Prati nas

Vijesti

Reforma zdravstva: Hitna više neće biti besplatna za sve?

Ako pacijent inizistira ili mu liječnik ipak preporučuje uzimanje originalnog lijeka istog svojstva, tada bi mu država podmirila dio troška, odnosno iznos koji treba izdvojiti za njegovu generičku varijantu. Ostatak će morati platiti.

Objavljeno

|

Ministars zdravstva
Dario Nakić (foto: Ministarstvo zdravstva)

Ministar zdravlja dr. Dario Nakić do sada je najavio dvije reformske mjere – prva u hitnoj pomoći, a nakon toga definiranje standarda u zdravstvenim uslugama. Što bi se za pacijente moglo promijeniti, u pet je točaka sažeo Telegram.hr.

1. Nadoplata lijekova

Na takozvanoj A listi lijekova nalazit će se samo najpovoljniji generički lijekovi. Ako pacijent inizistira ili mu liječnik ipak preporučuje uzimanje originalnog lijeka istog svojstva, tada bi mu država podmirila dio troška, odnosno iznos koji treba izdvojiti za njegovu generičku varijantu. Ostatak će morati platiti.

2. Izbor specijalista

Izbor liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i dalje će biti besplatan. Međutim, ukoliko pacijent želi  točno određenom specijalistu, taj izborće se također dodatno naplaćivati.

3. Izbor soba u bolnici

Pacijenti će od sada dodatno plaćati izbor bolničkog apartmana, jednokrevetne sobe, televizora u sobi ili uvjeta oko bolničke hrane.

4. Plaćanje hitne

Planira se jačanje uloge obiteljskih liječnika i izvanbolničkih hitnih službi. Svi slučajevi za koje se u bolničkoj hitnoj procijeni da nisu među prva tri stupnja ugroženosti mogli bi svoje liječenje tamo dodatno platiti.

5. Nadstandard liječenja

Koliko je kojih pretraga potrebno u kojem razdoblju predstavljat će standard koji će pokrivati obvezno zdravstveno osiguranje. Sve iznad toga bit će predmet plaćanja.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.