Prati nas

Aktivno starenje

Hrabra Ella na svoj stoti rođendan oborila svjetski rekord u trčanju

Umirovljena učiteljica pretrčala je stotinu metara za malo manje od 50 sekundi i tako postala najbrža najstarija osoba na svijetu. Obim poduhvatom ispunila si je želju i na stoti rođendan upisala se u Guinnessovu knjigu rekorda.

Silvija Novak

Objavljeno

|

stogodišnjakinja oborila svjetski rekord u trčanju
foto: Screensot

Umirovljena učiteljica iz Južne Karoline, Ella Colbert, po mnogočemu je iznimna žena. Kao prvo, stotinu joj je godine i osjeća se i izgleda izvrsno. No kao da to samo po sebi nije dovoljno, gospođa Colbert odlučila je oboriti svjetski rekord i postati najstarija osoba koja je najbrže pretrčala razdaljinu od 100 metara.

‘Ne smiješ stati, samo nastavi. Naići ćeš na neke prepreke, ali ne daj da te to obeshrabri. Ako padneš, ustani i kreni ispočetka’, kaže neuništiva Ella.


Stotinu metara pretrčala je za 46,79 sekundi i tako oborila prijašnji svjetski rekord kojeg je držala također stogodišnja Ida Keeling a koji je iznosio minutu i 17 sekundi. Ella se tako na svoj stoti rođendan upisala u Guinnessovu knjigu rekorda.

Pogledajte video:

.

Aktivno starenje

Tito (79) je postao prava kulinarska senzacija na Youtubeu

Prije korone, radio je u jednoj trgovini mješovitom, no zbog epidemije bio je prisiljen napustiti posao. Umjesto da se samosažalijeva, pokrenuo je kulinarski show na Youtube i postao prava zvijezda.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Nakon što je izgubio posao zbog koronavirusa, Carlos “Tito Charly” Elizondo pokrenuo je svoj vlastiti kulinarski show i postao prava Youtube senzacija – i to sve u dobi od 79 godina.

Tijekom karantene većina nas se bacila na kuhanje i pečenje, no tek su rijetki iz tog ukusnog hobija uspjeli izvući i nešto više – osim prekomjernih kilograma. No Tito Charly izvještio se u pripremanju mnogi delicija, uglavnom tradicionalne meksičke kuhinje, i svoje umijeće pokazao je na svojem Youtube kanalu.


Prije korone, radio je na pola radnog vremena u jednoj trgovini mješovitom robom u Monterreyu u Meksiku, no zbog epidemije je bio prisiljen napustiti posao. Umjesto da se samosažalijeva, zamolio je kći i unuka za pomoć oko tehničkih pojedinosti pa je počeo snimati svoje kuhanje. Ljudima su se svidjele video snimke ovog simpatičnog gospodina i broj pratitelja na njegovom Youtube kanalu ubrzo je narastao na nevjerojatnih 400 tisuća.

Novu epizodu svoje kulinarske emisije Tito objavljuje svake nedjelje, a iako je u originalu na španjolskom jeziku, show mogu pratiti i svi ostali s obzirom da ima engleske titlove. Ono što se gledateljima Titove emisije, pored samih delicija, najviše sviđa je strast i ljubav s kojom Tito pristupa hrani.

Tito, inače udovac s troje djece i šestoro unučadi, nije se zaustavio na ovome. Stvorio je svoju vlastitu liniju namirnica koju koristi u pripremi jela pa se tako, također putem interneta, može kupiti poseban Titov sir, sušeno meso i razni začini.

Tito je i više nego zadovoljan kako se biznis razvio, ali ne planira na tome stati, već će ga nastojati dodatno proširiti. “Uvijek sam imao pozitivan stav prema životu i gledao naprijed. Ništa nije nemoguće, uvijek postoji način”, kaže simpatični Tito.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP