foto: BigStock

Doživjeti stotu uz par boca vina na dan

Autor: • 10. 02. 2016. • Aktivno starenje, Kolaž1459 • Verzija za ispis Verzija za ispis

Mnogi ljudi tu i tamo uživaju u dobroj kapljici uz kakav ukusan obrok. No jedan stogodišnjak kaže kako je upravo vino najzaslužnije za njegovu dugovječnost, prenosi Huffington Post. Nakon što je Antonio Docampo Garcia nedavno preminuo u 107. godini, njegova je obitelj obznanila da je poživio toliko dugo zahvaljujući svojoj ljubavi prema vinu.

Španjolac Docampo Garcia posjedovao je vinograd i vinariju. Volio je uz doručak popiti čašicu brandyja, a uz ručak i večeru po čašu vina. ‘Tata i ja bismo znali popiti i po 200 litara vina mjesečno’, rekao je Docampov sin Manuel. Onih godina kad je njihova vinarija proizvela 60.000 butelja vina, oni bi za vlastite potrebe ostavili barem 3.000 boca. Mirror pak javlja da je vremešni Antonio pio čak 4 boce vina dnevno.Vitalni stogodišnjak pio je isključivo vino iz vlastite proizvodnje jer je bio siguran da ono nema nikakvih aditiva. Docampo Garcia nerado je odlazio liječniku i bio je zdrav većinu života. Tek je pred smrt obolio od upale pluća.

Kad se konzumira umjereno, crno vino na zdravlje djeluje vrlo blagotvorno. Antioksidansi u vinu smanjuju razinu lošeg kolesterola i sprječavaju bolesti srca. No važno je upamtiti da je ključ umjerena konzumacija, kao uostalom i u svim drugim slučajevima.

Kad je riječ o konzumiranju alkohola i dugovječnosti, Docampo Garcia je u dobrom društvu. Brojni stogodišnjaci kažu kako im je upravo umjerena umjerena konzumacija alkohola pomogla da dožive duboku starost. Jedna čaša dobrog vina na dan, i smrt može pričekati.

 

Ključne riječi Sve o temi: , ,


Imate komentar?

Dobronamjerni, argumentirani i pristojni komentari nas vesele. Ostale brišemo. To je naš doprinos higijeni javnog prostora i kulturi komuniciranja.

Povezane teme

Comments are closed.