Prati nas

Vijesti

Reforma zdravstva: Hitna više neće biti besplatna za sve?

Ako pacijent inizistira ili mu liječnik ipak preporučuje uzimanje originalnog lijeka istog svojstva, tada bi mu država podmirila dio troška, odnosno iznos koji treba izdvojiti za njegovu generičku varijantu. Ostatak će morati platiti.

Objavljeno

|

Ministars zdravstva
Dario Nakić (foto: Ministarstvo zdravstva)

Ministar zdravlja dr. Dario Nakić do sada je najavio dvije reformske mjere – prva u hitnoj pomoći, a nakon toga definiranje standarda u zdravstvenim uslugama. Što bi se za pacijente moglo promijeniti, u pet je točaka sažeo Telegram.hr.

1. Nadoplata lijekova

Na takozvanoj A listi lijekova nalazit će se samo najpovoljniji generički lijekovi. Ako pacijent inizistira ili mu liječnik ipak preporučuje uzimanje originalnog lijeka istog svojstva, tada bi mu država podmirila dio troška, odnosno iznos koji treba izdvojiti za njegovu generičku varijantu. Ostatak će morati platiti.


2. Izbor specijalista

Izbor liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i dalje će biti besplatan. Međutim, ukoliko pacijent želi  točno određenom specijalistu, taj izborće se također dodatno naplaćivati.

3. Izbor soba u bolnici

Pacijenti će od sada dodatno plaćati izbor bolničkog apartmana, jednokrevetne sobe, televizora u sobi ili uvjeta oko bolničke hrane.

4. Plaćanje hitne

Planira se jačanje uloge obiteljskih liječnika i izvanbolničkih hitnih službi. Svi slučajevi za koje se u bolničkoj hitnoj procijeni da nisu među prva tri stupnja ugroženosti mogli bi svoje liječenje tamo dodatno platiti.

5. Nadstandard liječenja

Koliko je kojih pretraga potrebno u kojem razdoblju predstavljat će standard koji će pokrivati obvezno zdravstveno osiguranje. Sve iznad toga bit će predmet plaćanja.

.

Vijesti

Kolinda o micanju Titove biste: ‘Joj, Mate, jesmo li to trebali napraviti?’

Kako piše Nacional, predsjednica se Ivanu Zvonimiru Čičku obraćala sa “Zvonkec moj” te tražila da on kao šef nevladine udruge piše židovskim organizacijama u njezinu obranu.

Objavljeno

|

Autor

NU današnjem izdanju tjednik Nacional objavio je nekoliko mailova za koje tvrde da ih je poslala Kolinda Grabar-Kitarovića svom tadašnjem savjetniku Mati Radeljiću.

“Čak 200 privatnih e-mail poruka i gotovo tisuću poruka SMS-a koje je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović tijekom četiri godine izmijenila sa svojim sada bivšim savjetnikom za unutarnju politiku Matom Radeljićem postali su jedno od oružja koje krug ljudi blizak stožeru predsjedničkog kandidata Miroslava Škore planira koristiti kao svojevrsnu “crvenu krpu” kojom u svakom trenutku mogu zaprijetiti predsjednici”, piše tjednik.


Između ostalog, navodi da je Radeljiću prosljeđivala svoju komunikaciju s Ivanom Zvonimirom Čičkom, predsjednikom Hrvatskog Helsinškog odbora, kojega je zamolila za pomoć na reakcije oko njezine izjave “Za dom spremni”. Kako piše Nacional, ona mu se obraćala sa “Zvonkec moj” te tražila da on kao šef nevladine udruge piše židovskim organizacijama u njezinu obranu.

Navodno je i, nakon što je maknula Titovu bistu s Pantovčaka, Radeljića pitala: “Joj, Mate, jesmo li to trebali napraviti?” Nacional tvrdi i da postoji i mail u kojem stoji da ju je Aleksandar Vučić zamolio da više ne koristi izraz “velikosrpska agresija”.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP