Prati nas

Vijesti

Ministar Nakić ponovio: Tko želi bolji kuk, ići će u Švicarsku

Nakon što je izazvao burne reakcije javnosti ukidanjem ‘Program 72 sata’, ministar zdravlja Dario Nakić izazvao je osude i ponavljanjem kako će si bolju zdravstvenu skrb moći priuštiti samo bogati.

Objavljeno

|

Ministars zdravstva
Dario Nakić (foto: Ministarstvo zdravstva)

Nakon što je izazvao burne reakcije javnosti ukidanjem ‘Program 72 sata’, ministar zdravlja Dario Nakić izazvao je osude i ponavljanjem kako će si bolju zdravstvenu skrb moći priuštiti samo bogati. “Ponovo ću karikirati. Tko želi bolji kuk, otići će u Švicarsku, u privatnu kliniku, i to napraviti”, pojasnio je nadstandard za Novi list.

Upitan da komentira činjenicu da po prvi put u javno zdravstvo uvodi razliku između dviju kategorija pacijenata – one koji mogu platiti bolju uslugu i one koji to ne mogu, ministar Nakić je odgovorio: “Ne. Mi već sad imamo u društvu tu razliku. Da bismo mogli povećati prihode unutar toga, da bi kvaliteta usluge prema pacijentima bila što veća prikupit će novac od bogatih. Sustav bi krahirao kad bi došli u  situaciju da netko ne može dobiti pace maker jer je iz Ličkog Osika ili Iloka. Onda pada sustav, i ništa ne znače zlatni satovi. Naša je dužnost što više povećati kvalitetu postojećeg sustava zdravstva”.

“Recimo, imate endoprotezu od titana. Jedan dio pacijenata je ugradi u našim bolnicama, a dio ne.  Sad je na snazi nejednakost. U kardiologiji imate stentove s vrlo dvojbenim i sumnjivim ishodima liječenja, a triput su skuplji. Kako reći tko je tu oštećen, ovi koji dobiju jeftiniji stent ili oni drugi? Treba urediti sustav tako da svi znaju na što imaju pravo, i da mi znamo čime možemo raspolagati”, dodaje.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.