Prati nas

Show

Josipa i Karlo: Jedemo sirovu ribu, školjke i ježeve

Josipa se voli ekskluzivno odijevati, voli lude stvari. Voli sitnice. Sve mora biti na svom mjestu. A kuha fantastično. Možda sam ja nešto pridonio tome, izjavio je 1980. godine za Halo Karlo Metikoš. U tekstu koji prenosimo u cijelosti pročitajte što mu je ona odgovorila.

Objavljeno

|

Tko je bio Karlo Metikoš?
Josipa Lisac i Karlo Metikoš

“Josipa se voli ekskluzivno odijevati, voli lude stvari. Voli sitnice. Sve mora biti na svom mjestu. A kuha fantastično. Možda sam ja nešto pridonio tome“, izjavio je 1980. godine za beogradski Halo Karlo Metikoš. U tekstu koji prenosimo u cijelosti pročitajte što mu je ona odgovorila.


Karlo:  O Josipi mogu reći samo sve najlepše. Naš brak ulazi u desetogodišnjicu, ali od onog časa otkad sam je upoznao nije se promenila. Uvek je bila takva kakva je: poštena, draga, dobra, pažljiva, kao drug predivna, gde god je mogla ona mi je pomagala.

Kad sam radio na rok operama, to su bili veliki projekti i zahtevali su puno posla, nije joj bilo lako slušati me 12 ili 18 sati. Čak je sve ženske uloge na probnim snimcima pevala, i bila jedan od najoštrijih kritičara.

Živeli smo od njenih honorara, dok sam komponovao s obzirom da nisam imao tada nikakve prihode. U svemu se podudaramo. Volimo iste slike, iste boje, istu hranu. Sad smo poludeli za japanskom kuhinjom.

Jedino se u nekoliko sitnica razlikujemo. Ona voli ekskluzivno da se oblači, voli “lude” stvari. Voli sitnice. Sve mora biti na svom mestu. A kuha fantastično. Možda sam ja nešto pridoneo tome.

Nesuglasica među nama nikad nema. Mi, rekao bih, isto mislimo. A kao pevačica? Njen sam obožavalac broj jedan.

Josipa:  Ja ću njega malo kritizirati. Mnogo puši. To mi strašno smeta. Naprosto, na to ne mogu da se naviknem. Stalno hodam po kući, otvaram prozore.

Ne jede puno, ali voli fine stvari. U Americi smo navikli na japanske specijalitete koji se serviraju u tzv. suši-barovima. To je sveža, sirova riba, sirove školjke, morski ježevi – ali je stvarno veoma ukusno. Istina, iziskuje i malo hrabrosti kod prve probe.

Karlo voli i hoće u kući da pomogne. On će počistiti stan kada zatreba, ali mi sve ipak manje-više radimo zajedno. Ima istančan ukus. Uz to je i “šef” nabave. Ja nisam niti jednu stvar iz moje garderobe kupila bez njega. Istina, ja uvek kažem šta se meni sviđa.

Kao muzičar – on je genijalac. Izuzetno je maštovit.

Karlo:  To možeš reći tek kad ja umrem…

Josipa:  Ima puno ideja. Ideje su mu sveže, i u muzici i u svemu ostalom. Dobro ga poznajem i tačno znam šta može. Ponekad, od njega tražim više no što ponudi. Kad se muči dugo za klavirom često imam običaj da mu kažem: to kako ti pevaš, to je bez veze, zašto ne sedneš za klavir i ne počneš komponirati, tu si plodniji, talentiraniji. To mu je kao šok.

Ali on dobro promisli o tome – nakon čega nastaje plodna saradnja. Možda sam ja bila povod da startuje sa novom karijerom koja je ozbiljnija, jer je stvarno puno bolji kompozitor nego pevač…

Volimo iste knjige, isto mislimo, volimo iste pevače, istu muziku.

Različiti smo samo u tome što Karlo puno više priča od mene. Ja sam i mirnija od njega. Imam neku unutarnju energiju, koja nije tako vidljiva kao kod njega. On je energičan, ima strašnu pokretačku snagu. Čvršći je od mene, puno više priča. Želi da se nametne. Ja sve to nisam.

Karlo:  Jedino kad pevaš…

Josipa:  Jeste, možda jedino dok sam na pozornici pokažem energiju, a on je pokazuje konstantno. Mi se razumemo i jedno drugo nadopunjujemo.

/razgovorao: D. Desnica /Halo, ožujak 1980./Yugopapir/

.

Show

Kolinda Prljavcima uručila povelju za promicanje domoljublja i 40 godina rada

Zadnjih četiri desetljeća s Prljavim kazalištem rasli smo i stasali vjerujući kako je sve ‘lako kad si mlad’ i od najranije mladosti željeli smo ‘zaustaviti Zemlju’ i ‘živjeti u ritmu’, kaže predsjednica.

Objavljeno

|

Autor

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović uručila je Povelju Republike Hrvatske zagrebačkom rock-sastavu Prljavom kazalištu. Povod je 40. obljetnica uspješne glazbene karijere.

“Kroz četiri desetljeća Prljavo kazalište je stvaralo pjesme koje su postale dio naših osobnih ljubavi i boli, proslava i tugovanja, sjećanja i putova u snove. Posebno nam je svima bliska ona osobna posveta majci, koja se iz svojih okvira tihog opraštanja, prelila u gotovo nacionalnu budnicu. ‘Ruža hrvatska’ zauzela je osobito mjesto u antologiji hrvatske glazbe. Povelju Republike Hrvatske dodijelila sam glazbenom sastavu Prljavo kazalište za izniman doprinos u promicanju domoljublja, humanitarnog djelovanja te ugleda hrvatske rock glazbe, a povodom 40. godina djelovanja”, objavila je Grabar-Kitarović na društvenim mrežama.


“Zadnjih četiri desetljeća s Prljavim kazalištem rasli smo i stasali vjerujući kako je sve ‘lako kad si mlad’ i od najranije mladosti željeli smo ‘zaustaviti Zemlju’ i ‘živjeti u ritmu’. Prljavce smo pratili od antologijskih albuma: ‘Crno bijelog svijeta’ do ‘Zlatnih godina’ i ‘Moj dom je Hrvatska’, predsjedničine su riječi.

Pjevač Kazališta Mladen Bodalec istaknuo je da je to veliko priznanje te da ne zahvaljuje samo u ime banda, nego i u ime tisuću rockera koji, kako je rekao, traže svoje mjesto pod suncem, a nije im lako u konkurenciji s ozbiljnijim oblicima glazbe.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP