Prati nas

Mozaik

Kako je Dinamu nadjenuto ime

Deset dana poslije oslobođenja Zagreba, radnici i namještenici komunalnih poduzeća i ustanova grada Zagreba okupili su se u zgradi ‘Elektre’ u velikom broju da osnuju svoje fiskulturno društvo. Četvrta točka dnevnog reda bila je ime društva i pravila.

Objavljeno

|

Kako je osnovan Dinamo?
Dinamo 1945.

 

Prvu utakmicu izvan Zagreba Dinamo je igrao 1. lipnja u Beogradu protiv Crvene zvezde i pobijeđen je sa 4:1. Zatim gostuje u Splitu i gubi od Hajduka sa 2:0, pisao je pradavne 1948. godine Sportski godišnjak FNRJ. No na međunarodnim utakmicama se proslavio. Tekst prenosimo u cjelosti.

Pre četiri godine, 9 juna 1945, deset dana posle oslobođenja Zagreba, radnici i nameštenici komunalnih preduzeća i ustanova grada Zagreba okupili su se u zgradi “Elektre” u velikom broju da osnuju svoje fiskulturno društvo. Četvrta tačka dnevnog reda bila je ime društva i pravila. “Drugovi, da mu damo ime Dinamo”, čuo se predlog. “Dinamo simbolizuje izvor energije, a sem toga ovo ime neka nam bude uzor u radu i neka nas potseća na slavni moskovski Dinamo.”

Oglas

Predlog je usvojen.

Veliki broj članova – preko 3.000 – moćni sindikat radnika i nameštenika komunalnih ustanova i preduzeća i GNO-a – to je bila široka osnova na kojoj se u početku zasnivao rad četrnaest raznih sportskih sekcija. Već prvih dana Dinamo je okupio veliki broj sportista. Teniseri, gimnastičari, kuglaši, veslači, planinari, alpinisti, biciklisti, bokseri, rvači i futbaleri trudili su se još od početka da Dinamo zauzme jedno od najlepših mesta u novom fiskulturnom pokretu.

Gimnastička sekcija ubraja se među najbolje u Jugoslaviji. Trostruka prvakinja FNRJ u vežbanju na spravama, Tanja Kober, koja je 1946. osvojila i nezvanično prvenstvo Balkana u skokovima u vodu, članica je Dinama. U kuglaškoj sekciji sprema nove mlade članove Božo Kombol, prvak FNRJ i nosilac svetskog rekorda. Najbolji teniseri Jugoslavije Mitić, Palada, zatim Šarić, Briksi, Petrović i ostali – članovi su Dinama. Pa ipak, najnaprednija je futbalska sekcija.

Prvi futbalski tim Dinama igrao je prvu utakmicu 26. juna 1945. godine protiv reprezentacije vazduhoplovstva i pobedio sa 2:0. Ali sledeći meseci nisu obeleženi uspesima. Javljale su se razne teškoće. Prvu utakmicu izvan Zagreba Dinamo je igrao 1. jula u Beogradu protiv Crvene zvezde i pobeđen je sa 4:1. Zatim gostuje u Splitu i gubi od Hajduka sa 2:0.

Prvi veliki uspeh Dinamo je postigao na svojoj prvoj internacionalnoj utakmici 2. marta 1946. godine u Pragu. Pred 40.000 gledalaca Zagrepčani su pobedili prvaka Čehoslovačke Slaviju sa 2:1.

Dinamo se proslavio na internacionalnim utakmicama

Godine 1946. Dinamo je u prvenstvu Hrvatske lige zauzeo drugo mesto, iza Hajduka, i kvalifikovao se za takmičenje Prve savezne lige. U prvenstvu 1946/47. Dinamo je zauzeo drugo mesto, iza Partizana, a u sledećoj prvenstvenoj sezoni on postiže svoj najveći uspeh – osvaja prvenstvo FNRJ.

Do početka decembra 1948. godine Dinamo je od osnivanja odigrao 139 utakmica; 96 ih je dobio, 25 igrao nerešeno, a izgubio samo 18. Strelci Dinama postigli su 391 gol, a odbrana je primila 168. Veliki broj igrača Dinama učestvovao je u gradskim, sindikalnim i državnim reprezentacijama. Dinamo je, prema tome, jedan od naših najboljih timova.

U čemu je njegova snaga? U velikom iskustvu igrača, dobro uvežbanom i sprovedenom sistemu igre i efikasnosti navale, koja u svojoj sredini ima najboljeg strelca u državi, Velfla, zatim graditelja igre Kacijana, prodornog Čajkovskog i dva opasna krila. Odbrana je nešto slabija, čemu su razlog u prvom redu česte promene vratara.

Zanimljivo je da je Dinamo promenio deset golmana: od Šoštarića, Stinčića i Žmare – do Horvata, Arnerija i Golca.

Svoju veliku vrednost Dinamo je naročito potvrdio na internacionalnim utakmicama. Od početka marta 1946 godine, kad je odigrao prvu internacionalnu utakmicu, pa sve do početka decembra ove godine, Dinamo je igrao 20 utakmica, izvojevao 15 pobeda, 2 utakmice igrao nerešeno, a izgubio samo tri. Razlika u golovima 62:26 za Dinamo.

Zagrepčani su igrali u Čehoslovačkoj, Mađarskoj, Francuskoj, Bugarskoj i Belgiji. Dinamo je igrao sa najjačim društvima ovih zemalja. Važno je još da je od 18 susreta Dinamo četiri igrao kod kuće, a to mu svakako ide u prilog. Za velike uspehe i dostojno reprezentovanje našeg futbala Komitet za fiskulturu Vlade FNRJ i Fiskulturni savez Jugoslavije pohvalili su futbalsku sekciju Dinama.

/urednik: Ljubomir Vukadinović, Naš sport, godišnjak 1948, / Yugopapir /

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.