Hrvtski umirovljenici kopaju po kontejneru
foto: BigStock

EK: Mirovine su premale, a žene starije od 65 posebno ugrožene

Autor: • 04. 03. 2016. • Vijesti3213 • Verzija za ispis Verzija za ispis

Europska komisija je krajem veljače objavila izvješća o ekonomskim i socijalnim izazovima članica EU-a te dubinske analize makroekonomskih neravnoteža za 18 zemalja članica, među njima i Hrvatske.

Osim što je upozorila da je sustav braniteljskih naknada nepravedan i neprimjeren, EK je dala i svoje mišljenje o primjerenosti mirovina. Ono što su zaključili, i sami vrlo dobro znamo: Mirovine nisu na primjerenoj razini, što dovodi do visokog rizika od siromaštva i socijalne isključenosti u starosti.Umirovljenički je dohodak uglavnom znatno niži od dohotka prije umirovljenja. Omjer mirovine i plaće iznosio je svega 30,8 % u 2013., u usporedbi s prosjekom EU-a od 45 %. Također, bilježe se visoke razine siromaštva i socijalne isključenosti. Posebno su ugrožene nezaposlene osobe, neaktivne osobe i samci. Situacija je znatno lošija od prosjeka EU-a kad je riječ o starijim osobama, posebno ženama, ali i kućanstvima s troje ili više djece.

Ovo izvješće je interni radni dokument Europske komisije, u kojemu nema zaključnih ocjena niti stupnjevanja rizika za makroekonomske neravnoteže. U Komisiji kažu da će s tim ocjenama izići za nekoliko tjedana.

Izvješće Europske komisije

slika: ec.europa.eu

Ključne riječi Sve o temi: , , ,


Imate komentar?

Dobronamjerni, argumentirani i pristojni komentari nas vesele. Ostale brišemo. To je naš doprinos higijeni javnog prostora i kulturi komuniciranja.

Povezane teme

Comments are closed.