Prati nas

Mozaik

10 savjeta kako održati jake obiteljske veze i kad djeca odrastu

Djeca odrastaju, iseljavaju iz roditeljskog doma i osnivaju vlastite obitelji. Stvari se mijenjaju, a tako i treba biti. Na vama je da se potrudite da odnosi i u novoj fazi vaših života ostanu čvrsti i svima ugodni. Ovi savjeti vam mogu u tome pomoći.

Objavljeno

|

Kako biti sretan? Kako biti sretna?
foto: BigStock

Kako djeca odrastaju, tako se mijenjaju i vaše obitelji. Djeca ulaze u novu fazu života kad započinju vlastiti život i osnivaju vlastite obitelji. Kako naše obitelji rastu, na nama je da uspostavimo nove odnose i da pronađemo način kako da i dalje ostanemo bliski s našom sada odraslom djecom istovremeno im dajući su potrebnu slobodu i neovisnost.

Kao roditelji i bake i djedovi, upravo smo mi čuvari obiteljskih veza koje su veoma važne. Naše ponašanje može učvrstiti te veze ili ih pokidati, a obiteljske veze postaju naročito krhke kada mladi napuštaju roditeljski dom i počnu živjeti samostalno.

 

1. Poštujte granice

Iako možda uživate u bliskom odnosu s vašom djecom ili unucima, oni su sada odrasli i maju svoje živote.

 

2. Ne opterećujte ih svojim prohtjevima

Iako ste im još uvijek roditelj, vaša je uloga sada drugačija. Budite znatiželjni i otvoreni za sugestije drugih.

 

3. Prije nego ponudite savjet, pitajte je li on uopće potreban

Ovo vrijedi za sve obiteljske odnose, no naročito je važno u odnosu s unucima ili zetom i snahom. Kad se djeca i obrate svojim roditeljima s nekim problemom, upitajte ih traže li savjet ili samo nekoga kome bi se mogli požaliti. Na taj način znat ćete u kojem smjeru nastaviti razgovor.

 

4. Ako pošto-poto želite da stvari budu drugačije nego što jesu, samo sebi stvarate probleme

Vrijeme je da se ostavite nekih navika i očekivanja koje ste imali dok su djeca bila mala. Sad vrijede neka druga pravila. Budite otvoreni za neke nove obiteljske običaje.

 

5. Ništa ne pretpostavljajte

Pretpostavke će vas samo dovesti u nepriliku. Umjesto da pretpostavljate, otvoreno razgovarajte s članovima svoje obitelji. Na primjer, ako zajedno idete na godišnji odmor, unaprijed se dogovorite oko kuhanja i nemojte pretpostavljati da ćete kuhati samo bi ili samo oni.

 

6. Ne uzimajte stvari osobno

Ovo je težak zadatak, posebno za mame.  No uvijek se zapitajte jesu li izgovorene riječi upućene baš vama ili su rezultat neke specifične situacije. Ako mislite da ste možda ipak učinili nešto što niste trebali, ne oklijevajte da se ispričate. Često se događa da su uvredljive riječi izgovorene u afektu i da nemaju neko dublje značenje.

 

7. Komunikacija je ključ

Slušajte više, a govorite manje. Uvijek će biti neslaganja, no ponekad je najbolje ‘složiti se da se ne slažete’. Razgovarajte samo kad ste mirni, a ne dok ste uzrujani i izbjegavajte upiranje prstom.

 

8. Uključujte ljude umjesto da ih isključujete

Budite otvoreni i susretljivi prema djevojci ili momku vašeg djeteta, a pogotovo ako se već radi o mladim supružnicima. I vaše dijete sada mora žonglirati između dvije obitelji: svoje i one njegovog ili njezinog partnera. Pokušajte se sprijateljiti s novom obitelji.

 

9. Neka obiteljska okupljanja budu jednostavna i zabavna

Kad su obiteljska druženja u pitanju, ponekad pretjeramo s pripremama i time iscrpljujemo i sebe i naše goste. Zapamtite, kod takvih stvari manje je više.

 

10. Imajte na umu: dani vašeg roditeljstva su iza vas

Sad je red na vašoj djeci. Oni su započeli nov život, pa biste trebali i vi.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.