Prati nas

Vijesti

Evo koje strane mirovine će Hrvatska oporezovati

U većini ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja što ih je Hrvatska sklopila s drugim državama pravo oporezivanja mirovina ima Hrvatska, ako su umirovljenici njezini rezidenti. U nekim je ugovorima to područje riješeno na drugačiji način.

Objavljeno

|

Kako do veće mirovine?
foto: BigStock

Ministar financija Zdravko Marić kazao je da su priopćenja Porezne uprave i dopisi odaslani umirovljenicima radi oporezivanja inozemnih mirovina u skladu s EU propisima i zakonom iz 2012. godine te da je Porezna uprava po tome pitanju transparentna i otvorena za komunikaciju, javlja Hina.

Još 2012. godine donesen je zakon vezan uz oporezivanje mirovina, kazao je ministar Marić nakon sjednice Vlade, dodavši da zemlje članice EU-a razmjenjuju podatke o transferima, ali ne o pojedinačnim mirovinama, pa se u ovome slučaju samo poziva hrvatske građane da reguliraju svoje porezni status.


Porezna uprava pokušava to učiniti na transparentan način, putem priopćenja. Sigurno će se voditi određenim načelima, između ostaloga i oportuniteta. Nije namjera da se nekoga plaši, nego da sve bude na tragu EU direktive i zakona, a u konačnici da imamo otvorenu i transparentnu komunikaciju, kazao je Marić odgovarajući na pitanje nakon sjednice Vlade.

Saborski zastupnik HSU-a Silvano Hrelja prozvao je u srijedu Poreznu upravu da je izazvala popriličnu gužvu i paniku dopisima, koje je odaslala prije 15-ak dana na adrese više od 200.000 umirovljenika koji primaju mirovine iz inozemstva, sa zahtjevom da u roku osam dana reguliraju porezni status, jer u suprotnom mogu biti novčano kažnjeni od 2000 do 50.000 kuna.

Od 1. ožujka 2012. godine, izmjenama Zakona o porezu na dohodak, porez na dohodak od nesamostalnog rada obračunava se i plaća na mirovine rezidenata što su primljene izravno iz inozemstva, osim ako nije drugačije određeno ugovorima o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja ili drugim međudržavnim ugovorima.

U većini ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja što ih je Hrvatska sklopila s drugim državama pravo oporezivanja mirovina ima Hrvatska, ako su umirovljenici njezini rezidenti.

Hrvatska ima pravo oporezivanja mirovina rezidenata što se isplaćuju iz: Albanije, Armenije, Austrije, Bjelorusije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Češke, Čilea, Estonije, Francuske, Grčke, Irana, Irske, Islanda, Italije (iznimno plaćanja uslijed prekida radnog odnosa, periodične naknade ili slične gotovinske isplate oporezuje Italija), Izraela, Jordana, Republike Koreje, Kuvajta, Latvije, Litve, Mađarske, Malezije, Malte, Moldove, Norveške, Rusije, Sirije, Slovačke, Slovenije, Srbije, Španjolske, Švicarske, Turske, Ukrajine i Velika Britanije.

U nekim je ugovorima to područje riješeno na drugačiji način. Tako se u ugovoru o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i Njemačke pravo na oporezivanje mirovine koju rezident jedne države potpisnice ugovora dobiva od zakonskog socijalnog osiguranja druge države potpisnice ugovora može oporezivati samo u toj drugoj državi. To znači da Njemačka ima pravo oporezivati mirovine koje rezident Hrvatske prima iz Njemačkoj. Međutim, RH ima pravo oporezivati mirovine koje hrvatski rezident dobiva iz Njemačke iz fondova izvan sustava zakonskog socijalnog osiguranja.

.

Vijesti

Službeno je! Koronavirus je stigao u Hrvatsku. Zaraženi je zbrinut u Zagrebu

Ministar Beroš nije želio precizirati dob zaraženog. Epidemiološki podaci su uzeti i prema svima onima koji su kontaktirali s njim, bit će poduzete mjere nadzora.

Objavljeno

|

Autor

“Potvrđen je prvi pacijent s koronovirusom u Hrvatskoj. Nalazi se u Zagrebu u Klinici za infektivne bolesti “Fran Mihaljević”. Riječ je o mlađem čovjeku koji ima blaži oblik bolesti. Javnost će biti promptno obaviještena o svim bitnim detaljima”, objavio je premijer Andrej Plenković.

“Zaraženi je boravio u talijanskom Milanu. Podižemo stupanj obrane. Koncentrirat ćemo se na pacijentove kontakte. U svakom slučaju ulazimo u fazu koja je na višoj razini pripravnosti i možemo odgovoriti na ovu ugrozu”, kazao je ministar zdravstva Vili Beroš. Upozorio je da je bolest slična gripi te da nema razloga za paniku.


Ministar Beroš nije želio precizirati dob zaraženog. Epidemiološki podaci su uzeti i prema svima onima koji su bili u kontaktu s pacijentom, bit će poduzete mjere nadzora. Oni koji su bili u bliskom kontaktu sa zaraženim, kaže ministar, najvjerojatnije će biti smješteni u karantenu. “Imamo scenarij koji je pripremljen za sve moguće opcije”, zaključio je Beroš.

“Dobro je da smo na vrijeme dignuli razinu pripravnosti. Vlada je popunila kadrovski cijeli stožer Civilne zaštite. Riječ je o ljudima s iskustvom. Očekujem od njih maksimalan angažman. Javnosti poručujem da ćemo poduzimati sve potrebno i da ćemo je o svemu transparentno informirati”, kazao je premijer.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP