Prati nas

Mozaik

Kontra svih – radnički Filter 57

Bila je to i prva cigareta koja ime nije dobila po nekoj rijeci, što je do tada bio običaj. No, malo se tko zapitao zašto su u zelenom pakiranju „pedesetsedmice“ cigarete okrenute naopako pa kada se vade van iz meke kutije, ne mogu se uhvatiti za filter.

Objavljeno

|

Najpopularnije cigarete u Jugoslaviji
pakiranje Filtera 57 s Prešernovom pjesmom

Šljakerske, radničke, bauštelske… Bili su to epiteti koji su se pripisivali popularnom Filteru 57, cigareti koja je u jednom trenutku važila kao najpopularnija u bivšoj Jugoslaviji, a koja se nedavno vratila u prodaju.

No, malo se tko zapitao zašto su u zelenom pakiranju „pedesetsedmice“ cigarete okrenute naopako pa kada se vade van iz meke kutije, ne mogu se uhvatiti za filter. Razlog su radničke ruke koje su na taj način mogle izvaditi cigaretu, a da ne zaprljaju filter. To je „pedesetsedmici“ donijelo veliku popularnost među zidarima, mehaničarima i poljoprivrednicima.

– Zašto policajac kupuje na trafici Filter 57?

– Jer misli da u kutiji ima 57 cigareta!

Filter 57 je prva filter cigareta na prostorima bivše Jugoslavije iz pogona tadašnje tvornice Tobačna Ljubljana iz Slovenije. Lansiran davne 1957. godine, generacijama je ostao jedan od najpopularnijih brendova.

Oglas

Bila je to i prva jugoslovenska cigareta koja ime nije dobila po nekoj rijeci, što je do tada bio običaj. Na pakiranju su bili ispisani stihovi najpoznatijeg slovenskog pjesnika Franca Prešerna.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.