Prati nas

Vijesti

Ministar Nakić potvrdio: Poskupljuje dopunsko zdravstveno osiguranje

Tako će građani dopunskim osiguranjem pokrivati obveze države koja ih godinama ne podmiruje, a očito to ne namjerava niti ubuduće. Naime, po zakonu državni proračun treba svake godine platiti HZZO-u police osiguranja za neosigurane osobe, socijalne slučajeve, zatvorenike, a što nije uredno radila pa će taj dio pokriti poskupljenjem dopunskog osiguranja.

Objavljeno

|

Cijena dopunskog zdravstvenog osiguranja
foto: hzzo.hr

Ministar zdravlja Dario Nakić namjerava od 1. svibnja povećati cijenu dopunskog osiguranja HZZO-a sa 70 na 89 kuna ili gotovo 30 posto, doznaje Jutarnji list. Tako će građani dopunskim osiguranjem pokrivati obveze države koja ih godinama ne podmiruje, a očito to ne namjerava niti ubuduće.

Naime, po zakonu državni proračun treba svake godine platiti HZZO-u police osiguranja za neosigurane osobe, socijalne slučajeve, zatvorenike… što je primjerice prošle godine iznosilo 816 milijuna kuna. Međutim, HZZO-ovom dopunskom je plaćeno samo 365 milijuna.

Istodobno za te je osobe trošak dopunskog iznosio 603 milijuna kuna pa je tako nastao manjak od čak 237 milijuna kuna, odnosno proračun je platio samo 60 posto svojih obveza premda je cijena police koje plaća država samo 31 kunu. Ostatak su platili građani kroz svoje dopunske police.

Oglas

“Razmišljamo kako stabilizirati financijski zdravstveni sustav jer postoji manjak u sustavu od 2,5 mlrd. kuna. Nastojimo smanjiti rashode. Bit će više mjera kojima se želi povećati prihode, a jedna od tih je i dopunsko zdravstveno osiguranje”, rekao je ministar zdravstva Dario Nakić za Hrvatski radio.

 

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.