desetljeća brige za vlastito tijelo, sada se itekako vide. No, gotovo opsjednuta teretanom postala je tek u četrdesetim godinama, nakon što je rodila dvoje djece, te je tada počela vježbati gotovo svakodnevno, a tu je naviku zadržala sve do sada.

S obzirom da je pojačala vježbanje, može jesti što god poželi, a upravo to – uživanje u životu – smatra i glavnim sastojkom dobrog izgleda.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP