Prati nas

Zdravlje

U Japanu masovno nestaju dementne osobe

Prošle je godine u Japanu nestao rekordan boj ljudi koji pate od demencije – njih više od 12.000. Obitelji su pod velikim stresom ako moraju brinuti za dementnog člana, pa je japanska vlada poduzela posebne mjere kako bi im olakšala.

Objavljeno

|

Kako brinuti o dementnim osobama?
foto: Pixabay

Rekordan broj Japanaca koji pate od demencije prošle je godine nestao, piše Independent. Prijavljeno je tako čak 12.000 nestanaka. Nacionalna policijska agencija priopćila je da je u 2015. prijavljeno 12.208 nestanaka što je 1.452 osobe (odnosno 13 posto) više nego godinu prije. U skoro svim slučajevima dementne osobe koje su odlutale, pronađene su unutar tjedan dana, no 479 ih je pronađeno mrtvo, a 150 se još uvijek smatra nestalima.

Japanska vlada 2012. godine počela je prikupljati podatke o nestalim dementnim osobama. Procjenjuje se da osoba koje pate od demencije u Japanu ima oko 4.62 milijuna, te da će se taj broj do 2015. povećati na 7 milijuna, odnosno od demencije će patiti svaka peta osoba starija od 65 godina. Osobe starije do 65 godina čine četvrtinu od ukupnog broja od 128 milijuna Japanaca, a stanovništvo nastavlja stariti.

Oko 800 od ukupno 1.741 općina uključile su se u projekt aktivnog traženja nestalih dementnih osoba, te se vrijeme reakcije nakon prijavljenog nestanka smanjilo. U nedavnom ispitivanju, 40 posto obitelji koje su tražile nekog izgubljenog člana rekle su da su nisu bili u mogućnosti adekvatno brinuti za starijeg člana, a 70 posto ih je reklo da im je to veliki teret.

Japanska vlada sprema se ove godine potrošiti oko 22.5 milijarde jena (oko 220 milijuna dolara) kako bi obučila stručnjake, poboljšala ranu dijagnostiku i proširila mrežu lokalnih organizacija boje bi smanjile pritisak na obitelji koje imaju dementnog člana ili one ljude koji su morali napustiti posao kako bi se o dementnom članu obitelji brinuli.

U projekt su se uključile policija i taxi službe koje također pomažu promaći izgubljenu dementnu osobu. Razvija se i poseban GPS uređaj koji bi mogao pomoći u lociranju nestale osobe.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.