Prati nas

Vijesti

Njemački umirovljenici slave – najavljen rekordan rast mirovina

Porast mirovina će osjetiti i oni koji su ih zaradili kao radnici na privremenom radu. Povišica je došla kao logična posljedica dobre ekonomske situacije i zadovoljavajuće zaposlenosti u zemlji.

Objavljeno

|

Kako do veće mirovine?
foto: BigStock

Njemačka je najavila najveće povećanje mirovina u protekle 23 godine, što je rezveselilo oko 20 milijuna umirovljenika u toj zemlji. Tamošnje Ministarstvo rada i socijalnih poslova najavilo je povišicu od 1. srpnja tekuće godine. Umirovljenici u zapadnim njemačkim pokrajinama će dobivati mirovine veće za 4,25 posto, dok će umirovljenici u istočnim pokrajinama dobiti povišicu od 5,95 posto, javlja Anadolija. Različitim stopama rasta mirovina, država pokušava podignuti “istočne” mirovine na razinu “zapadnih”.

I dok se u Hrvatskoj upravo događa prosječan porast mirovina od 11 kuna, primatelji njemačkih mirovina će zbilja osjetiti razliku. Prosječna mirovina u zapadnim pokrajinama iznosi 1200 eura i bit će uvećana za 51 euro, dok će u istočnim pokrajinama rasti čak 71 euro.


U priopćenju se navodi da je najveće povećanje mirovina u protekle 23 godine logična posljedica dobre ekonomske situacije i zadovoljavajuće zaposlenosti u zemlji.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP