Prati nas

Vijesti

Njemački umirovljenici slave – najavljen rekordan rast mirovina

Porast mirovina će osjetiti i oni koji su ih zaradili kao radnici na privremenom radu. Povišica je došla kao logična posljedica dobre ekonomske situacije i zadovoljavajuće zaposlenosti u zemlji.

Avatar

Objavljeno

|

Kako do veće mirovine?
foto: BigStock

Njemačka je najavila najveće povećanje mirovina u protekle 23 godine, što je rezveselilo oko 20 milijuna umirovljenika u toj zemlji. Tamošnje Ministarstvo rada i socijalnih poslova najavilo je povišicu od 1. srpnja tekuće godine. Umirovljenici u zapadnim njemačkim pokrajinama će dobivati mirovine veće za 4,25 posto, dok će umirovljenici u istočnim pokrajinama dobiti povišicu od 5,95 posto, javlja Anadolija. Različitim stopama rasta mirovina, država pokušava podignuti “istočne” mirovine na razinu “zapadnih”.

I dok se u Hrvatskoj upravo događa prosječan porast mirovina od 11 kuna, primatelji njemačkih mirovina će zbilja osjetiti razliku. Prosječna mirovina u zapadnim pokrajinama iznosi 1200 eura i bit će uvećana za 51 euro, dok će u istočnim pokrajinama rasti čak 71 euro.


U priopćenju se navodi da je najveće povećanje mirovina u protekle 23 godine logična posljedica dobre ekonomske situacije i zadovoljavajuće zaposlenosti u zemlji.

.

Vijesti

Ličanka (65) nasjela na priču o nasljedstvu pa ostala bez tisuća eura

Ne nasjedajte na poruke u kojima vam se nudi laka zarada. Nema tog posla koji će vam u kratkom vremenu, bez velikog napora donijeti bogatstvo.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Ilustracija (foto: Sven Brandsma/Unsplash)

Službenici Policijske uprave u Otočcu zaprimili su prijavu 65-godišnje žene koja tvrdi da je prevarena.

Naime, ona je u prosincu 2018. godine putem mobilne aplikacije WhatsApp započela komunikaciju s njoj nepoznatom osobom, koja ju je dovela u zabludu govoreći da vodi postupak njezinog nasljedstva u Francuskoj. Zbog toga je do 24. rujna 2020. godine, a za navodne troškove postupka, na više bankovnih računa uplatila nekoliko tisuća eura.

Policija stoga upozorava građane da ne nasjedaju na razne internetske prijevare i da se ne upuštaju u sumnjive novčane transakcije, kako ne bi sami postali žrtve. Ukoliko vas nepoznata osoba traži da joj uplatite novac iz bilo kojeg razloga, ne prihvaćajte komunikaciju i ne šaljite joj novac. Dobro razmislite i provjerite sve okolnosti, a ukoliko smatrate da se radi o prijevari ili nekom drugom protupravnom ponašanju, događaj prijavite policiji na broj 192.


Naučite što prije prepoznati prijevaru. Ignorirajte sve vrste sumnjivih poruka. Nipošto ih ne otvarajte, već ih odmah obrišite. Ne nasjedajte na poruke u kojima vam se nudi laka zarada. Nema tog posla koji će vam u kratkom vremenu, bez velikog napora donijeti bogatstvo. Također, svakako upozorite prijatelje, poznanike, rodbinu na takve vrste prijevara jer ako je poruka došla do vas, vjerojatno će doći i do njih, poruka je Policije.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP