Prati nas

Vijesti

Ankica Livić: Kako sam u mirovini postala poduzetnička zvijezda

Postala je poduzetnica sa 60 godina kada je nakon karijere računovotkinje u državnoj upravi završila u prijevremenoj mirovini. Mirovati nije mogla, jer su je pritisnuli kredite i i obveze, a od obitelji nije htjela tražiti pomoć. U 60. nije uspjela pronaći posao u struci, ali nije očajavala.

Objavljeno

|

Kako pokrenuti posao u mirovini?
screenshot: RTL

“Ima li na tržištu rada mjesta za umirovljenike?”, upitala se novinarka RTL-a počinjući prigodnu priču povodom Međunarodnog dana žena. Naizgled besmisleno pitanje s obzirom da posla nema ni za one koji su u punoj radnoj snazi, ali ima primjera koji govore da se i u kasnijim godinama može; kad se jako hoće i mora. Feministice, sigurni smo, nisu zadovoljne odabranim primjerom koji i na praznik koji zahtjeva žensku ravnopravnost slavi gospođu koja se bavi “najženskijim” od svih poslova. Ali teško je poreći da se radi o dobroj motivacijskoj priči.

Čisti, pegla, pere i tako dobro zarađuje. Ankica Livić  postala je poduzetnica u “ozbiljnim godinama” kada je nakon karijere računovotkinje u državnoj upravi prisilno završila u prijevremenoj mirovini. Mirovati nije mogla, jer su je pritisnuli krediti i i obveze, a od obitelji nije htjela tražiti pomoć. U 60. nije uspjela pronaći posao u struci, ali nije očajavala. Pa sada uz mirovinu zarađuje jednu prosječnu plaću. A početno ulaganje za registriranje takozvanog sporednog zanimanja bilo je 70 kuna biljega i 100 kuna u gradski proračun. I to je to.“Dok su mi zdrave ruke i noge, dok sam ja zdrava, mogu apsolutno sve raditi. To sam radila kao majka i domaćica cijeli život”, kaže Ankica. Ali danas to radi za stotine klijenata. Ima tri zaposlenice, odličnu internetsku stranicu, i od ljeta vodi uspješan posao. Toliko uspješan da joj telefon stalno zvoni, a nove klijente nema kamo upisati. “Vjerujte, nisam očekivala. Vjerovala sam u to kad sam krenula, ali to je bilo skromno”, kaže Ankica.

Možda je ova poduzetnica u mirovini dobar primjer za zaposlenike državne uprave koje Vlada u penziju planira namamiti otpremninom. U sindikatima vjeruju kako će to privući tisuće ljudi pa su izračunali i kolika bi mogla biti otpremnina.  “Niža stručna sprema može se nadati 60 do 80 tisuća kuna, dok se srednja stručna sprema može nadati 80 do 100 tisuća kuna”, kaže Siniša Kuhar iz sindikata državnih službenika i namještenika.

A s tim novcima se može svašta, ako je netko inovativan, jer za poduzetništvo nikad nije kasno. “Može i bez 100 tisuća kuna. Računalo košta par tisuća kuna,  a s njim možete stvoriti proizvod vrijedan par milijuna eura. To je optimistična priča, ali moramo pokušavati”, kaže Igor Žonja, direktor portala MojPosao.

Gospođa Ankica s početka ove priče je pokušala i uspjela. Nije došlo do milijuna eura, ali jest do uspješnog biznisa koji planira i proširiti. “Ramišljam da bi se proširila na more. Zovu me na Krk i u Split, imamo puno lijepih zamisli”, kaže. I baš to je najvažnije – imati ideju i volju, kaže ova poduzetnica čiju cijelu priču možete pogledati na stranicama RTL-a.

.

Vijesti

Kaptol ne da sindikatima skupljati potpise ispred crkava

Zagrebačka nadbiskupija odbila je molbu sindikata koju su tražili dopuštenje za sakupljanje potpisa za referendum “67 je previše” ispred crkava. Objašnjavaju da oni uvijek rado podržavaju razne inicijative, ali da se sindikati mogu snaći i bez njihove pomoći.

Objavljeno

|

Nezavisni hrvatski sindikati, Savez samostalnih sindikata Hrvatske i Matica hrvatskih sindikata, odnosno organizatori referendumske inicijative “67 je previše”, uputili su molbu Zagrebačkoj nadbiskupiji da im odobri sakupljanje potpisa za referendum ispred crkava no Nadbiskupija ih je – odbila, piše Jutarnji.hr.

U priopćenju Nadbiskupskog stola navodi se kako “u procesima društvenoga zalaganja u kojima se nešto nastoji postići putem referenduma Crkva podupire razne inicijative, a svoje prostore ispred crkvenih zgrada (liturgijskih prostora, župnih domova i pastoralnih centara) daje na raspolaganje građanskim inicijativama koje nemaju drugih mogućnosti za ostvarivanje zauzetosti za vrjednote koje zagovara i Crkva”, no kako su za razliku od toga, “sindikati u uređenome odnosu u okviru političkoga života u Republici Hrvatskoj i imaju mogućnosti na redovit način i uz stanovitu financijsku potporu, ostvarivati svoje inicijative.”“Slijedom navedenoga, ne zauzimajući ničiju stranu u ovome pitanju, a u skladu sa zajedničkim stavom biskupa Zagrebačke crkvene pokrajine, ovime dajemo na znanje da nismo u mogućnosti dati dopuštenje za prikupljanje potpisa ispred crkava i crkvenih prostora za referendum radi izmjena nekih odredaba Zakona o mirovinskom osiguranju, za koji se zalaže Inicijativa sindikata 67 je previše.”

Istovremeno dodaju da je “tema mirovinskoga sustava nedvojbeno iznimno važna za hrvatsko društvo, kako zbog brige za sadašnje i buduće umirovljenike, tako i za svekoliki odnos prema dostojanstvu čovjeka i prema radu” te kako se iz “brojnih crkvenih dokumenata teološko-antropološke naravi kao i iz socijalnoga nauka Crkve, a ništa manje iz trajne zauzetosti Katoličke Crkve u Hrvatskoj” vidi da je Crkvi stalo do tih tema.

Na kraju kažu i kako se “o tome priželjkuje bolja osjetljivost i šira rasprava koja ne bi smjela podleći parcijalnim interesima bilo koje strane u političkim odnosima”, piše Jutarnji.hr.

Nastavi čitati