Utječe li debljina na dužinu života?
foto: BigStock

Možete li vam BMI reći koliko ćete dugo živjeti?

Autor: • 08. 02. 2016. • Kolaž, Zdravlje1456 • Verzija za ispis Verzija za ispis

Nedavna istraživanja ukazuju na to da ‘normalne vrijednosti’ indeksa tjelesne mase ne znače uvijek i dobro zdravlje, prenosi časopis Obesity.

Izračun indeksa tjelesne mase (engl. Body Mass Indeks, BMI) uobičajena je metoda procjene stupnja uhranjenosti, odnosno količine masnoga tkiva u ljudskome organizmu, a temelji se na omjeru tjelesne težine i kvadrata visine pojedinca. No ono na što upozorava najnovija znanstvena studija jest da indeks tjelesne mase ne valja uzimati kao pouzdano mjerilo zdravlja pojedinca.Štoviše, istraživanje ukazuje na to da se u mnogo slučajeva previsoki BMI može povezati s nižim rizikom smrtnosti tijekom 13-godišnjeg perioda. Istraživanje za ovu studiju znanstvenici su proveli na 400 000 ispitanika s područja SAD-a,  starosne dobi između 50 i 71 na početku studije, 1995.

Do godine 2009., oko 112 000 ispitanika je preminulo. Rezultati istraživanja pokazali su da prosječan indeks tjelesne mase, koji se može dovesti u vezu s duljim životnim vijekom, iznosi 26. Prema uvriježenoj klasifikaciji BMI ‘normalnih vrijednosti’ u rasponu je od 18.5 do 24.9, BMI ispod 18.5 ukazuje na pothranjenost, a onaj iznad 25 na prekomjernu težinu.

No ovakva kategorizacija svrstava u istu grupaciju osobe s podosta različitim indeksom tjelesne mase, čija se tjelesna težina razlikuje do 20 posto, ističe Howard Karloff, autor studije. Stoga se u novoj studiji, koja istražuje povezanost indeksa tjelesne mase i rizika smrtnosti, umjesto uobičajenih kategorija (normalna težina, pothranjenost, prekomjerna težina, pretilost), znanstvenici koriste individialnim BMI brojkama.

Za svakog ispitanika znanstvenici su uzeli u obzir više čimbenika koji bi mogli povećati rizik od smrti tijekom određenog perioda, uključujući dob, rasu, stupanj obrazovanja, unos alkohola, bračni status i tjelesnu formu, te na temelju tih varijabli izračunali ‘osobni optimalan BMI’ za svakog pojedinog ispitanika.

Rezultati studije pokazali su da optimalan BMI ovisi o značajkama svakog pojedinca te da ne postoji univerzalna vrijednost indeksa tjelesne mase kojoj bi svi trebali težiti.

Dr. R. Ahima, profesor Medicinskog fakulteta Perelman Sveučilišta u Pennsylvaniji, naglašava kako izračun indeksa tjelesne mase pomaže znanstvenicima pri usporedbi relativne tjelesne težine u populaciji, no da sam po sebi BMI pojedinca ne govori ništa o riziku razvoja bilo koje bolesti ili smrtnosti.e

Ključne riječi Sve o temi: , ,


Imate komentar?

Dobronamjerni, argumentirani i pristojni komentari nas vesele. Ostale brišemo. To je naš doprinos higijeni javnog prostora i kulturi komuniciranja.

Povezane teme

Comments are closed.