Prati nas

Vijesti

Hrvatske ‘kockice’ ostaju na iskaznicama, ma koliko zdravstvo poskupjelo

Protiv novog dizajna zdravstvenih iskaznica bez ‘kockica’ pokrenuta je internetska peticija, a potpisalo ju je nekoliko stotina građana koji žele ‘domoljubne’ iskaznice, a ne one bez hrvatskih obilježja.

Avatar

Objavljeno

|

kockice nacionalni identitet
foto: MojeVrijeme.hr

Ministar zdravlja Dario Nakić predložit će Upravnom vijeću Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) da na novim zdravstvenim iskaznicama ostanu crveno-bijeli kvadratići, kojih nema u novom dizajnerskom rješenju, kako bi se na iskaznicama zadržala nacionalna komponenta, potvrđeno je iz Ministarstva zdravlja.

Naime, protiv novog dizajna zdravstvenih iskaznica bez “kockica” pokrenuta je internetska peticija,  a potpisalo ju je nekoliko stotina građana koji žele “domoljubne” iskaznice, a ne one bez hrvatskih obilježja.


Podsjetimo, novi logo izabran je 2012. Europske kartice zdravstvenog osiguranja kao i one dopunskog već se godinama tiskaju s novim logom. Potreba da se to učini i s iskaznicama za osnovno zdravstveno osiguranje nastala je nedavno iz jednostavnog razloga – nema više na skladištu bijelih iskaznica pa je na upravnom vijeću donesena odluka da se tiskaju nove sa novim logom.

Nove se kartice još nisu počele tiskati, tako da vremena za preinake još ima, javlja HTV. U međuvremenu, sve dosadašnje iskaznice vrijede i dalje bez obzira na stari logo. I ono jednako bitno, novi dizajn, treći u nizu, ulazi u predviđeni trošak, tako da dodatnog neće biti.

.

Vijesti

Ličanka (65) nasjela na priču o nasljedstvu pa ostala bez tisuća eura

Ne nasjedajte na poruke u kojima vam se nudi laka zarada. Nema tog posla koji će vam u kratkom vremenu, bez velikog napora donijeti bogatstvo.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Ilustracija (foto: Sven Brandsma/Unsplash)

Službenici Policijske uprave u Otočcu zaprimili su prijavu 65-godišnje žene koja tvrdi da je prevarena.

Naime, ona je u prosincu 2018. godine putem mobilne aplikacije WhatsApp započela komunikaciju s njoj nepoznatom osobom, koja ju je dovela u zabludu govoreći da vodi postupak njezinog nasljedstva u Francuskoj. Zbog toga je do 24. rujna 2020. godine, a za navodne troškove postupka, na više bankovnih računa uplatila nekoliko tisuća eura.

Policija stoga upozorava građane da ne nasjedaju na razne internetske prijevare i da se ne upuštaju u sumnjive novčane transakcije, kako ne bi sami postali žrtve. Ukoliko vas nepoznata osoba traži da joj uplatite novac iz bilo kojeg razloga, ne prihvaćajte komunikaciju i ne šaljite joj novac. Dobro razmislite i provjerite sve okolnosti, a ukoliko smatrate da se radi o prijevari ili nekom drugom protupravnom ponašanju, događaj prijavite policiji na broj 192.


Naučite što prije prepoznati prijevaru. Ignorirajte sve vrste sumnjivih poruka. Nipošto ih ne otvarajte, već ih odmah obrišite. Ne nasjedajte na poruke u kojima vam se nudi laka zarada. Nema tog posla koji će vam u kratkom vremenu, bez velikog napora donijeti bogatstvo. Također, svakako upozorite prijatelje, poznanike, rodbinu na takve vrste prijevara jer ako je poruka došla do vas, vjerojatno će doći i do njih, poruka je Policije.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP