Prati nas

Zdravlje

Ovo su najčešći prehrabeni mitovi u koje više ne treba vjerovati

Navalite na kruh i iz prehrane u potpunosti izbacice masnoće! Ti savjeti više ne vrijede. Nova saznanja o prehrani, promijenila su izgled prehrambene piramide. Nutricionisti tako sada kažu da bi najviše trebalo jesti povrća i voća, a unos ugljikohidrata smanjiti. Također, mast više nije takav bauk jer se zna da su upravo masnoće neophodne za razgradnju vitamina.

Objavljeno

|

Rog izobilja, rog obilja
foto: BigStock

Sjećate li se piramode prehrane o kojoj smo učili u školi? Pri dnu te piramide bili su ugljikohidrati, znači kruh, tjestenina, riža i slično. Prema vrhu zatim su se redale bjelančevine, te povrće i voće, a u samom vrhu piramide bili su slatkiši.

No nova saznanja o zdravoj prehrani promijenila su izgled te piramide. I dok se ni danas ne preporučuje pretjeran unos slatkiša, baza piramide – odnosno spoznaja o onome što bismo trebali jesti najviše – podosta se promijenila. Nutricionisti tako sada kažu da bi najviše trebalo jesti povrća i voća, a unos ugljikohidrata smanjiti. Također, mast više nije takav bauk jer se zna da su upravo masnoće neophodne za razgradnju vitamina.


Evo još nekih uobičajenih prehrambenih mitova na koje se današ gleda drugačije:

Mit broj 1

Nemojte jesti nakon 6 sati navečer.

Istina: Ne biste trebali obilno jesti 3 ili 4 sata prije odlaska na počinak.

Mit broj 2

Smeđi kruh je zdraviji od bijelog.

Istina: Broj kalorija u bijelom i crnom kruhu približno je jednak.

Mit broj 3

Dnevno treba popiti što je više prirodnog voćnog soka moguće.

Istina: Niti s voćnim sokom ne treba pretjerivati. Postoji nešto što se zove pretjeran unos vitamina, odnosno hipervitaminoza. Najbolje je popiti do tri čaše dnevno.

Mit broj 4

Sushi je izrazito zdrav obrok.

Istina: Sushi jest zdrav, ako su zdravi sastojci od kojih je napravljen. No i sushi, kao i sojin umak s kojim se poslužuje, može sadržavati puno kalorija. Također valja biti oprezan jer sushi sadrži sirovu ribu.

Mit broj 5

Čokolada nije zdrava.

Istina: Male količine posebno tamne čokolade mogu biti vrlo korisne.

Mit broj 6

Oni koji jedu manje, smršavit će.

Istina: Želite li izgubiti prekomjerne kilograme, najbolje je jesti i do 5 ili 6 manjih obroka dnevno.

Mit broj 7

Dnevno treba popiti 6 do 8 čaša vode.

Istina: Treba piti onoliko vode koliko vam tijelo traži. Zato i postoji osjećaj žeđi.

Mit broj 8

Zabranjeno je jesti masnoće poput masti i maslaca.

Istina: Nije dobro pretjerivati s masnoćama (kao, u ostalom, i sa svim drugim).

Mit broj 9

Maslinovo ulje ima manje kalorija.

Istina: Maslinovo ulje ima jednak broj kalorija kao i, recimo, suncokretovo, samo što je zdravije.

Mit broj 10

Ugljikohidrati su loši za vas.

Istina: Treba izbjegavati jednostavne ugljikohidrate, dok su oni složeni itekako potrebni i zdravi.

Mit broj 11

Smeđi šećer je zdraviji od bijelog.

Istina: Ne treba pretjerivati niti s jednom vrstom šećera jer je smeđi šećer isto što i bijeli, samo što on ima malu količinu primjesa koje ga čine “drugačijim”.

Mit broj 12

Voće je najbolji desert.

Istina: Voće je najbolje jesti kao međuobrok.

Mit broj 13

Za doručak možete jesti što god želite.

Istina: Za doručak je najbolje pojesti kombinaciju proteina, masnoća, ugljikohidrata i vlakana.

Mit broj 14

Kalorije se sagorijevaju jedino vježbanjem.

Istina: Kalorije sagorijeva svaka čovjekova djelatnost, čak i spavanje.

Mit broj 15

Voće je jednako zdravo kao i povrće.

Istina: Zapravo, povrće je zdravije pa bi dnevno trebalo pojesti 4 porcije povrća i jednu porciju voća.

.

Zdravlje

Znate li prepoznati simptome? Lajmska bolest najviše pogađa starije žene

Lajmska bolest, bakterijska infekcija koju prenose krpelji, najviše pogađa starije žene, pokazala je nova studija. Razlog bi mogao biti vrlo banalan. Naime, starije žene češće šeću prirodom.

Objavljeno

|

Starije žene koje žive u ruralnim područjima u najvećoj su opasnosti da se zaraze lajmskom bolešću, pokazala je novo istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji, piše Independent.

Znanstvenici sa Sveučilišta Liverpool analizirali su podatke iz više od 2.000 bolničkih pacijenata diljem Engleske i Walesa i otkrili da su osobe između 61 i 65 godina starosti te djeca do 10 godina u najvećoj opasnosti da se zaraze bolešću koju prenose krpelji. Analizirani podaci su pokazali da je 60 posto zaraženih osoba ženskog spola te da se u 96 posto slučajeva radilo o bijelcima.


John Tulloch, autor studije, kazao je da podaci pokazuju da je među zaraženima najviše žena starijih od 60 godina te da je vrlo teško objasniti zašto je to tako. Tulloch dodaje da bi jedan od razloga moglo biti to što su žene češće od muškaraca u potrazi za zdravijim načinom živote pa stoga češće odlaze u duge šetnje prirodom zbog čega su više izložene ugrizima krpelja. Iz istog razloga, odnosno češćeg boravka na livadama, u većoj su opasnosti i djeca.

Naučite prepoznati migrirajući eritrem

Lajmska bolest je bakterijska infekcija koju prenose zaraženi krpelji. Simptomi mogu uključivati migrirajući eritrem koji najčešće nastaje između trećeg do tridesetog dana nakon ugriza krpelja. Riječ je o crvenoj mrlji ili ispupčenju na koži koji se prstenasto šire do 50 cm u promjeru, vrlo često s središnjim izbljeđivanjem. Neki ljudi imaju i simptome nalik gripi što uključuje visoku temperaturu, glavobolju, bol u mišićima i zglobovima i manjak energije.

Migrirajući eritremi (foto: Jongarrison, Mikael Häggström, Guswen, Wunderling/Wikimedia)

Važno je antibioticima liječiti prvi stadij bolesti, u fazi migrirajućeg eritrema, kako bi se spriječio razvoj teških i kroničnih oblika bolesti.  Lajmska bolest najčešće bilježi u sjeverozapadnom području Hrvatske, no prisutna je u cijelom kontinentalnom dijelu države. Rijetko se javlja u dalmatinskim županijama.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP