Prati nas

Vijesti

Počela obećanja – SDP najavljuje veće mirovine

Izborni program Hrvatska raste ima 130 kartica, a uvod se odnosi na gospodarstvo, u kojem se navodi da je cilj koalicije u iduće četiri godine dovesti Hrvatsku među prvih 40 zemalja na svijetu po lakoći poslovanja prema Doing Business rangiranju.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Zoran Milanović (foto: vlada.hr)

Vrh Socijaldemokratske partije Hrvatske počeo je neslužbene razgovore s partnerima iz koalicije Hrvatska raste. Prema izvoru Jutarnjeg lista, prošlogodišnji savez lijevog centra mogao bi biti pojačan Hrvatskom seljačkom strankom, a sve drugo su “kozmetičke promjene”, kako je objasnio sugovornik Jutarnjeg.

Jedan od najbližih suradnika Zorana Milanovića potvrdio je da se buduće liste u kadrovskom smislu gotovo neće razlikovati od dosadašnje iako se pronađu zamjene za Josipa Leku i Ingrid Antičević-Marinović, koji su postali ustavni suci.


Izborni program Hrvatska raste ima 130 kartica, a uvod se odnosi na gospodarstvo, u kojem se navodi da je cilj koalicije u iduće četiri godine dovesti Hrvatsku među prvih 40 zemalja na svijetu po lakoći poslovanja prema Doing Business rangiranju.

U sljedećem mandatu koalicija je najavila zakonske preduvjete za povećanje mirovina ukidanjem doprinosa za zdravstvo u iznosu od tri posto te uvođenje profesionalne mirovine uz mogućnost rada. U sustavu obrazovanja programom se planira daljnja provedba započete cjelovite kurikularne reforme za rani i predškolski, osnovnoškolski i srednjoškolski odgoj i obrazovanje, što je opisano kao “jedna od najvažnijih nacionalnih reformi u posljednjih 25 godina”.

.

Vijesti

Inozemne mirovine i nova pravila za dostavljanje potvrde o životu

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) obavijestio je korisnike o promjenama u slanju potvrda o životu za primatelje francuskih, nizozemskih i španjolskih mirovina, zbog pandemije virusa COVID-19.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Zbog pandemije koronavirusa, Francuska, Nizozemska i Španjolska obavijestile su HZMO o promjenama u načinu na koji će isplaćivati mirovinu korisnicima s boravištem u Hrvatskoj, s obzirom na potrebu dostavljanja potvrde o životu.

Korisnici mirovina iz Francuske, koji su zaprimili potvrdu o životu u prosincu 2019., siječnju, veljači ili ožujku 2020., imaju dodatna 2 mjeseca za dostavu potvrdu o životu. Mirovine će se u tom razdoblju nastaviti redovito isplaćivati, navode iz HZMO-a.


Nizozemska ustanova Sociale Verzekeringsbank trenutačno ne šalje potvrde o životu svojim korisnicima u inozemstvo, a slanje tih potvrda odgođeno je na otprilike 6 mjeseci, dodaju iz HZMO-a.

U Španjolskoj je suspendiran rok određen za dostavu ovjerene potvrde o životu korisnika koji žive u inozemstvu sve dok traju ove izvanredne okolnosti. Za to vrijeme, mirovine iz Španjolske će se nastaviti redovno isplaćivati, a nakon prestanka izvanrednih okolnosti odredit će se novi rok za dostavu potvrda o životu.

Iz HZMO-a podsjećaju korisnike hrvatske mirovine s prebivalištem u Republici Srbiji da neće dostavljati tiskanice potvrda o životu u travnju 2020., niti obustaviti isplatu mirovina zbog nedostavljene potvrde o životu za 2020. godinu, dok traju izvanredne okolnosti uzrokovane pandemijom virusa COVID-19.

Podsjećamo i korisnike mirovine iz Srbije s prebivalištem u Hrvatskoj, da će i nadležni nositelj mirovinskog osiguranja u Republici Srbiji (Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje RF PIO) postupati na isti način i nastaviti isplatu korisnicima mirovina do prestanka izvanrednih okolnosti, navode iz HZMO-a.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP